Sednica Skupštine: Novi poslanici položili zakletvu

20 tačaka na dnevnom redu

Sednica Skupštine: Novi poslanici položili zakletvu

Politika -
Parlament treba da razmotri Predlog zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju i izmene Zakona o trgovini

BEOGRAD - Skupština Srbije počela je danas novu vanrednu sednicu na čijem dnevnom redu je 20 tačaka, a na početku rada poslanici koriste vreme za postavljanje pitanja. Posle pitanja, na novoj sednici parlament treba da razmotri Predlog zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju i izmene Zakona o trgovini.

Na dnevnom redu nove sednice je i Predlog zakona o državnoj pripadnosti i upisu plovila, izmene Zakona o zaštiti vazduha, dopune Zakona o platama u državnim organima i javnim službama, kao i izmene Zakona o žigovima.

Poslanici bi trebalo da razmotre i potvrđivanje više međunarodnih ugovora, sporazuma i protokola među kojima su potvrđivanje Konzularne konvencije sa Crnom Gorom i Sporazuma sa Administrativnom Regijom Makao Narodne Republike Kine o međusobnom ukidanju viza.

Biće razmotrena i ratifikacija Sporazuma sa Vladom Namibije o saradnji u oblasti odbrane, Sporazuma sa Ukrajinom o drumskom prevozu putnika i stvari, Sporazuma sa Letonijom o međunarodnom drumskom saobraćaju, kao i Sporazuma o saradnji u oblasti vazdušnog saobraćaja sa Vladom Crne Gore.

Tri nova poslanikaSkupština Srbije konstatovala je danas prestanak poslaničkih mandata Milanu Markoviću, Janku Radakoviću i Aleksandri Jerkov.Marković je ostavku na poslaničku funkciju podneo poslednjih dana prošle godine, posle zahteva predsednika DS Dragana Đilasa da bivši ministri iz redova te stranke podnesu ostavke zbog lošeg rada u prethodnoj vladi.Radaković, koji je takođe bio poslanik DS, ostavku je podneo početkom januara, dok je Jerkov takođe početkom januara podnela ostavku na sve funkcije u LSV, pa I na poslaničku, zbog odluke da pređe u redove DS.Na današnjoj sednici Republičke izborne komisije trebalo bi da budu određeni novi poslanici DS I LSV.

RIK dodelio tri nova poslanička mandata

Republička izborna komisija (RIK) imenovala je danas tri nova narodna poslanika koji će u skupštinskim klupama sedeti umesto bivših poslanika sa liste Izbor za bolji život Boris Tadić.

Skupština Srbije konstatovala je danas prestanak mandata poslanika Demokratske stranke (DS) Milana Markovića i Janka Radakovića i poslanice Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandre Jerkov. Umesto njih imenovani su Vladimir Petrović iz Sevojna, Jovanka Gordić iz Novog Kneževca i Dragan Andrić iz Subotice. Milan Marković, koji je bivši ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, podneo je ostavku nakon poziva predsednika DS Dragana Đilasa da ostavke na poslaničke funkcije podnesu svi poslanici te stranke koji su bili ministri, što je odluka i stranačkih organa. Aleksandra Jerkov podnela je ostavku na mesto poslanika LSV i nije više član te stranke nego je prešla u DS.

Novi poslanici položili zakletvu

Novi poslanici Vladimir Petrović, Jovanka Gordić i Dragan Andrić sa liste "Izbor za bolji život Boris Tadić" položili su danas zakletvu u Skupštini Srbije.

Oni su u parlamentu zamenili Milana Markovića i Janka Radakovića iz Demokratske stranke (DS) i Aleksandru Jerkov iz Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Skupština je takođe konstatovala ostavku poslanika SPS-a Ivice Tončeva, koji je podneo ostavku jer ne može istovremeno da bude poslanik i savetnik premijera.

Milan Marković, bivši ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, podneo je ostavku nakon poziva predsednika DS-a Dragana Đilasa da ostavke na poslaničke funkcije podnesu svi poslanici te stranke koji su bili ministri. Aleksandra Jerkov podnela je ostavku na mesto poslanika LSV-a i nije više član te stranke nego je prešla u DS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track