• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dačić u Skoplju: Srbija nije banana republika

Ivica Dačić izjavio u Skoplju da Albanci u Preševu i Bujanovcu imaju ista prava kao i svi drugi građani Srbije i da uklanjanje spomenika poginulim pripadnicima OVK i OVPBM nema nikakve veze sa ljudskim pravima.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Skoplju da Albanci u Preševu i Bujanovcu imaju ista prava kao i svi drugi građani Srbije i da uklanjanje spomenika poginulim pripadnicima OVK i OVPBM nema nikakve veze sa ljudskim pravima.

Dačić je na konferenciji za novinare u Vladi Makedonije, posle sastanka sa premijerom Nikolom Gruevskim, na molbu da prokomentariše izjavu lidera Demokratske unije za integraciju Ali Ahmetija da, zbog uklanjanja spomenika, "nije dobro vreme" za posetu premijera Srbije Skoplju, upitao:

"Zašto se oglašavaju te stranke i kakve to veze ima s jednima ili drugima, kada ja mogu da razgovarama sa (kosovskim premijetom Hašimom) Tačijem".

Dačić je naglasio da Srbija nije "banana republika" i da ima zakone koji se moraju poštovati i ponovio da u Preševu ima 22 spomenika OVK i OVPBM i da je država ćutala sve dok nije ovaj spomenik postavljen ispred zgrade opštine.

"To nema veze sa ljudskim pravima, nisam tražio ništa što ne postoji u drugim državama i što ne postoji u zakonu. Vi znate za šta se ja zalažem kad je rec o Kosovu i zato se obratite albanskim liderima koji o tome neće da razgovaraju i neće da povežu pitanja jedne teritorije sa drugom, zato što ne smeju", rekao je Dačić.

Još jednom je ukazao da u Americi ne postoje spomenici Al Kaidi, niti u Španiji ili Britaniji spomenici terorističkim organizacijama.

Dačić je rekao i da Srbija i Makedonija imaju zajednički interes,- članstvo u EU i da obe države žele što pre datum za početak pregovora.

Makedoniji, za njen opstanak ili identitet, ne preti nikakva opasnost sa severa i Srbija, ukoliko bude potrebno, može samo da pomogne u političkom smislu, rekao je Dačić.

On je naglasio da je Srbijia Makedoniji želi sve najbolje, ali da takođe očekuje i da njen odnos prema Srbiji bude prijateljski, jer su narodi dve države prijatelji.

"Želimo što pre datum za početak pregovora i za vas kao i za nas, želimo da sve zemlje ovog ragiona budu članice EU i svesni smo svih problema", rekao je Dačić.

On je novinarima preneo da je sa Gruevskim razgovarao o zejedničkim projektima kao što su Koridor 10, železnički koridor, zatim gasne veze Srbije i Makedonije i da zato Srbija sa interesovanjem očekuje završetak razgovora u vezi sa Južnom tokom.

Premijer Srbije ukazao je i na važnost dobre saradnje preduzeća dve države istakavši da se ne moze razgovarati o velikim projektima ako oni nisu regionalni i tu napomenuo kanal Morava koji bi povezao Srbiju sa Solunom.

Taj projekat, podsetio je premijer, star je više od 100 godina, treba proučiti opravdanost njegove izgradnje jer bi to, ukoliko se pokaže pozitivnim, bio jedan od najvećih projekata u Evropi u poslednje vreme.

"Ali o tom potom, za sada je to samo ideja, dok ne dođe do toga, da možete brodom do Beograda treba izgraditi puteve i koridore", rekao je Dačić.

On se sa makedonskim kolegom saglasio da pitanje Srpske pravoslavne crkve (SPC) i kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve (MPC) nije u domenu državnih pitanja, ali da su obojica spremna da pomognu kako bi se što pre došlo do rešenja.

Dačić je u tom kontekstu dodao i pitanje imovine SPC.

Prema njegovim rečima, Gruevskog je informisao i o dijalogu sa Prištinom, sa predlozima Srbije u tom dijalogu, kako bi se došlo do kompromisa, jer Srbija želi mir i stabilnost u regionu, a saradnja Makedonije i Srbije može biti veliki doprinos tome.

Makedonski premijer Gruevski ukazao je su odnosi Srbije i Makedonije izuzetno dobri, da postoji tek nekoliko otvorenih pitanja, među kojima i pitanje odnosa SPC i MPC.

Kada je reč o EU, Gruevski se saglasio sa Dačićem da je neophodan nastavak i kontinuitet reformi i izrazio očekivanje da će obe države na predstojećem samitu od EU dobiti datum za početak pregovora.

""To će biti valorizacija naših napora i stimulacija da nastavimo sa reformama koje smo počeli na putu ka EU", rekao je makedonski premijer.

Posle sastanka sa Gruevskim, Dačić se sastao sa predsednikom Sobranja Trajkom Veljanoskim, a potom položio venac na spomen-obeležje palim herojima Makedonije.

Istovremeno ministarstvo pravde i državne uprave Srbije je iniciralo, a Ministarstvo informatičkog društva i uprave Makedonije je prihvatilo potpisivanje zajedničkog Memoranduma o saradnji, koji će biti dobra i jaka osnova za saradnju ukupnih sistema dveju država, saglasili su se večeras ministri Nikola Selaković i Ivo Ivanovski.

Ministri su novinarima, posle sastanka u Skoplju, rekli da se razgovaralo o zajedničkim planovima Srbije i Makedonije u oblasti zakonodavstva i da ta dva ministarstva zajednički rade na izradi pojedinih zakona.
Selaković je precizirao da postoje mnoge zajedničke tačke dva administrativna sistema, koji su kako je ukazao, nastali iz jugoslovenske škole prava i dugo su bili identični, a sada se razlikuju.

"Sa naše strane stigla je inicijativa makedonskoj da u najskorije vreme potpišemo Memorandum o sadaradnji dva ministarstva i premijeri Srbije i Mekadonije danas su najavili saradnju dve vlade u oblastima koje su bitne za dve države, ali sastanak dve vlade je potrebno dobro pripremiti", rekao je Selaković.

On je podvukao da takav memorandum o saradnji može da bude više nego dobra i jaka osnova za saradnju ukupnih sistema Srbije i Makedonije.

On je dodao da dva ministarstva takođe, zajedno rade na zakonima o opštem upravnom postupku i naglasio da se očekuje što skorije usvajanje, kako u Skupštini Srbije, tako i u makedonskom Sobranju, što će još više omogućiti bolje funkcionisanje dve privrede.

"Poznato je da administrativna i pravna osnova pružaju sigurnost za svako dalje delovanje", rekao je Selaković.

Njegov makedonski kolega potvrdio je da Makedonija radi na više zakona među kojima je Zakon o administraciji, kao i dva zakona u vezi sa dijalogom Makedonije sa Evropskom Unijom.

Ivanovski je zaključio da dve države imaju mnogo zajedničkih tema, ali i zajedničkih planova.

Posetu Makedoniji Dačić je počeo sinoć, prisustvujući Svetosavskoj akademiji, gde je istakao da Srbija nema nikakvih teritorijalnih, kulturnih, ni bilo kakvih drugih namera ili pretenzija ka Makedoniji, već naprotiv - želi da nastavi da bude najbolji prijatelj makedonskom narodu i makedonskoj državi.

Dačić je na Svetosavskoj akademiji u Skoplju, povodom 27. januara, koji je makedonska vlada proglasila za nacionalni i državni praznik Srba u toj državi, poručio da su Srbija i Makedonija možda imale i da imaju nerešena pitanja, ali da je siguran da nigde više nema razumevanja za zajedničke probleme Srba i Makedonaca nego što je to u Makedoniji.

(Tanjug, foto: Tanjug, Sava Radovanović)

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

milo drag

Vise mi lici na papaju :-)

Vladimir

Srbija nije banana republika, ali će upornim radom i trudom to postati. Dotle smo zadovoljni statusom kikiriki republike.

Anoniman

Gresis Dacicu , Srbija jeste banana republika... A ti ostali spomenici, zasto se ne ruse?!

special image