Zdravlje

Ponedeljak, 28.01.2013.

17:48

KCS: Otkazao jedini mobilni rendgen

U Urgentnom centru Srbije otkazao je jedini mobilni rendgen neophodan za dijagnostiku najtežih bolesnika na odeljenjima intenzivne nege, a lekari apeluju da se problem hitno reši, jer su ugroženi ljudski životi.

Izvor: Izvor: B92, Aleksandra Gazivoda

Default images

U Urgentnom centru od subote uveče ne radi jedini mobilni rentgen nophodan za pregled teških, životno ugroženih bolesnika.

"Pomeranje ovih pacijenata radi dodatne dijagnostike koja im je veoma potrebna u određenim trenucima, nosi sa sobom veliki rizik tako da trenutno nedostatak rentgenskog aparata koji nam služi da mi ovde na mestu možemo da prekontrolišemo promene na plućima i adekvatno reagujemo je od velikog značaja", kaže Vesna Bumbaširević, anesteziolog, direktorka Klinike za anesteziju KCS-a.

Aparat je radio pet godina, 24 sata dnevno. Prosečno je ovim aparatom svakoga dana rađeno 25 snimanja.

"Upravo postojanje samo jednog mobilnog aparata na svim intenzivnim negama nas je možda i dovelo u ovakvu situaciju jer je to aparat koji se seli sa odeljenja na odeljenje sto je opet manje rizično nego da to radimo sa pacijentima, ali smo zato sada u ovakvoj situaciji da trenutno ne možemo da uradimo najosnovniju radiografiju pluća koja nekom čoveku može spasiti život", kaže Tanja Nikolić, radiolog, načelnica Odeljenja urgentne radiologije

Na klinici leže najteži bolesnici iz cele Srbije, a svi oni su vezani su za aparate za disanje

"Oni bez tog aparata ni tri minuta ne mogu da izdrže Mislim da je to apsolutno svima jasno koliki je to problem ako tog pacijenta i u takvom stanju trebamo da spustamo u lift pa dva sprata niže, pa na rentgen da se on slika. Mi smo uputili poziv svim onima koji mogu da pomognu ako igde postoji takav aparat da nam ga daju na korišćenje dok mi ne kupimo, dok ne skupimo novac za taj aparat jer ovi pacijenti ne mogu da čekaju, ovde se radi o ljudskim životima, ovi ljudi ne mogu da čekaju", kaže Zlatibor Lončar, direktor Urgentnog centra Srbije

Jedini mobilni rendgen u Urgentnom centru popravljan je mnogo puta, rok trajanja mu je istekao i serviseri više ne mogu da ga poprave.

Za kupovinu mobilnog rentgena potrebno je prikupiti 98.000 evra.Svi oni koji su u mogućnosti da pomognu nabavku ovog aparata potrebno je da se jave upravi Urgentnog centra ili fondu B92.

Foto: stockimages / freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: