Pusićeva: Projekti sa Srbijom

Prva potpredsednica Vlade Hrvatske Vesna Pusić je sa srpskim kolegom Ivanom Mrkićem razgovarala o prekograničnim projektima dve zemlje.

Izvor: B92

Sreda, 09.01.2013.

13:22

Default images

Ti projekti će u naredna dva meseca biti identifikovani i zajedno kandidovani za finansiranje sredstvima evropskih fondova.

"Projekti se odnose uglavnom na opštine i gradove uz granicu u Hrvatskoj i Srbiji i vezani su uz mlade i obrazovanje, kao i infrastrukturu, turizam i ekologiju", rekla je Pusićava.

Ministarka je u razgovoru za zagrebački "Globus" istakla da je Hrvatska u procesu pristupanja Evropskoj uniji dobila zadatak vezan za odnose sa susednim državama i da je prva zemlja pristupnica Uniji s takvim zadatkom.

Ona tvrdi da hrvatska regionalna politika nije doživela neuspeh.

"Taj zadatak je i naš interes. Interes je Hrvatske da i naše okruženje napreduje prema Evropi i u tom pogledu nikad nismo igrali takvu ulogu kakvu igramo danas", rekla je i podsetila na primere dobrosusedske saradnje sa Srbijom, BIH i Crnom Gorom i seminare na kojima su prenošena hrvatska iskustva.

Govoreći o odnosima sa Srbijom, ona je rekla da odnosi dveju zemalja nikada nisu ocenjeni kao "hladni rat", ali je podsetila da je srpski premijer Ivica Dačić o tome govorio na taj način.

"U isto vreme lično sam se sretala sa svojim srpskim kolegom Ivanom Mrkićem, prvo u Njujorku, pa u Dablinu i više puta smo telefonski razgovaral i dogovarali grupne tema čije rešavanje smatramo prioritetom", navela je Pusićeva.

Ona kaže da je s Mrkićem razgovarala o prekograničnim projektima.

"Njih ćemo, verujem, već do kraja januara ili polovine februara identifikovati i zajedno kandidovati za finansiranje pri evropskim fondovima", navela je ona.

Pusićeva je potvrdila da će se premijeri Ivica Dačić i Zoran Milanović verovatno sresti u prvoj polovini ove godine.

"Ne znam ništa o tome da se traži nekakav neutralan teren i mislim da za time nema potrebe", rekla je prva premijerka hrvatske vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: