Dačić: "Srbija nije banana država"

Premijer Ivica Dačić kaže da uklanjanje spomenika poginulim pripadnicima OVPMB u Preševu nema nikakve veze sa ljudskim pravima, već s poštovanjem zakona.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.01.2013.

15:54

Default images

"Srbija nije banana država već država koja ima svoje zakone", rekao je Dačić na konferenciji za novinare posle razgovora s makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim.

Dačić je ocenio da je postavljanje spomenika pripadnicima OVPMB u centru Preševa "provokacija prema državi Srbiji".

"U Preševu postoje 22 spomenika OVPMB i OVK. Država je ćutala dok nije bio postavljen taj na trgu ispred zgrade opštine... To nema nikakve veze sa ljudskim pravima", dodao je srpski premijer.

Povodom stava albanskih partija u Makedoniji da zbog uklanjanja spomenika u Preševu nije vreme za njegovu posetu Makedoniji, Dačić je rekao: "Ako mogu da razgovaram sa (premijerom Kosova Hašimom) Tačijem u Briselu zašto ne bih mogao da razgovaram sa (premijerom Makedonije) Nikolom Gruevskim i sa makedonskim narodom".

Dačić je ponovio da uklanjanje spomenika u Preševu nema veze sa ljudskim pravima.

"Nisam tražio ništa što ne postoji u drugim državama i što ne postoji u zakonu. Vi znate za šta se ja zalažem kad je rec o Kosovu i zato se obratite albanskim liderima koji o tome neće da razgovaraju i neće da povežu pitanja jedne teritorije sa drugom, zato što ne smeju", rekao je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: