Balkan na nišanu Prištine

D. R. ĐORĐEVIĆ

19. 01. 2013. u 20:58

"Novosti" istražuju: Kako da se Beograd postavi prema najavama formiranja vojske Kosova. Kosovska vojska je bezbednosni rizik, smatraju naši stručnjaci. Diplomatskim akcijama da preduprediti formiranje ovih jedinica

NAJAVE iz Prištine da će 2013. biti "godina kosovske vojske" i nadanja ministra Agima Čekua da će već u junu Bezbednosne snage Kosova (BSK), kojima rukovodi, postati vojna formacija, za šta se u krajnjoj liniji pita NATO, Srbija ne bi trebalo da posmatra skrštenih ruku, smatraju stručnjaci za bezbednost. Vojska Kosova, osim što bi bila još jedan atribut državnosti, bila bi daleko od faktora stabilnosti, već pre rizik za ceo region, i to bi diplomatskim kanalima Beograd trebalo da predoči svetskim centrima moći.

BSK, na čijem je čelu bivši komandant Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i vuku korene iz OVK, rasformirane 1999. godine. Tada su pripadnici ove organizacije mahom ušli u novoformirani Kosovski zaštitni korpus, a godinu pošto je Kosovo proglasilo nezavisnost, 2009, BSK su preuzele ulogu koju je do tada obavljao Korpus. Pri formiranju novih lako naoružanih snaga određeno je da će imati 2.500 redovnih pripadnika i 500 rezervista. Već tada, Albanci su ove snage smatrali za zametak vojske. Predsednik Srbije Boris Tadić u to vreme je isticao da Srbija ne prihvata formiranje BSK i da će u međunarodnim forumima i u NATO insistirati na njihovom rasformiranju. U pismu generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija naveo je da nove snage smatra paravojskom.

U međuvremenu, Kfor je nadgledao razvoj BSK. Prema rečima portparola Kfora Aleksandra Vilinga, ostvaren je "odličan napredak". Njihovu punu operativnu sposobnost utvrdiće NATO, čije zemlje članice razmatraju pravi trenutak u kom bi BSK dobile odobrenje za promenu statusa.

TAMPONIRANI JUG GENERAL Radinović navodi da ne treba zaboraviti da je granica između takozvane države Kosovo i Srbije "tamponirana" Albancima na jugu Srbije, na kom se bezbednost inače "ljulja", a aktuelni povod su spomenici. Nova kriza na jugu, smatra on, kompromitovala bi značaj Koridora 10 i poziciju Srbije na tom koridoru obezvredila. To bi, kaže, bilo devastiranje geostrateškog položaja Srbije na Balkanu. Uz sve ovo, Raška oblast bi postala još veće potencijalno krizno područje nego što je sada.

- Srbija može da pokuša da ospori formiranje kosovske vojske, ali će u tome teško uspeti, jer joj NATO nije naklonjen još od devedesetih godina prošlog veka - ocenjuje za naš list general u penziji Radovan Radinović. - Formiranje vojske Kosova biće poslednji korak u popunjavanju punog kapaciteta države Kosovo i imaće konsekvence po bezbedost Srbije i regiona. To će u prvi plan staviti mogućnost ostvarivanja ideje Velike Albanije, što bi iz temelja promenilo geopolitičku situaciju na Balkanu, ugrožavajući ponajviše Makedoniju i Srbiju.

Pitanje je, navodi Radinović, kako bi vojska Kosova u praksi izgledala. Ako bi to bila vojska u simboličkom smislu, to ne bi predstavljalo neki bezbednosni rizik, ali, ukoliko bi ona imala ofanzivne elemente poput helikoptera, raketnih sistema, oklopnih vozila... onda bi to bio ozbiljan signal za bezbednost Srbije. U tom slučaju, navodi ovaj general, dovela bi se u pitanje reforma Vojske Srbije koja se sprovodi pod pretpostavkom da će u regionu biti mira i takva koncepcija bi morala da se redefiniše.

- Eventualno formiranje kosovske vojske bio bi veliki bezbednosni rizik. Ukoliko ne delujemo preventivno, mnogo štošta može da se dogodi i obije nam se o glavu, ako ne danas, onda sutra - kaže nam i Radomir Milašinović, dekan Fakulteta bezbednosti. - Naši političari i diplomate trebalo bi ovo pitanje da iznesu na međunarodnu scenu i spreče nameru Prištine uz poštovanje domaćeg i međunarodnog prava.

Prema ovom profesoru, vojska bi bila preuranjena tema za aktuelan dijalog koji vode Beograd i Priština, jer Srbija tu nema meritornog sagovornika, pošto je vojska svojstvena državi. Ako bi, ipak, došlo do formiranja kosovske vojske, Milašinović kaže da bi nju Srbija trebalo da tretira kroz prizmu odnosa sa Prištinom - kao paravojnu formaciju:

- Vojska je atribut države, ne lokalne samouprave. Zna se ko može da formira oružanu silu, a Kosovo nije međunarodno priznata država.

Pri reformisanju Vojske Srbije, koja se ranijih godina držala trenda smanjivanja broja svojih pripadnika, treba uzeti u obzir rizik nastajanja kosovske vojske, pa Milašinović ukazuje da svaka mudra politika prilagođava silu (od policije do vojske) odbrambenim i bezbednosnim potrebama.

Vojni analitičar Zoran Dragišić kaže da Kosovo nema pravo na formiranje oružanih snaga jer je to protivno Rezoluciji 1244 i drugim međunarodnim ugovorima, kao i da gomilanje oružanih snaga u zapaljivoj situaciji ne doprinosi miru.

- JoŠ kada su formirane Kosovske snage bezbednosti ukazivao sam da je to nukleus buduće vojske. Srbija treba da reaguje diplomatskom inicijativom i ukaže da to za nju nije prihvatljivo, ali realno gledano, kapaciteti Beograda da to spreči su mali - kaže nam Dragišić. - Ipak, na nama je da pokušamo jer je to protivno interesima Srbije i Srba na Kosovu. Za njih to neće značiti veću bezbednost, već osećaj nesigurnosti.

Međunarodna zajednica, smatra on, "kao i uvek" ići će naruku kosovskim željama, pa će SAD i Nemačka, koje već sada logistički i kroz obuku pomažu tamošnjim snagama, na kraju samo dovršiti proces stvaranja vojske.

KO JE PROTIVNIK? AKO bi Kosovo uspelo da formira oružane snage, pitanje je protiv koga bi ratovali, jer sa Albanijom verovatno neće - otvara dilemu profesor Milašinović koji kaže da u celoj priči ne treba zaboraviti šumove o stvaranju Velike Albanije. - S obzirom na to da je kosovski konflikt otvoren i pulsirajući i da lako može preći u drugu fazu, donosioci odluka to treba da imaju na umu, tim pre što Srbija ne pripada nijednom vojnom savezu.

Bivši državni sekretar za KiM Oliver Ivanović, međutim, smatra da nije realno da međunarodna zajednica da zeleno svetlo za ovu kosovsku želju:

- Kada je u drugim resorima Kosovo tražilo prenos nadležnosti, obično su se prvo izazivali nemiri, a onda su se zahtevi pravdali pričom da je "status kvo" neodrživ. Za vojsku Priština nema recept, jer međunarodna zajednica nema poverenja u njihove sposobnosti. Imaju slučajeve korupcije unutar MUP-a, bekstva iz zatvora, umešanost policajaca u veliki broj afera...

Diplomatija je, smatra i Ivanović, jedini kanal kojim Srbija treba preventivno da deluje u centrima moći - od NATO-a, odnosno Vašingtona, do EU, odnosno Nemačke kao vodeće zemlje u Uniji. Saveznike treba tražiti i među, uslovno rečeno, malim zemljama jer i njihov izrazito negativan stav prema stvaranju kosovske vojske može da utiče na one "veće".

Poslanik u Skupštini Kosova Rada Trajković ovim povodom ocenila je da će vojska sa albanskom komandom biti i faktor destabilizacije Srba na prostoru KiM, s obzirom na činjenicu da će to biti albanska vojska sa beznačajnim učešćem ostalih naroda.

Inače, na internet-portalu Snaga bezbednosti Kosova stoji da je njihov zadatak da vode operacije odgovora na krize na Kosovu i u inostranstvu, operacije civilne zaštite na Kosovu i pomoć civilnim vlastima prilikom odgovora na elementarne nepogode i druge vanredne prilike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (121)

Salence

19.01.2013. 21:04

Intervenisaće Amerika za par godina na Kosovu ali ovaj put kao i u slučaju Avganistana, kad im se obije o glavu savezništvo sa Albancima i Albanijom... Ko sa đavolom tikve sadi...

Zika

19.01.2013. 21:59

@Salence - Mir pre svega drugog. Trebalo bi da postoji tolerisanje. Ima prostora za sve. Nismo zgusnuti kao u Bangladeshu ili Gazi

malo sutra

19.01.2013. 22:00

@Salence - Amerka nikada nije direktno ulazila u sukob ,a da nije iz interesa.Nece ni sada pustice da se mi i siptari sami porokamo.Treba nabaviti raketni stit iz Rusije.Samo je podrzala sukob u Libiji zbog nafte,na Kosovu zbog baze Bondstil jeftin put za Irak.

ha2o

19.01.2013. 22:12

@Salence - I ostavice im najmodernije oruzje da mogu da se brane u slucaju scenarija 90-tih, Ti si u totalnoj zabludi kad Kosovo uporedjujes sa Afganistanom.

Branko

19.01.2013. 21:16

Dugačak članak. Moj komentar - kratak: Vojska Kosova biće formirana uskoro, najkasnije do kraja 2013.

Srbinovic

19.01.2013. 21:17

Nema tu mnogo price. Jacati vojno-proizvodjacki kompleks, izgraditi snaznu namensku industriju zajedno sa Rusima i cekati da se satana sa onu stranu bare oklizne na vlastitu bananu. E onda dolazi nasih 5 minuta. Tada neprijatelja bacamo u more. Do tada mogu da se igraju dzave koliko im volja.

Pop89

19.01.2013. 21:55

@Srbinovic - Od Rusa nema leba shvatite to. Pa mi ne mozemo da srusimo spomenilk teroristima u sred srbije, a kamoli da urade nesto vece. Digni zid oko kosova, makedonije, crne gore kao ameri sa meksikom i gotovo.

PopBG

19.01.2013. 21:57

@Srbinovic - Jes zaboravi da te pitam. Oces ti da ides da "bacas u more?" Jer mene savrseno... da ucestvujem u bilo cemu! Zemljo otvori se i progutaj ovaj balkan da se nosimo svi zajedno u 3 lepe nenormalne!

Orah

19.01.2013. 22:12

@Srbinovic - Slažem se u potpunosti sa tobom, ali pretodni rad Draškovića, kao ministra SP i Tadića u Šutanovca kao ministara vojske, je gotovo u potpunosti uništila srpsku vojsku i njenu impresivnu veliku vojnu tradiciju.

arsa

19.01.2013. 21:28

Evo gde nas dovode Dacicevi ustupci siptarima.Pravilo je-sto im vise popustas to su im apetiti veci.Tome nema kraja, osim........

Srbija

19.01.2013. 21:36

Krajnje je vreme da se Rusima da baza negde dole oko Kosova i zavrsimo vise sa pretnjama od velikih sila,a mi ovo Kovovo i Albaniju celu mozemo pocistiti za 48 sati,ako Drzavi bude u interesu,a ne kao u prethodnom ratu kad se rasprodavale teritorije...Mi smo narod sa tradicijom ratovanja,nema niko heroja,ratnika kao mi,vojevali mnogo vece bitke a o ovoj Albaniji da ne pricam,smesni su,samo slusam izjave sto bacaju kad se kriju iza Amera,mnogo su veliki,a ako se sklone Ameri,ni u misijoj rupi ih

norvezanin sa kosova

19.01.2013. 22:31

@Srbija - Pas koji laje kako znam ne ujeda.A ti i tvoji istomisljenici izvolite,bice jos bitaka ali sada i mi cemo imati naoruzanje.Kom opanci kom obojci,i ne zaboravi da je Albanija clanica NATO pakta pa izvolite.

sta si

19.01.2013. 22:39

@Srbija - Kako mozes da se potpises da si Norvezanin sa Kosova kada onda mora da si vojnik Norvezanin iz sastava KFORA ili si Albanac gastarbajter koje radi u Norveskoj.Izaberi sta si mada mi se cini po govoru da si pre Siptar.A to sto se tice NATO pakta ako od Putina nabavimo S-500 i ako posalje jedan brod u Jadransko more.Mozete da se pozdravite sa Nato zastiom.Nato nece rizikovati sukob sa Rusijom vidis kako je u Siriji poslale Ruje brod i niko ne sme da napadne Siriju ali tamo Rusi drze luku i bazu.

jaran

19.01.2013. 23:29

@Srbija - Budimo realni, Rusija i dalje priznaje celovitu Srbije, stoga zasto im ne dati vojnu bazu na teritoriji pokraine Kosovo, na primer neku koja ima vec izgradjenu infrastrukturu, gde su i boravile od 1999?

Brod

20.01.2013. 06:37

@Srbija - Ruski brod na Mediteranu, tačnije na Jadranu, mora da se šališ.Putin neće rizikovati, pogotovu ne zbog Kosova. A za tebe je vreme da počinješ učiti albanski. Trebaće ti. Veruj mi.

REPUBLIKA SRPSKA

19.01.2013. 21:39

Bice kako ameri kazu,a to podrazumijeva da ce se uskoro osnovati vojska kosova.Srbija se nista ne pita, a dokaz je spomenik koji nisu imali hrabrosti srusiti.

Ruben Lonuestro

19.01.2013. 22:59

@REPUBLIKA SRPSKA - .... Da sruse spomenik i imitiraju BiH pravoslavce koji sve dzamije i katolicke crkve na polovini Bosne sravnise sa zemljom. Ne...hvala.

posteno govoreci

20.01.2013. 01:04

@REPUBLIKA SRPSKA - @Ruben Lonuestrosrpske crkve niste srusili jedino u Sarajevu (zbog novinarskih ekipa u vremenu rata) i u gradu Tuzli, gdje zive normalniji muslimani...koji sebe cak ne dozivljavaju Bosnjacima, vec Bosancima...u svim drugim mjestima ste ih porusili mnogo prije nas u Republici Srpskoj...od Mostara do Bihaca...vi toliko lazete da ste poceli sami vjerovati u svoje lazi...

Mihajlo

20.01.2013. 01:23

@REPUBLIKA SRPSKA - Suvise sudointelektualaca po srbiji koji "razmisljaju"

A.Semjonov

19.01.2013. 21:43

Prosto nije normalno a nije ni u skladu sa srpskim mentalitetom i tradicijom da Srbija ima sonjavu,malu i nespremnu vojsku koja drhti od arbanasa.Menjati sve sto je dovodilo do takvog stanja.

Tata

19.01.2013. 21:44

posle vojske dolazi kosovska ambasada u srbiji i to je onda gotova pricaMa srbija nesmije da skine spomenik narode a prica neke glupe price sto se tice vojske Sto se tice Kosova i Srbije to janje je vec peceno

englez

19.01.2013. 21:46

Pa to je normalno, neki narodi rade za sebe, a neki kao na primer ovaj nas ne. Albanci za razliku od Srba znaju sta hoce i imaju buducnost, dok Srbi izumiru. Jedino mi nimo shvatili da kad pobedis neprijatelja ne dopustis mu da se oporavi nego ga dotuces, ali mi sve znamo posebno intelektualci iz BG pasaluka.

Milisav-New York

19.01.2013. 22:03

Srecna im drzava,Celo Kosovo je ozraceno,svi ce oboleti od leukemije i raka.Nece se oni nauzivati zivota tamo.Ali ljudi su u stanju sve iz inata da urade,pa cak i da naskode sebi i generacijama posle njih.Sve se uz diplomatiju moglo resiti,da bude za sve republike dobro,ali takav je nas narod u celini,sve bi silom resili,al ne ide to tako bas.Kasnije dodju posledice.

fića

19.01.2013. 22:15

...ništa novo jer ovk u stvari nikada nije ni bila rasformirana...tako da ta opasna teroristička organizacija čiji je glavni cilj stvaranje tzv.velike albanije a čiji su metodi nasumičnog ubijanja i proterivanja srba civila sa kosova i sada prisutni....samo je pitanje da li će im zapad dati sofisticirano i najmodernije naoružanje a što bio albanski prst na obaraču....

NadBeogradjanin

19.01.2013. 22:50

@miki - Koga briga za Palilulu, Rakovicu, Vozdovac...bitan je samo krug dvojke!

Mihajlo

20.01.2013. 01:17

@resenje - Polako covece, nemas dovoljno da osolimo novim Turcima rucak.

Edo Tuzla

19.01.2013. 22:56

Postovanje ,ruzno je reci ali ne podnosim Albance i Hrvate , i krivo mi je sto je Izetbegovic izabrao Hrvatsku umjesto Srbije !Rijetko ko shvata da su Albanci , cast izuzecima , najvece zlo !

Vasojevic

20.01.2013. 12:06

@Edo Tuzla - Mozada i jeste ali samo ako vas je bilo trideset na njega jednog,to ste vi! @ EDO TUZLA..... Vi ste i bolji borci i bolji ljudi od tih sto si naveo,samo sto je i nasa i vasa greska sto smo se udaljili jedni od drugih...Zivim i prijatelj sam sa mnogim Bosnjacima/Muslimanima i to znam!!! Pozdrav.

Vožd

19.01.2013. 22:58

Šejtanovi ratnici ...nevernici....otpad čovečanstva .... sve najgore nam se približava. Šta mi radimo predsedniče ?

Pipilentije

20.01.2013. 07:29

@Vožd - Како шта радимо? Па, спремамо се за редовне годишње изборе.

Dani Kovac

19.01.2013. 23:00

Citat: Rada Trajković ovim povodom ocenila je da će vojska sa albanskom komandom biti i faktor destabilizacije Srba na prostoru KiM, s obzirom na činjenicu da će to biti albanska vojska sa beznačajnim učešćem ostalih narodaKomentar: A cija je to vojksa u regionu koja ima značajnim učešćem manjinskih /ostalih naroda...Mozhda ona Srbska?

Dejan

19.01.2013. 23:10

APELUJEMO na vlasti da sto brze uvedu sluzenje vojnog roka zbog ocuvanja nase Srbije.Od SVETOG SAVE zavet nam je ostao da branimo nase Kosovo!APELUJEMO na vlasti da sto brze uvedu sluzenje vojnog roka zbog danasnje omladine i njihovog poremecenog mentaliteta.Sve neki huligani,pijanice...Zaboravili smo kako izgleda pravi muskarac,pravi SRBIN! Sledimo duh svojih predaka! Slozimo se i ujedinimo se braco moja! CCCC

simo

20.01.2013. 01:07

@Dejan - sta lupas momcino 99 sam bio na istom kosovu, bili smo klinci vecina nas je bilo izgubljeno, isto tako i ljudi koji su bili mobilizovani , sreca u formacije, jso, i bilo je milicije, vojska mora biti profesionalna ,vojnicki zivot se zivi ceo zivot, a te igrarije od godinu ili cak dve su nista manje neg tracenje drzavnog novca mesto da se skupla za bolje uslove svaka susa ce da sluzi..ne ogleda se u tome ..rodis se borac ili se ne rodis kao... i nemoj da branis srbiju ovde.. nema nista od toga

Istina

20.01.2013. 02:40

@Dejan - Dejane ili si lud ili corape ti smrde ti je proslo samo StO sanjas otvorenih ocih

Kasno

20.01.2013. 06:19

@Dejan - Nije ovo SFRJ. JNA je bila koja nas je držala zajedno. Stvarno misliš da ovi patriJoti, većinom nepismeni, ološ našeg društva može biti vojska? Školovani, obučeni, i mentalno zdravi mladići ne žele u svojim redovima samoubice nego ratnike. Njih ne interesuje sveti Sava nego profesionalni odnos svakog pojedinca.Za odbranu svoje zemlje koji slušaju svoje oficire i izvršavaju naređenja svojih pretdpostavljenih. Bez pitanja.A ne grlom u jagode. Uči svoje dete i upiši ga na akademiju.

jaran

19.01.2013. 23:18

Budimo realni, ili im se treba pokloniti priznanjem i uci u NATO po sistemu kud svi tud i mali Mujo ili s Rusijom uci u vojni savez. Treba imati i na umu i odnos patriot prema s-500 =2:1

jarane

19.01.2013. 23:58

@jaran - Oni ako imaju pravo na vojsku na KiM imamo i mi po rezoluciji UN pre njih.Jer je po rezoluciji Kosovo demilitarizovana zona.Pa ako postane militarizovana imamo pravo da vratimo nasu miliciju i vojsku dole.

au mile

19.01.2013. 23:38

Srbija je po nalogu Vašingtona i Brisela već rasformirala Vojsku republike Srbije, Ukinuto je obavezno redovno služenje vojnog roka tako da je Srbija svedena na bednika koji zavisi od tuđe milosti, U tom kontekstu ovakva jadna Srbija neće moći da se odupre čak ni ovoj šiptarskoj vojsci,

I V A N

19.01.2013. 23:39

@ - Samo neka, dobili krila, za ssda, a dobice i po nosu , samo polako. Istina ce pobediti, samo opusteno. SRBI, GLAVE GORE!

Fenix

20.01.2013. 00:02

Hajde se malo vratite u proslost.Uci u NATO je suludo.Amerikanci nam ne bi pomogli.Zar bas niko ne vidi da Amerikanci otvaraju vrata Islamu u Evropi?Neko ce pitati zasto.Proslost ce vam reci sve.PROFIT.Prvo su podrzali Hitlera , rat , veliki novac i dugogodisnji dugovi.Sada guraju Albance da urade isto.Jos jedne budale koje ce klati za neku moc i i ideju a onda ce ih Amerikanci smrviti i nikada se nece cuti rec Albanac.Srbiju je DOS unistio i mogu nas proterati bilo gde ali i pbiti.

Kacharevac

20.01.2013. 00:07

Slazemse sa =Republike- Srpske i sa Srbinovac 101%samo da dodam neshto;;Da se pitamo =Zashto Ameri drze N.Koreju i Iranu- na oko Zbog Izrael Ko nas pita dali Kosovo moze da stvori vojsku ili ne...Zapamtite Bracho Srbi= Doksu ameri- Profitari tamo mi samo mozemo cvrkutati kao vrapci -inishta...?? Pozovite RUSA- ai nije loshe="Pripoitese" sa Makedonijom =poshto su i oni na isti put="i" Onda se zna=POglavi...Spomenici su samo povod i POCHETAK???

Игор

20.01.2013. 00:24

"Srbija bi trebalo diplomatskim akcijama da predupredi formiranje ovih jedinica".Србија није у стању срушити ни онај терористички споменик усред своје територије а камоли да може нешто озбиљно направити изван ње... Не дај боже да нам неко објави рат, каква би се то бјежанија створила...

Игор

20.01.2013. 10:04

@Игор - Повлачим шта сам рекао и драго ми је што сам погријешио.

albanac

20.01.2013. 00:57

Profesore Milasinovicu a sta ce srbiji vojska porotiv koga treba da ratuje, protiv Kosove sto je fakticki jos u ratu, ili za mirovne operacije.

Jabre

20.01.2013. 01:07

Nemojte da se sekirate bez veze, mogu da rade šta hoće ali neće moći dokle hoće. Oni već imaju svoju vojsku samo da se o tome ne govori javno OVK, sada bi samo da ih legalizuju ništa se tu neće promeniti na terenu. Mi treba da se pobrinemo za našu ekonomiju američkoj nema spasa i da uložimo nešto u vojsku a sve ostalo kad bude vreme za to.

Dragi

20.01.2013. 01:07

Imate rezoluciju 1244 i kao potpisnika i garanta UN. Tužite UN i tražite da se oni pridržavaju dogovorenog. Ne treba tu pitati sud u Hagu, da li Kosovo može da se proglasi državom, već TUŽITI Ujedinjene Nacije i tržiti da se pridržavaju potpisanig!

Pjotr Cibukov

20.01.2013. 01:19

Vlade u Srbiji, narocito od nastanka SNS, nisu vlade koje kreiraju realnost vec koje uporno isticu da realnost treba prihvatiti. Zasto ova vlada ne bi prihvatila i tu realnost, tj kosovarsku vojsku? To ce nam ministar vojni obrazloziti time da je u Briselu dogovoreno da i Pristina ima pravo na snimanje svoje "Vojne akademije".

Pera

20.01.2013. 01:24

NATO deformise Srpsku vojsku. NATO formira siptarsku vojsku.Kojim "centrima moci" da se ovo ukaze kad ti "centri" to znaju jer to sveno rade.

ss

20.01.2013. 01:59

Menjaćemo svaku vlast u Srbiji, dok ne dođe konačno jedna koja će reagovati na ovakve fašističke provokacije lopovčina iz NATO-a i sa Kosmeta!

goran makedonija

20.01.2013. 03:35

sve dok pravoslavni narodi balkana kopaju grob jednom drugome dusmani iskoristavaju da ugrabe i uniste nasu zemlju narod vjeru. ako ne promenimo ponasanje jednom prema drugome ubrzo ce biti kasno i mogu pretpostaviti sta ce se desiti sa nasom decom i unucadi u bliskoj buducnosti. samo sloga spasava pravoslavlje na balkanu a ne nekakvo si udaranje u grudi ko je bolji i jaci od svoga brata pravoslavnog . pozz

kum

20.01.2013. 04:27

A da mi Srbi pravimo malo vise dece i da nekukamo stalno kako nam sve fali aaa.. sta kazete na to drugari? Pozdrav...

MatijaBG LDP

20.01.2013. 09:27

Zasto da nas zabrinjava formiranje bilo akakve vojske van teritorije Srbije?Treba da se borimo protiv formiranja tudje armije na nasoj teritoriji,tipa one OVPMBN....drugo,rekli smo da smo sami sebi dovoljni,ne treba nam NATO,mozemo sami protiv svih i mozemo svaku vojsku pobediti,zar ne?

isim

20.01.2013. 10:08

@MatijaBG LDP - Zar mislis da formiranje te vojske nece uticati na jacanje ekstremistickis elemenata u Srbiji?

MatijaBG LDP

20.01.2013. 10:29

@MatijaBG LDP - Ne,to zavisi od sposobnosti drzave.Ako budemo dozvoljavalida se po Srbiji podizu spomenici zlotvorima,kao u Presevu,onda je svasta moguce.Zato sam i rekao da se treba posvetiti jacanju drzave,tamo gde ona postoji.Inace,jacanje ekstremista nije neuobicajeno,samo treba imati na umu da Srbi to isto mogu da rade u BIH,CG i severu Kosova....

љуб.67

20.01.2013. 09:29

Као што знамо шиптари имају и имаће подршку запада једини нам спасблиска војна и свака друга са Русијом иначе нас неће бити нажалост.

Wiener

20.01.2013. 09:51

Znaju Amerikanci zašto im je potrebna vojska Kosova. To im treba da obezbede trajnu nestabilnost u regionu. Stvaranjem vojske Kosova će naročito biti ugrozena C.Gora, a pomirenje i zblizavanje Srbije i Crne Gore vešto sprečavaju Amerikanci. Niko se u regionu ne sme zbliziti, svi moraju biti na distanci i posvadjani.

berislav

20.01.2013. 09:57

Jasno je iz ovog članka što nas čeka uskoro, ako ne budemo ozbiljni i jedinstveni. Kao posljedica toga već je nužno biti vojno povezan sa Rusijom i stupiti u vojni savez, jer drugačije ne možemo. Vidimo da Ameri imaju namjeru sa svojim satelitima uništiti Srbiju. Isto kao posljedica toga je neophodno formiranje Oslobodilačke Srpske Vojske Kosova i Metohije kao pandan šiptarskoj armiji. Priznavanje Kosova znači i pripojenje Kosova Američkom NATO-paktu, a to se ne može dozvoliti.

Ganko

20.01.2013. 09:59

Spremili su oni i drugi spomenik! Onaj u Novom Pazaru. Sada se preko jedne televizije potpaljuje vatra u Novom Sadu oko ćiriličnih natpisa u autobusima GSP. U Srbiji se stalno potpiruje vatra preko NVO, koje su gore, nego kosovska vojska.

Julija

20.01.2013. 10:55

@Ganko - A zasto Francuzi u Parizu nemaju na autobusima natpise na arapskom, nego samo na francuskom?

MatijaBG LDP

20.01.2013. 11:16

@Ganko - Julija,zato sto arapsko,nije zvanicno pismo u Francuskoj....po ustavu Srbije kojeg su pisali Kostunica i Nikolic,latinica i cirilica su jednako zvanicna pisma...u NS je rec o politikanstvu,a s sdruge strane,cirilica ne pripada samo Srbima....pa je malo nebulozno tvrditi da je ona srpsko pismo.U Srbiji se moraju sva mesta oznaciti i na cirilici i na latinici.U tome jeste bogatsvo srpskog jezika.Odricati se latinice,znaci odeci se jednog dela sebe.

Julija

20.01.2013. 11:53

@Ganko - Zar ne vidis koliko su to nedemokratske drzave? Toliko miliona Arapa Francuskoj, milioni Meksikanaca i Kineza u Americi, pa nisu usli u Ustav i takvi nama sole pamet, a kruna bi im pala sa glave kada bi stavili natpise na arapskom ili spanskom Ovo je samo bedni pokusaj stranih eksponenata da rodjenu zemlju prikazu nedemokratskom.

Ivica Mirkovic

20.01.2013. 12:00

@Ganko - Gresis Matija, to o dva zvanicna pisma vazilo je do novog ustava, novi ustav kaze :Član 10. U Republici Srbiji u službenoj upotrebi su srpski jezik i ćiriličko pismo. Službena upotreba drugih jezika i pisama uredjuje se zakonom, na osnovu Ustava.

Vlada

20.01.2013. 12:02

@Ganko - MatijaBG LDP to si lepo rekao da se sva mesta moraju oznaciti cirilicom i latinicom samo sto u Srbiji je u glavnom sve ispisano na latinici prema tome nije tu rec o odricanju od latinice vec o zatiranju cirilice. I nemoj ti iz BG nama u NS da pricas o politikanstvu jer ovi prethodni na celu NS i doveli delom do ovog stanja.

Pariz

20.01.2013. 12:03

@Ganko - Julija siris neistine svuda u svetu se koriste a i ti sama to koristis brojevi su Arapski i vidis to nikome ne smeta pa cak ni tvom neznanju.

MatijaBG LDP

20.01.2013. 13:03

@Ganko - Vlado,NS je specificna sredina i ljudi su na to mnogo osetljiviji nego mi,a ne zelimo mi iz BG/a da vam dajemo instrukcije,mi se bas borimo da Vojvoddina bude politicka autonomija,bas kao sto mi zelimo za oblast Beograd.Ivice,tvoja vizija srpskog ustava jednaka je prici o Ivici i Marici.Nema niko pravo prema latinici,koja je jednako srpska kao i cirilica ,da se ponasa politikanski.U Srbiji sve mora biti na oba pisma.Odluka o cirilici u NS je jos jedan korak ka raspadu Srbije tamo!

ja

20.01.2013. 13:05

@Ganko - I ti MatijaBG da kazes nesto pametno u ovoj godini,uz malu pomoc Svetog Jovana!

Sandra

20.01.2013. 10:15

Mi kao prvo treba da ocistimo Srbiju od siptarskih pekara,sladoledzija pa tek onda sledeci korak!!!!!!!!!!

sMile

20.01.2013. 11:15

@Sandra - draga Sandra,, ostavi se politike i gledaj gde su ti serpe ,lonci, i da ponudis muzu "veceru",,!! ;-))

Fabrika

20.01.2013. 13:36

@Sandra - Sandra mora da drzi poslasticarnicu kad se plasi poslasticara i sladoledzija.Gde ce nam obraz da proterujemo poslasticare kumim te Bogom.

Glisa

20.01.2013. 11:58

Americi treba kosovska vojska da bi napravili jos veci nered u regionu. Davno bi se Balkan smirio da oni ne podmecu klipove u tockove.

Vasojevic

20.01.2013. 12:10

Uzalud vam sve! Jednog lijepog Vidovdana vise sam nego siguran da cete plivati preko Sredozemnog mora,mozda ja to necu dozivjeti ali moji potomci hoce! Vi i prijatelji vam becki konjusari ....

SMOKI

20.01.2013. 12:57

Srbija ne sma da ceka sta ce biti. Spremaj svoju vojsku, moderno se naoruzavaj raketnim naoruzanjem, gradi sto blize odnose sa vojskom Rusije i Kine. Spremaj se Srbijo kao da ce rat poceti vec sutra, jer ce ga sigurno biti. Hteli mi to ili ne. Srbija je duzna da osposobi svoje oruzane snage tako da sto manje ginu ljudi a sto vise da ratuje na pamet i gerilu koju je ona i izmislila. Hrvate treba drzati na oprezu jer ce sigurno dejstvovati s ledja kao sve kukavice. Bice opet pogroma.

Bojan Beslac

20.01.2013. 13:16

@SMOKI - Samo jedna ispravka - rat se protiv Srbije vodi jos pre 1999. samo se menjaju oblici na kojima se vodi rat!

tt

20.01.2013. 13:51

treba bre nemcima da se ulizujemo. kakvi bre rusi i kinezi. nikada nam nisu pomogali niti ce. da smo se drzali nemacke u proslosti sada bi se mi pitali dal kefalonija moze ili nemoze da se odvoji od spanije. p.s. do juce su nam rusi najvecu cenu gasa prodavali nego drugim drzavama. hrvati su cak dobili jeftinije iako su im zamrznuti odnosi vec godinama.

ja

20.01.2013. 14:17

@tt - Nemcima treba da se ulizujemo samo u slucaju ,ako zelimo da nas pobiju na milione kao sto je to bilo u dva svjetska rata.

tt

20.01.2013. 14:24

@tt - nemci su trazili samo prolaz od nas u 2 svetckom ratu, ali mi boze pa narvno smo rekli stoj, aj da ginemo.

Za ulizivaca

20.01.2013. 15:02

@tt - Mozda je bolje biti sa okupatorom kratko vreme ali igra jos nije zavrsena. Ogomne promene dolaze. Zapadni sistem vise nije sto je bio. Nemogu ni sami sa sobom da izadju a ne da vuku nas. Istok se budi i mnoge istocne drzave izazivaju zavist zapada. Rast nacionalnog dohodka je samo san zapada a kini rusiji i indiji svakodnevna stvar.Vec sada je jasno da nemacka i zapad su los dugorocni izbor.Zapadno carstvo je pik koji je prosao i odavno u silaznoj liniji. I ovog puta bicemo na pravoj strani!

cynic

20.01.2013. 15:16

@tt - za tvoju informaciju nemci su prvi dali "zeleno" svetlo albanskim teroristima i ne samo to nego su im pruzali logisticku podrsku, medijsku, obezbedili im uniforme i ostalu vojnu opremu.A sve to uz "blagoslov" USA jer ona ima interes za vojnu bazu / uporiste na ovim prostorima...i jos dosta toga....

tt

20.01.2013. 18:28

@tt - sve ja to znam. a jel ti citas sta sam ja napisao. da smo bili uz njih, a ne uz ruse, sada bi mogao da kupujes preko ebau i ne trazis polovne stvari na internetu da bi prosao jeftinije. budimo realni i posteni i daj da izvucemo nesto da makar ova nasa deca zive bolje sutra i da se ne ... celom svetu kao da su najaci u svetu.

tt

20.01.2013. 18:34

@tt - da ti neko ponudi da zivis u rusiji i li nemackoj vec vidim sta bi izabrao. pusti me tih prica iz kafane.

Plisi

21.01.2013. 12:21

@tt - Pffffff, jer to neka fore ili nesto slicno, hvala boze da znamo istoriju vrlo dobro a vi ste ucili istoriju lazi od vasih istoricara. Vi ste kao lisica i to je sve samo da izdate vase drugove.

Tomek

20.01.2013. 14:14

Ne kužim... Pa zakaj jedna neovisna država ne bi imala pravo oformiti vlastitu vojsku?! Nije mi namjera izazvati gnjevne komentare istočnih susjeda, no ruku na srce, kao međunarodno priznata država (istina, ne od svih, no dovoljno mnogo zemalja priznalo je samostalnost Kosova i time je pređena točka sa koje nema povratka), Kosovsko vodstvo ne da ima pravo, već je dužno ustrojiti vojsku i svu pripadajuću infrastrukturu. Ugodan ostatak vikenda, pozdrav svima iz Zg!

mile

20.01.2013. 15:33

@Tomek - Zakaj sjevernjakKoje to vama priznao drzavu na tudjoj zemlji ti isti mogu samo da nesto priznaju na na nihovoj teritoriji Dakle obratite se tim zemljma neka vam sada dadu drzavu na njihovij teritoriji od zap evrope do amerike birajte

Aleksandar

20.01.2013. 17:18

@Tomek - Hvala ti 'susjede' na divnim zeljama, i mi tebi zelimo da ti se po avliji mota separatisticka paravojska, koju cemo mi dragog srca priznati.

IDB72

20.01.2013. 21:12

@Tomek - Tomek idi prodaji siptarima ves masine to je jedino sto vi znate da prodajete i da se uvlacite drugima u ...

brax

20.01.2013. 15:17

@Tomek, svaka ti cast,pozz. sa kosova za bracu slovence.djabe to sve kad srbi ne kapiraju..pojeo vuk magarca a omi jos uvek misle da su u snu.

lubani

20.01.2013. 15:51

"Vojska Kosova, osim što bi bila još jedan atribut državnosti, bila bi daleko od faktora stabilnosti, već pre rizik za ceo region", jer vise niko nece biti u stanju da masakrira, siluje, ubija, bombarduje itd civile, decu, starce, zene, imovinu itd na Kosovo. Ali ovde meni prosto nije jasno kako moze bilo koji "strucnjak" posle svih nedaca ucinjeni nad ne-Srbima u Balkanu da izjavljuje takve gluposti, sem cinjenice da to govori oslepljen mrznjom, sovinizmom i fasizmom. Ovo je sramota...

posmatrač

20.01.2013. 18:08

@lubani - Nemojte tako moljim vas braćo srbi jer kad ste vi naoružani,onda se progljašavate kao faktor mira a kad mi željimo da budemo fajktor stabiljnosti u ovom delu sveta,onda smo rizik za ceo region.Gde vam je tu ljogika?!

zoks

20.01.2013. 16:47

Amerikanosi su huskali svakoga ko je zeleo napraviti nesto po pitanju nekih svojih interesa!Na isti nacin kako su huskali Hitlera tako sada huskaju siptare!Pa zaboga amerikanosima treba ratova,samo naravno sto dalje od njihovog dvorista,a siptari i njihova ekspanzija amerikanosima ide na ruku samo tako!Bas je briga amerikanose ko ce da ratuje,gine,samo da nisu njihova deca i deca vlasnika ratne industrije!Amerikanosi samo cekaju neku budalu da nasedne na njihovu pricu!Siptari su "zreli" za to!

milan

20.01.2013. 17:19

Evropska unija I NATO, na celu sa amerikom hoce na balkanu, tacije na kosovu da osnuju novu teroristicku organizaciju alkaidu, od kojih ce ih na kraju i same zaboljeti glava.

fića

20.01.2013. 19:07

@milan - ...i al-kaida i ovk imaju ista "načela" a to je vojno osvajanje i potčinjavanje svih nemuslimana!...zato ko ne zna neka otvori oči:::::::::::

posmatrač

20.01.2013. 21:03

@milan - Fića,ti si mali čovek za ovako krupne teme.Kao da su ti oči bile zatvorene kad si išao u školu a više si bio pored škole nego u njoj.Zato,idi obrazuj se, i nauči što si davno propustio...nikad bre nije kasno.Zadojen si nacionaljizmom i opčinjen kojekakvim vojnim osvajanjem a ne znaš kako je završilo to "osvajanje",pre svega za tvoj narod.Poklopi se ušima mali Fićo,tvoje vreme je prošlo a i ti si izgljeda produvao

ralence

20.01.2013. 21:07

Srbija izdata i okupirana jos moze samo da se koprca kao riba u mrezi.Kod toliko intelektualaca ima izgleda dosta Nepismenih.Oni koji znaju da citaju mogu da vide Srbiju u okruzenju sa podanickim Armijama koje se naoruzavaju za sledecu rundu.Ratni psi bi vec zagrizli ali se jos plase Medveda sa Istoka.Jedino jaka Srbska Vojska sa logistickom podrskom sa strane moze da spreci rat na dva fronta.Sok i Sokci vec su se dogovorili.Sta Srbi cekaju.!!!

Plisi

21.01.2013. 12:19

"Vojska Kosova rizik", naravno da za nase neprijatelje i jeste rizik jer za vas srbe sve sto je Albansko je rizicno, zlonamerno, itd itd. Ali mi idemo napred, sad Albanci imaju sve i niko im ne moze nista jer smo veliki faktor u regionu a ko sme da igra vatrom i pokusa nama da preti, da znate da cete imati u vid i odbranu vaseg hajduckog beograda.

nele

21.01.2013. 16:18

@Plisi - Ako nisi svestan da bi ste bili manji od makovog zrna da nisu ameri na vašoj strani onda bolje da se ne izjašnjavaš....

MikoLO

21.01.2013. 15:51

Dok nasi politicari "irazavaju zaljenje, ulazu proteste i smatraju nerealnim i neodrzivim" i td siptari rade i nemare za eveuntalne zabrane i neslaganja medjunarodne zajednice. Pa mi i od siptara glupih imamo sta da naucimo. Treba da se naoruzavamo ako zelimo da nas niko ne dira i dozvole da mirno zivimo.