ZG: Eksplodirala bomba pod vozom

Snažna eksplozija odjeknula je oko 3.50h na železničkoj stanici kod Zagreba. U njoj nije bilo povređenih. "Jutarnji" piše da je na pruzi podmetnut eksploziv.

Izvor: Tanjug

Sreda, 09.01.2013.

10:46

Default images

Policija je saopštila da je pričinjena znatna materijalna šteta, a da uzrok još nije poznat. Ipak, mediji u Hrvatskoj navode da je možda u pitanju i terorizam.

Eksplozija se dogodila na pruzi u blizini stanice Podsused u trenutku prolaska teretnog voza koji se kretao na relaciji Ranžirna stanica Zagreb - Varaždin. U vozu je bio samo mašinovođa.

Železnički i drumski saobraćaj u tom delu obustavljen je zbog istrage koja je u toku, sve hitne službe su od noćas na mestu eksplozije.

Kako piše "Jutarnji list", ceo Podsused je pod policijskom opsadom, na terenu je više od stotinu policajaca sa najmanje 20 vozila. Sve kuće oko mesta nesreće su obmotane policijskom trakom, forenzičari ispituju teren, a inspektori razgovaraju sa svim stanarima u okolini.

Još nije poznato šta je prouzrokovalo snažnu eksploziju. Prema rečima načelnika Policijske uprave u Zagrebu Gorana Burušića, istraga je u toku.

Stanovnici tog dela grada koji su čuli detonaciju ispričali su novinarima da je to bio “strašan udarac” koji je pukao “kao bomba” u vreme Drugog svetskog rata.

Nezavisni ekspert Zoran Grgić je za zagrebačke medije rekao da bi, prema u ovom trenutku dostupnim podacima, rekao da je reč o “srednje jakoj”, odnosno slabijoj eksploziji i da je, na sreću, eksploziv, bio dosta nestručno postavljen.

“Onaj koji ga je postavio verovatno je računao da će nagib pruge odigrati dodatnu ulogu”, naveo je on i dodao da bi pre rekao da se radi o jednom počiniocu tzv. “soleru” nego da je reč o nekoj organizovanoj terorističkoj grupi.

“Oštećenja na kućama pokazuju da su pre nastala od elemenata donjeg dela eksploziva, odnosno od kamenja s pruge nego od same eksplozije”, kazao je Grgić.

On objašnjava i da su prozorska stakla popucala i pala na ulicu, a ne u objekte, što takođe govori o jačini detonacije.

“Naravno da je preuranjeno donositi konačne zaključke, a za podrobniju analizu dosta će se saznati nakon saznanja da li je eksplozija bila belkasto-žuta ili narančasto-crvena, beli ili crni dim…Ovo je prvi takav čin u Hrvatskoj, od rata naovamo”, rekao je Grgić.

Na terenu su kompletne ekipe, među njima i ekipa Biroa za vanredne situacije grada Zagreba, i oni na terenu prebiraju svaki kamen u potrazi za tragovima koji bi razjasnili današnji događaj.

Policijski istražitelji razgovaraju sa svim stanarima. Do eksplozije je došlo u trenutku prolaska teretnog voza, koji je na relaciji Ranžirna stanica - Varaždin vozio 39-godišnji mašinovođa.

Zagrebački “Jutarnji list” je objavio, pozivajući se na svoja saznanja, da je eksplozija bila takve snage da su popucala stakla na svim kućama u krugu od 400 metara.

HTV je javio da je eksploziju izazvala zasad nepoznata eksplozivna naprava, čija je detonacija bila takve snage da su popucala stakla na svim objektima u okolini od 400 metara.

Iz zagrebačkog gradskog Biroa za vanredne situacije saopšteno je da je eksplozija, osim oštećenja pruge, prouzrokovala i manja oštećenja na jednoj kući u blizini mesta na kome se desio incident.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: