Vesti

0

Vučić najavio uklanjanje spomenika

Autor: SA

Izvor: Beta

Vučić najavio uklanjanje spomenika

Izvor: Beta

Vučić nije na konferenciji za novinare želeo da kaže kada će tačno spomenik biti uklonjen, ali je dodao da niko ne može da se ponaša "protivpravno" i da kao razlog za to traži u etničkoj pripadnosti.

"Albanci su tražili internacionalizaciju problema, ali ne čini mi se da im to ide u prilog kao 2001. ili 2002. godini. Oni ovde nisu ugroženi. Postoje neke usijane glave koje misle da kao političari treba da upućuju pretnje državi. Mislimo da su to političke fraze, ali smo potpuno spremni da zaštitimo ustavni poredak Srbije", rekao je Vučić.

Ministar je istakao da se zakoni i Ustav Srbije moraju poštovati i da će u skladu s tim "država preduzeti korake po pitanju" spornog spomenika u centru Preševa.

"Poštujemo stav međunarodne zajednice, a oni smatraju da je to unutrašnje pitanje Srbije. Svima je jasno i potpuno je očigledno da su preterali", rekao je Vučić.

Na skupštini svih albanskih odbornika iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa juče je usvojena deklaracija kojom se odbija zahtev Vlade Srbije da spomenik bude uklonjen, a traži se i internacionalizacija tog problema.

S Vučićem u poseti Kopnenoj zoni bezbednosti na jugu Srbije je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković.

Srbi uhapšeni u Gračanici tučeni

Vučić je rekao da je zvanično potvrđeno da je kosovska policija brutalno pretukla skoro sve Srbe koji su za Božić uhapšeni u Gračanici.

Kosovska policija je u Gračanici za pravoslavni Božić uhapsila desetoricu mladića koji su bili u pratnji šefa kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandra Vulina. Oni su pušteni nakon 48 sati policijskog zadržavanja.

"Želim da ukažem na činjenicu koju smo do sada znali iz svedočenja uhapšenih mladića, a sada smo dobili i zvaničnu potvrdu informacije da su Srbi iz pratnje Vulina koji su uhapšeni na Kosovu i Metohiji brutalno prebijeni", kazao je Vučić.

Vučić je naveo da je najviše pretučen mladić koji potiče iz mešovitog braka i kome je otac Albanac, a majka Srpkinja. Njega su, kako tvrdi Vučić, kosovski policajci tukli uz povike da ne može da ima decu i teško mu povredili mokraćne kanale.

"Upravo to govori koliko je važno imati dobar, pošten i korektan odnos prema Albancima u Bujanovcu i Preševu. Ovde važe zakoni Republike Srbije i oni će se poštovati", rekao je Vučić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR