Ekonomija

1

Struja skuplja od februara, ne zna se za koliko

Autor: AM

Izvor: Beta

Struja skuplja od februara, ne zna se za koliko

Koliko će tačno struja poskupeti još se ne zna, pošto su u toku pregovori Ministarstva i Agencije za energetiku.

"Nikada ne licitiram procentima. Trenutno se rade analize i konačnu cenu odrediće Agencija za energetiku. Mi smo tu samo nadzorni faktor, ali verujem da će to biti u opsegu od deset do dvanaest odsto" rekla je Mihajlović za Radio-televiziju Srbije.

Ona je istakla da se čekalo sa poskupljenjem dok se ne završe socijalne karte i novi tarifni sistem. "Socijalne karte su gotove i uredba će ovih dana biti na sednici Vlade, i na osnovu nje će 400.000 domaćinstava koja su socijalno ugrožena, moći da besplatno koriste struju i gas", kazala  je ministarka i dodala da će po novom tarifnom sistemu električnu energiju najskuplje plaćati oni koji se greju na struju.

Nov tarifni sistem podrazumeva i manje sati jeftinije struje tokom noći.

Po rečima ministarke, umesto odnosa cene jedan prema četiri, jeftinije i skuplje struje, odnos će biti odnosima jedan prema tri ili jedan prema dva.

Agencija za energetiku Srbije (AERS) do sada nije dobila zahtev za povećanje cene struje od Elektroprivrede Srbije (EPS).

Kako je agenciji Beta rečeno u AERS, nisu dobili ni predloge Ministarstva energetike, kompanija ili institucija za promenu tarife za električnu eneriju.

"Kada dobijemo te predloge, koristićemo ih u postupku izmene metodologije za regulaciju cena struje. Posle analiza, simulacija raznih modela, procena šta je dobro, a sta loše, došlo bi se do nove metodologije tarifa", istakli su u Agenciji za energetiku.

Poskupljenje gasa

Ministarka je potvrdila da se očekuje i poskupljenje gasa za  građane. Mihajlovićeva nije htela da komentariše sukob ministarstva i preduzeća Srbijagas oko cene gasa. 

"Mi trenutno pregovoramo oko godišnjeg ugovora za 2013. godinu sa Rusima. I ja ću uvek tražiti najnižu cenu gasa, posebno imajući u vidu desetogodišnji ugovor koji imamo", kazala je ministarka.

Trenutna nabavna cena 1.000 kubnih metara gasa je 480 dolara, a Ministarstvo smatra da cena može da bude niža. Mihajlovićeva je najavila restrukturiranje javnih preduzeća Srbijagasa i "Elektroprivrede Srbije" i rekla da su "direktori javnih preduzeća godinama bili uljuljkani, a sada su se stvari promenile".

"Institiramo na nekoliko stvari u Srbijagasu i EPS-u. Mi ćemo se pozabaviti troškovima Srbijagasa kako bi to preduzeće počelo da daje dobit državi", rekla je Mihajlović.
 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Boba

A gospodja ministarka je ovako rekla:citiram:Koja korist od poskupljenja struje ako gradjani nece imati sa cime da je plate.I onda je obecala:Otpisacemo gradjanima kamate,nece se obracunavati vise kamata na kamatu,prvo to da sredimo pa tek ce se onda razmatrati o poskupljenju struje.Ja sad pitam gospodju munistarku:Recite vi nama kada ce se ostvariti vas plan?Zar vi mislite da ce te cenom struje dobiti nesto?Samim povecanjem pdv od 18% na 20% uvecali ste nam racune za po 1000 i nesto dinara a sad ce te jos i da poskupite struju za 20%.Draga Gospodjo ministarko,kamate nas pojedose,ugusise nas,nemamo odakle da izmirujemo racune za struju.Pomozite ovom jadnom narodu,a ne da iskljucujete struju sirotinji,bolesnima.Donesite vise tu odluku na sednici Vlade Srbije da se svima jednako otpisu kamate kako bi se pokrenula Elektroprivreda Srbije.Jer novo najavljeno poskupljenje nece doneti nista dobro.Ili ce pola Srbije biti iskljuceno ili ce i oni koji su do sad placali koliko toliko struju prestati placati jer nece se moci finansijski postici.Znate li vi kolike su plate u centralnoj Srbiji?Znate li koliko je nas nezaposlenih.Jel je u redu da gradjanima koji su vam ukazali poverenje na izborima zabada te noz u ledja.Mi smo Gladni,nasa deca su uskracena osnovnih stvari za zivot,a struja nam dodje kao luksuz,jer u kojoj drzavi se struja sme iskljuciti u zimskom periodu,pogotovo porodicama koje imaju decu.Regulisite zakone,donesite odluke sto pre pomozite ljudima a ne to sto radie,to vise ne vodi nikuda.Mi cemo zbog racuna za struju poumirati.Jel je to zivot???