KO JE KRALJ PETAR II? Kum engleske kraljice koji nikada nije abdicirao! (FOTO)

Petar II, koji je imao 11 godina kada je posle smrti svog oca Aleksandra I postao kralj, a dvadesetjednu kada je izgubio vlast, čak 32 godine posle smrti biće prenet na Oplenac

  • 14

Petar Drugi Karađorđević najstariji je sin "kralja ujedinitelja" Aleksandra I Karađorđevića i princeze Marije Rumunske, a titulu kralja dobio je ustoličenjem, nakon ubistva njegovog oca u Marseju 1934, iako je bio maloletan. Zvanično, na vlast u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji došao je nakon protesta 27. marta 1941. godine.

Petar Karađorđević rođen je 6. septembra 1923, u Beogradu, u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, a njegovi kumovi su bili kralj Džorž VI od Ujedinjenog Kraljevstva i njegova supruga Elizabeta.

Osnovno obrazovanje je stekao na Belom dvoru, a pohađao je i školu u Ujedinjenom Kraljevstvu, iz kog se vratio posle atentata na oca 1934, kada je postao kralj i poneo titulu "kralj od Jugoslavije".

Pošto je bio maloletan, kraljevska vlast preneta je na Namesništvo s knezom Pavlom Karađorđevićem na čelu.

Odluka kneza Pavla da se prikloni Trojnom paktu naišla je na žestoke proteste u zemlji, koji su 27. marta 1941. doveli do krize Vlade i vojnog udara. Kralj Petar II ukazom je proglašen punoletnim (iako to još formalno nije bio), odmah je preuzeo vlast od Namesništva, ali je nakon napada nacističke Nemačke i okupiranja Jugoslavije bio primoran da zajedno s Vladom emigrira, prvo u Grčku, a zatim u Egipat. U junu 1941. godine stigao je u Ujedinjeno Kraljevstvo, u Englesku.

Za vreme svog izbeglištva, kralj Petar II je dovršio školovanje u Kembridžu, a potom se pridružio snagama britanskog Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva.

Oženio se princezom Aleksandrom od Grčke i Danske 20. marta 1944, s kojom je imao jednog sina, princa Aleksandra Karađorđevića.

Da bi Aleksandar kao naslednik prestola bio rođen na jugoslavenskom tlu, tadašnji britanski premijer Vinston Čerčil proglasio je apartman broj 212 londonskog hotela "Claridges" jugoslovenskom teritorijom.

NIKADA NIJE ABDICIRAO!

U novembru 1945. monarhija je ukinuta bez referenduma, a Jugoslavija se preobrazila i tokom više od četiri decenije ostala jednopartijska država pod upravom Komunističke partije.

Kralj Petar II nikada nije abdicirao. U egzilu je živeo u Londonu sa svojom suprugom i sinom, a poslednje godine života proveo je u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema zapisima istoričara Branislava Gligorijevića, Petar II je svom bratu govorio: "Ja sam kralj jedne nesreće..."

- Apsolutno ne postoji nikakav trag, nikakav podatak da je kralj Petar Drugi ikada abdicirao - tvrdi Dušan Babac, član Krunskog veća.

On navodi da dokumenta iz 1945 - jedan od 27. aprila, a drugi od 8. juna - razjašnjavaju mistifikaciju oko abdikacije kralja Petra Drugog, što se, navodno, desilo početkom 1945. godine, usled čega je proglašena Republika Jugoslavija 29. novembra 1945. godine.

Postoji i treći dokument, pismo-čestitka britanskog kralja Džordža Šestog kralju Petru Drugom, u kom ga on oslovljava: "Gospodine, moj brate i dragi rođače, Vaše veličanstvo", a zatim mu čestita rođenje prestolonaslednika Aleksandra.

JEDINI KRALJ KOJI JE IKADA SAHRANJEN NA TERITORIJI SAD!

Petar II je prešao u SAD sredinom šezdesetih, kada mu je, navodno od strane Ravnogoraca, obećano da će dobiti dvor u Njujorku, na kome će pisati "Petar II, kralj Jugoslavije".

U Americi je navodno imao neku firmu koja je propala, u medijima se tvrdilo da je živeo od nasledstva svoje majke Marije i od pomoći emigranata. Više izvora pominje da je bio nesrećni usamljeni ekskralj koji je upropastio sopstveno zdravlje.

U bolnicu "Sen Kler" u Njujorku Petar II je došao 18. februara 1970. Bolovao je osam meseci. Da mu bude presađena jetra, predložili su Mici Lou i njen bivši muž, lekar Frenki Lou.

Petar Drugi od Jugoslavije je posle duge i teške bolesti umro u bolnici u Denveru 3. novembra 1970. godine, a sahranjen je u crkvi Svetog Save u Libertvilu.

Kralj je po sopstvenoj želji, zapisanoj u testamentu, sahranjen u porti Crkve Svetog Save kraj Čikaga. Na ovom mestu godinama se okupljala srpska emigracija.

Istorija beleži da je bio jedini monarhistički vladar sahranjen na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država.

TITO MU UKINUO KRALJEVSKU APANAŽU!

Josip Broz Tito je kralju Petru II ukinuo apanažu u leto 1945. godine, čime je zadao prvi udarac njegovom inače nepopularnom braku.

Petar je jedno vreme putovao s jugoslovenskim pasošem, o čemu su jugoslovenske diplomate depešama izveštavale Beograd, uz opasku da takvo obaveštenje dobijaju kada protestuju zbog omogućavanja njegove "podrivačke delatnosti".

U trenutku smrti Petar je navodno imao i stari jugoslovenski pasoš koji je sam sebi izdao, ali on nije pronađen.

Posmrtne ostatke Kralja Petra II (1923-1970) na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" dočekali su članovi porodice, premijer Srbije Ivica Dačić, savetnik predsednika Srbije Oliver Antić i zvaničnici Vojske Srbije. Takođe, među prisutnima je bila i bivša predsednica Republike Srpske Biljana Plavšić.

VRATA DVORA OTVORENA SVIMA KOJI ŽELE DA ODAJU POČAST!

Podsećamo da će vrata Belog dvora biti otvorena svima onima koji žele da odaju počast poslednjem srpskom kralju, shodno tradiciji i običajima.

Posmrtni ostaci kralja Petra Drugog Karađorđevića od Jugoslavije biće izloženi u Crkvi Svetog Andreja Prvozvanog do sredine maja kada se očekuje polaganje zemnih ostataka u Oplencu!

Kovčeg poslednjeg srpskog kralja je pokriven zastavom Kraljevine Jugoslavije i kraljevskim regalijama.

(Darko Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dalibor

    23. januar 2013 | 19:19

    Srbiji treba kralj! Da se ovakva tragedija jednog kralja I jednog naroda nikad vise ne ponovi nigde u svetu.

  • STEFAN

    23. januar 2013 | 19:21

    ZA KRALJA I OTADZBINU! KOLIKO BI SRBIJI BILO BOLJE DA JE OSTALA KRALJEVINA!

  • Ševarice

    23. januar 2013 | 20:21

    Pokoj duši našem kralju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA