Četvrtak, 24.01.2013.

08:38

SE traži zabranu trgovine organima

Savetu Evrope je predloženo da usvoji obavezujuću konvenciju kojom se zakonom zabranjuje i sprečava ilegalna trgovina ljudskim organima, tkivima i ćelijama.

Izvor: Beta

Default images

Parlamentarna skupština ove sveevropske institucije je usvojila preporuke za konvenciju, koju treba da potvrdi Komitet ministara Saveta Evrope, a kojom se od evropskih zemalja zahteva da spreče i kažnjavaju ilegalnu trgovinu ljudskim organima zato što to predstavlja "veliku opasnost za ljudska prava i zdravlje".

Ova konvencija bi bila prvi pravni međunarodni instrument takve vrste za bitku protiv svetski raširene ilegalne trgovine ljudskim organima, uključujući tzv "turizam za presađivanje organa", stoji u tekstu koji je usvojila Parlamentarna skupština SE.

Predlog je sačinio poslanik iz Monaka Bernar Marke, koji je pored ostalog naglasio da su "Parlamentarnu skupštinu uzbunile povesti koje je u memoarima ispričala (bivši tužilac Haškog suda) Karla del Ponte, pa je pokrenuta istraga o nečovečnim postupcima i ilegalnoj trgovini organima na Kosovu".

To je urodilo rezolucijom Parlamentarne skupštine SE, u kojoj je zaključeno da se o tome mora usvojiti jedan međunarodni pravni instrument, ukazao je Marke.

U ovom dokumentu se traži da konvenciju mogu potpisati i zemlje koje nisu članice Saveta Evrope s ciljem da se obezbedi zaštita žrtava i međunarodna saradnja u suzbijanju ove kriminalne radnje, posebno to da se zajamči mehanizam koji će sprečiti da se nasilno uzimaju organi zatvorenicima i zarobljenicima.

Zato je naglašeno da "posebnu zabrinutost izazivaju navodi da su neke zemlje koje nisu članice Saveta Evrope uzimale organe od zatvorenika ili ubijenih zarobljenika".

U predlogu konvencije se podvlači da je nužno obezbediti da oni koji daju organe to čine uz prethodnu saglasnost, kao i da se sve učini da se poveća broj dobrovoljnih davalaca organa, jer je veliki nedostatak organa uzrok ilegane trgovine u koju su upletene bezobzirne mreže organizovanog kriminala.

U raspravi je više poslanika ukazalo na to da se neizostavno mora učiniti sve da se spreči da mafijaške mreže uzimaju organe od dece i hendikepiranih lica.
Takođe je rečeno da u svetu milion lica svake godine čeka da dobije organe za presađivanje, a svega sto hiljada njih uspeva da dođe do organa.

Više poslanika su u raspravi ukazali na, kako je rečeno, "apsolutno strašne" navode izvestioca Dika Martija, na temelju čega je usvojena i rezolucija Saveta Evrope o trgovini organima na Kosovu i Albaniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Nova pravila

Putnici iz Srbije neće moći u EU bez ovog odobrenja

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) podsetila je danas da će srpski putnici od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno "putno odobrenje" za ulazak u zemlje članice EU.

13:35

30.5.2024.

1 d

Podeli: