Ohrabruje stav Serža Bramerca, koji nam je preneo ministar pravde Nikola Selaković tokom posete Haškom tribunalu da će Tužilaštvo Tribunala uložiti napor da eventualno dođe do revizije u predmetu „Gotovina – Markač“. Za srpske žrtve koje su izgubile veru u pravdu, to bi mnogo značilo, rekao je Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine Srbije, za Danas.

On ističe da je još u prvoj reakciji na presudu Žalbenog veća kojom su oslobođeni Gotovina i Markač istakao da je zapanjujuće da se na osnovu identično utvrđenog činjeničnog stanja donesu dve dijametralno suprotne odluke.

– Prvostepeno Pretresno veće u sastavu trojice, jednoglasno utvrdi krivicu generala Gotovine i Markača i izrekne im adekvatne višegodišnje kazne zatvora, to obrazloži na 1.200 stranica, a drugostepeno – Žalbeno veće petorice preglasavanjem – tri prema dva – oslobodi okrivljene i to obrazloži na 56 strana – kaže Vukčević.

Prema njegovim rečima, da li će zaista doći do revizije, koja je formalno moguća, „zavisi od napora koje će uložiti Bramercov tim“.

– U tome svi treba da im pomognemo, na osnovu informacija do kojih smo došli u radu na predmetima iz vremena „Oluje“. Hrvatski državni tužilac Mladen Bajić i ja odlučni smo da regionalnom saradnjom utvrdimo ko je odgovoran za 200.000 proteranih srpskih civila i za preko hiljadu srpskih žrtava – zaključuje Vukčević. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari