Vesti

2

ANA preti Srbiji i severu Kosova

Autor: IJ

Izvor: Večernje novosti/Novi magazin

ANA preti Srbiji i severu Kosova

 

Cilj mobilizacije, kako piše u proglasu koji je izdao glavni štab ANA, jeste "borba protiv srpskog okupatora koji preti na severu Kosova i u Preševskoj dolini“, prenose Večernje novosti.

Glavni štab ove terorističke grupacije zasedao je u Vučitrnu, svega desetak kilometara od severne Kosovske Mitrovice i od svojih baza na Bajgori, u podnožju Kopaonika, odakle planiraju da izvode terorističke akcije na severu Kosova.

Pukovnik ANA pod nadimkom Kačak, posle sastanka u Vučitrnu, rekao je "da će definitivno ući u rat sa Srbijom, koja odbija da prizna da su Preševo, Medveđa i Bujanovac albanske teritorije koje niko ne sme da dirne“.

Po nekim saznanjima međunarodnih snaga na Kosovu, ANA ima više hiljada članova. Uglavnom bivših pripadnika OVK, ali i podmlatka koji je angažovan i obučavan proteklih godina u prisustvu Kfora, Unmika i Euleksa.

Uz hitnu mobilizaciju članstva, ANA zahteva punu mobilnost svojih jedinica "u zaštiti albanske zemlje i nezavisnosti Kosova“. 

Pred očima javnosti, sa oružjem na stolu i nad mapama sa rasporedom svojih snaga po operativnim zonama, oni su saopštili "da su njihovi snajperisti 24 sata u osmatranju“ i da su pred ovu mobilizaciju nabavili najsavremenije naoružanje, koje su prikazali na slikama.

- Javite se na svoje zadatke! Niko samostalno, na svoju ruku i bez koordinacije ne sme da preduzme bilo kakvu akciju - kaže se u naredbi GŠ ANA, i podvlači: "Neka po dva specijalca budu spremna za svaku situaciju“.

 

Direktno naređenje izdato je specijalnoj jedinici "Kobre“ da "rasporedi svoje snage u Preševskoj dolini i preduzme sve u zaštiti albanskog naroda protiv srpskog okupatora“. Tu vojnu grupaciju na sastanku GŠ ANA predstavljao je nepoznati general koji se takođe skrivao ispod maske.

Posebno upozorenje upućeno je i kosovskim vlastima u Prištini, koje glasi: "Niko ne sme da trguje teritorijama nastanjenim Albancima“.

Zasad niko od međunarodnih predstavnika na Kosovu, koji su zaduženi za očuvanje mira i bezbednosti, nije reagovao na ovakvu otvorenu provokaciju ANA. Ćutali su, iako je nekadašnji šef Unmika Mihael Štajner proglasio ANA terorističkom organizacijom 2005. godine, nakon akcije postavljanja eksplozivne naprave na mostu u severnom delu Kosova. 

Zauzvrat, Albancima je navodno zapretila rasformirana JSO.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

srbIN

E mamu vam slinavu,vi nekom da pretite...bednici

BATA PERA

Preti ANA ali ce dobiti MILOV-ANA...