Zdravlje

Sreda, 30.01.2013.

12:30

Žene pušači pod sve većim rizikom

„Žene su osetljivije na dejstvo nikotina, jer im koncentracija nikotina u krvi varira znatno više nego kod muškaraca i zato je želja za nikotinom jača kod žena", tvrdi dr Zorica Plavšić, specijalista pulmologije.

Izvor: B92

Default images

Sa ciljem da se skrene pažnja na Nacionalni dan borbe protiv pušenja, koji se tradicionalno obeležava 31. januara, u tržnom centru „Delta City“ 29. januara održan je događaj „Ti to možeš. Stavi tačku na pušenje“.

Konferencija je bila posvećena razlozima zbog kojih žene teže ostavljaju pušenje i zbog čega su zavisnije od duvana nego muškarci. U isto vreme, na štandu, prolaznici su mogli da dobiju informacije od volontera Kancelarije za mlade o tome kako da se najlakše reše ove zavisnosti, kao i da provere nivo intoksikacije organizma. Dr Zorica Plavšić nterpretirala je rezultate najnovijih istraživanja „New England Journal of Medicine“, objavljenih početkom ove godine, koji pokazuju da žene koje puše danas imaju mnogo veći rizik za umiranje od raka pluća nego one koje su pušile pre više decenija.

Rizik oboljevanja od raka pluća od 1980. godine stagnira među muškarcima, ali još uvek raste kod žena. To je delimično zbog toga što su žene počele da puše kao veoma mlade i zato što puše više nego što su to žene činile ranije”, kaže dr Plavšić, autorka knjige “Uživaj bez duvanskog dima”.

Procenjuje se da svaka deseta žena na planeti puši i trenutno ima oko 250 miliona žena pušača. Iako je ovo istraživanje rađeno u inostranstvu, ako bi se radile statistike samo kod nas, cifre bi mogle biti mnogo veće, s obzirom na to da prošlogodišnji podaci pokazuju da je Srbija među vodećim zemljama u svetu prema broju popušenih cigareta.

"Žene su osetljivije na dejstvo nikotina, jer im koncentracija nikotina u krvi varira znatno više nego kod muškaraca i zato je želja za nikotinom jača kod žena. Osim supstitucione terapije i antidepresiva, postoji nenikotinska metoda odvikavanja od pušenja, uz pomoć alkaloida iz biljke "Zlatna kiša“, supstance citizin. Ova supstanca se vezuje za iste receptore u mozgu kao i nikotin, s tim što ne stvara zavisnost i nije toksična, a pušač gubi želju za cigaretama. Ovo je veoma važno za žene jer one najčešće ne prestaju da puše zbog straha od apstinecijalnih simptoma, poput depresije i straha od povećanja telesne mase”, napominje dr Plavšić.

Ona dodaje da su muškarci više fizički zavisni od nikotina, a žene više emocionalno vezane za cigarete, zbog čega im je potrebna veća podrška. U Srbiji puši skoro srazmeran broj žena i muškaraca, a prvi smo u Evropi po broju žena koje puše.

Foto: hinnamsaisuy / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

19 h

Podeli: