Božić mira i radosti

E. V. N.

07. 01. 2013. u 09:51

Praznik rođenja Hristovog svečano obeležen u svim hramovima SPC i domovima širom Srbije. Liturgijama u Beogradu prisustvovao državni vrh. Centralna služba na KiM održana u Gračanici

PRAZNIK Hristovog rođenja Božić svečano je u ponedeljak dočekan i proslavljen u pravoslavnim hramovima i domovima širom Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, i svim krajevima gde živi srpski narod. U hramovima SPC služene su božićne liturgije, kojima je prethodio običaj nalaganja badnjaka i čitanje poslanice patrijarha i crkvenih arhijereja.

Zvona sa crkvenih hramova u ponoć simbolično su oglasila trenutak rođenja Sina Božijeg Isusa Hristosa. Za vernike Srpske crkve, koja se pridržava starog julijanskog kalendara, to je označilo kraj višenedeljnog posta i vreme za primanje Svete tajne pričesti, ali i razmenjivanje vekovnih pozdrava: “Hristos se rodi - Vaistinu se rodi”!

Centralnu prvu božićnu Svetu arhijerejsku liturgiju služio je u ponoć u Hramu Svetog Save na Vračaru patrijarh srpski Irinej, uz sasluženje sveštenstva Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke. Među više hiljada okupljenih vernika službi su prisustvovali i premijer Srbije Ivica Dačić, predsednik Skupštine Nebojša Stefanović, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković, princ Aleksandar Karađorđević, direktor Vladine Kancelarije za vere Mileta Radojević...

Prazničnoj službi u beogradskoj Sabornoj crkvi, koju je u ponedeljak ujutru po blagoslovu patrijarha Irineja služio vikarni episkop hvostanski Atanasije (Rakita) prisustvovao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom. Ovupljenim vernicima koji su ispunili Saborni hram i njegovu okolinu prazničnu poslanicu pročitao je poglavar SPC.

- Božić je dar nad darovima, dan u kojem se otkrilo ono što je jedino novo pod suncem. Bog nas i sva ljudska pokolenja uči da se ne odvajamo jedni od drugih, nego da jedni drugima bremena nosimo, da ljubimo jedni druge, pomažemo slabe i siromašne i bratski delimo dobra - odjekivale su crkvenim svodovima patrijarhove reči.

Čestitajući veliki praznik Irinej je verni narod podsetio da mladim naraštajima prenose uzvik: “Ako te zaboravim Kosovo i Metohijo, neka me zaboravi desnica moja!

Praznovanje Božića po starom julijanskom kalendaru počelo je već tokom popodneva u crkvenim portama, gde su naloženi badnjaci. Poglavar SPC patrijarh Irinej upalio je badnje drvo u beogradskoj crkvi Svetog Aleksandra Nevskog, a pored više stotina Beograđana ceremoniji je prisustvovao i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas. Patrijarhu Irineju i pravoslavnim vernicima Đilas je čestitao Badnje veče i Božić, sa željom da “praznik donese mir, radost i blagostanje”.

RADOST NA KOSMETU

Praznik Hristovog rođenja posebno su svečano i dostojanstveno proslavili Srbi na Kosovu i Metohiji. U svim crkvama i manastirima služene su praznične službe, a plamen badnjaka se izvio i u Prištini, Prizrenu, Peći i drugim mestima u kojima su ostali samo malobrojni Srbi. Badnje veče je u Čaglavici, nadomak Prištine, krunisano velikim vatrometom, koji je trajao više od četvrt sata.

Centralnu liturgiju u pokrajini služio je u manastiru Gračanica episkop raško-prizrenski Teodosije. Službi su prisustvovali i direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin, generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović, komandant Kfora Folker Halbauer, specijalni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar i strane diplomate.

Oko badnjaka se sabralo i stotinjak vernika u Hramu Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice. Božićnu liturgiju služili su i monasi manastira Visoki Dečani, a na službu je došlo svega desetak vernika iz Dečana i okoline.

- Nikada manje vernika na božićnoj liturgiji u našem manastiru nije zabeleženo nego ove godine - rekao je iguman manastira Sava Janjić, istakavši da su zbog najave protesta pristalica albanskog pokreta “Samoopredeljenje” vernici odustali od dolaska u Dečane.

Tradicionalno organizovane seče badnjaka i službe u crkvama u svim sredinama gde živi srpsko stanovništvo pratile su pojačane snage Kosovske policije. Uprkos tome zabeležen je incident u Đakovici, gde su pripadnici “Samoopredeljenja” pokušali da spreče grupu od pedesetak Srba da uđu u hram.

Svečano i radosno bilo je i u pravoslavnim domovima širom Bosne i Hercegovine. Rođenje Sina Božijeg proslavljeno je uz nalaganje badnjaka, ali i okupljanjem u hramovima i gradskim trgovima u svim delovima Republike Srpske. Vladika banjalučki Jefrem posle liturgije, koju je služio u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, rekao je da “radost ljubavi Božije prema čoveku uđe u svaki hrišćanski pravoslavni dom i svaku dušu”.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je “Božić praznik za sve, u kojem svi treba da uživaju u zajedništvu i okupljanju porodica i svih ljudi dobre volje”. Čestitajući praznik građanima Republike Srpske, Dodik je podsetio da je crkva osnova identiteta srpskog naroda.

- Mi poštujemo ono što danas radi SPC i smatramo da je to jedna od nesumnjivih vrednosti koje treba da se poštuju i uvažavaju. Nema snažnije institucije u srpskom narodu u Republici Srpskoj, Srbiji i rasejanju koja danas objedinjava srpski narod kao što to čini SPC - rekao je Dodik posle posete Eparhiji banjalučkoj i razgovora sa vladikom banjalučkim Jefremom.

Uz radost i veselje badnjaci su paljeni i u Bijeljini, kao i u Han Pijesku, manastiru Tavna, Tuzli, Brčkom, Potkozarju... Cerovo drvo je osveštavano i nalagano i u Staroj pravoslavnoj crkvi u Sarajevu, gde je prazničnu liturgiju služio mitropolit dabrobosanski Nikolaj. Božić je posebno svečano dočekan u selima i gradovima u Hercegovini. Episkop zahumsko-hercegovački Grigorije vernike je pozvao na razumevanje, ljubav i pažnju prema pripadnicima drugih nacionalnosti i konfesija.

DVA BADNJAKA U CETINJU

Svetlost božićnjeg ognja obasjala je i vernike koji su se na Badnje veče okupili na tradicionalnom nalaganju badnjaka pred Cetinjskim manastirom. Prema praksi od starina, najveći badnjak stigao je iz Bajica, a donele su ga bratstva Martinovića i Borilovića.

Mitropolit crnogorsko- -primorski Amfilohije, koji je osveštao badnje drvo poručio je da pomirenje treba da zavlada svuda, a posebno u Crnoj Gori i na Cetinju. On se osvrnuo i na pristalice nepriznate Crnogorske crkve koju predvodi Miraš Dedejić, koji su o ove godine svoj badnjak naložili nešto dalje - pred dvorom kralja Nikole.

- Budimo jedinstveni. Molim našu braću koja se okupila ispred Dvorca kralja Nikole da to više ne čine. Nadam se da ćemo sledeće godine badnjake svi zajedno nalagati pred manastirom. Pozivam i čelnike države da obnove Crkvu Svetog Petra na Lovćenu, jer je on utemeljivač Crne Gore i svega što je časno u njoj - poručio je u besedi mitropolit Amfilohije.

Božić je svečano dočekan i u Podgorici, gde je organizovan i kulturno-umetnički program, ali i u Nikšiću, Baru i Kotoru, gde su badnjake po tradiciji upalili Grbljani i Oravčani.

Nikada svečanije, masovnije i dostojanstvenije, Badnje veče i Božić nisu obeleženi u Eparhiji budimljansko-nikšićkoj. Najviše sveta okupilo se pred manastirom Đurđevi stupovi u Beranama, gde je badnjake naložio i blagosiljao episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

- Neka Božić donese radost u vaše domove i neka Gospod sa neba, preko Bogomladenca Hrista, izlije svako dobro, sreću i napredak - blagosiljao je vladika Joanikije.

Senku na proslavu Hristovog rođendana u Pljevljima bacila je sudsko rešenje kojim je sveštenicima SPC naloženo napuštanje Crne Gore. Uprkos tome, veliki broj građana se okupio na tradicionalnom dočeku Božića na centralnom gradskom trgu.

Božićem, praznikom mira i praštanja završen je četrdesetodnevni post, koji je krunisan Liturgijom Svetog Vasilija Velikog i Svetom tajnom pričešća. Osim Srpske pravoslavne crkve, Božić su u ponedeljak proslavile i Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti, koji poštuju julijanski kalendar.Oko badnjaka su u nedelju i ponedeljak bili okupljeni i Srbi u rasejanju.

HRVATSKA: PRAZNIK JE NADA ZA SVE

Svečano i veselo bilo je protekla dva dana u svim srpskim porodicama i hramovima u Hrvatskoj. Praznik Hristovog rođenja proslavljen je nalaganjem badnjaka i svečanim liturgijama u svim mestima gde žive Srbi u Krajini, Slavoniji, Zaleđu, Baniji, primorju...

Prazničnoj službi u Karlovcu, koji je služio vladika gornjokarlovački Gerasim, prisustvovao je i hrvatski predsednik Ivo Josipović sa saradnicima koji je pravoslavnim vernicima čestitao Božić.

- Mir božji - Hristos se rodi! Želim da ovaj Božić bude novi dan nade za sve koji pate i nemaju nade, koji su siromašni i nemaju svoj dom ili koji tek treba da se vrate u njega - rekao je hrvatski predsednik posle liturgije u karlovačkom Sabornom hramu Svetog Nikolaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (25)

Petar

07.01.2013. 12:50

G-ne patrijarh! Nama u Ohridskoj arhiepiskopiji je bogu hvala sasvim dobro. A tamnica je za lopova Zorana (Jovana)-izdajice roda svoga. Kako se ne stidite da arhiepiskopijom nazivate crkvu bez vernika već grupu od desetak ljudi!

El Gibbor

08.01.2013. 00:12

@Petar - Petre, to ne kaze samo Srpski Patrijarh vec i citava Saborna Apostolska Crkva! Nije dzabe receno: "kome Crkva nije majka tome ni Bog nije Otac"! I koji je sledeci vic koji cu da cujem od tebe??? Da niste mozda drevni Makedonci?? ha ha ha ha

mimi

08.01.2013. 14:26

@Maks - srpski bozic je u januaru a katolicki u decembru tj.da katolicki kasni jedanaest mjeseci.

Jelisaveta Srpska

07.01.2013. 15:08

Koliko je svima poznato, Sveti Sava ili Rastko Nemanjic je rodjeni bugarin - rodjen je u Trnovu, Bugarska a bio jebugarski prosvetitelj u vremenu kada Srbija nije postojala na Balkanu. Prema tome je bilo pogresno prisvojiti bugarskog prosvetitelja i svetca od strane srpske crkve. Srbi vise ne mogu dozvoliti da se u nasem zivotu stalno pominju bugarski vladari i svetci kada su bugari drzali srpske robove 700 godina.

zemunka

07.01.2013. 16:50

@Jelisaveta Srpska - Na ovaj blagoslovljeni dan , postovana Jelisaveta , nemojte nas trovati ovakvim pamfletima . Ako Vam je istorija slabija strana , a vi onda skok na Google , pa cinjenice k znanju i dobru volju u srce.

Srbin

07.01.2013. 17:18

@Jelisaveta Srpska - Mir Bozji i Hristos se rodi.nemoj da se petljas u istoriju, ako je ne poznajes!!!

Miro Markovic

08.01.2013. 00:35

@Jelisaveta Srpska - @Jelisaveta Srpska. Pre neki dan si bila "Jevrem Svecenik" a pre nekoliko meseci "Joca Istoricar". Ha, ha, ha.... krvatski troll-u, prestani da nas zasmejavas! Mora ces da bolje naucis duh srpskog jezika, ako vec ne volis srpsku istoriju, pa da Srbi ne mogu da te prepoznaju kao sluzbenika NVO koje placaju zapadne "domo(n)kracije".

darko cabrilo

07.01.2013. 15:40

Blagostanje u Dusama nasim neka vlada danas. Zaboravimo nesporazume i mrznje, makar danas. Lakse ce nam biti svima. Mir Bozji. Mi u emigraciji smo mnogo srecni kad cujemo da sveto lice daje Blagoslov.Pozdrav iz Chicaga

Alex Miles

08.01.2013. 03:56

@Mali Radojica - Ziveo Radojica i ateisti ! Svakim danom ima nas sve vise.

Anonimno

07.01.2013. 18:44

* Danas je sve smešno i veselo,a od sutra videćemo kako ćemo * Ljubim vas i volim *

zoran

07.01.2013. 18:58

Znachi pre prisiljavnja na Hriscanstvo smo bili divlje pleme..?? Niko i nishta..?? Bez vere, bez korena..?? E, blago nama kada svoje korene ne poznajemo.

Baki

07.01.2013. 19:15

Ne mogu da verujem koliko nevernika ima , koliko nevernickih komentara ima na najradosniji hriscanski praznik Bozic!!!!!!!! Ako vec ne verujete, uzdrzite se bar danas na ovaj sveti dan od vasih zlobnih i protiv bozijih komentara!!!!! Mir Boziji Hristos se rodi srecan Bozic svim Srbima i svim pravoslavnim hriscanima!!!!!!!!!!

Serb

07.01.2013. 22:33

HRISTOS SE RODI, VAISTINU SE RODI !!!U gradu hljeba, gle - siđe s Neba !Svjetlost Života , o - kakva divota !Jagnje nam se Rodi,U raj da nas vodi !On vidjelo bješe svima - oboljelim ljudima.S Jovanom se združi,Spasenje da zaokruži.Od Gospođinih Blagovijesti,On nam nagovijesti- strašnim životnim krugom,o svom tajanstvenom dolasku Drugom.Dođi Gospode - Maran ata !SREĆAN BOŽIĆ SVIM PRAVOSLAVNIM HRIŠĆANIMA

bosangero

08.01.2013. 12:41

prije svega zelim svima onima koji ga slave..... SRETAN BOZIC... nije mi bas neka namjera da kvarim tu svecanu atmosferu sa opet nekim komentarima koji se zadiru problema, nejasnoca ili stogod drugog, ali ipak jedno bih htjeo da istaknem, a to bi bilo da je bas sirom BiH praznik slavljen, pa cak i u "teheranu" (bosanskom), i bas bez i jednog incidentna i ja mislim bez i jednog policajca...pa eto vi razmislite malo i pohvalite nekad nesto a ne uvjek samo grdjenje, psovke i osude...SRETAN BOZIC!!!

MiroljubL

09.01.2013. 08:39

Opet minusi na vest koja je svečana i puna dobre volje..Polazim od sebe:ako nisam vernik ili verujem drugačije(još gore!)-na pamet mi ne bi padalo da na tuđi verski praznik idem u njihove novine da provociram i kvarim bilo kome od njih išta(ja bih event.čestitao!)..Radi se o poštovanju nekoga ko je odlučio da veruje(ne smetajući nikoga oko sebe-za razl.od npr LGBT sa šerpama i golim guzama)i koji je drugačiji od nas-…

MiroljubL

09.01.2013. 08:43

...odnosno da skratim - nepostojanju element.kućnog vaspitanja! I to kod (jednih te istih) zlikovaca koji nam ovde svakodnevno prosipaju negativnosti pod različitim nikovima..Pa i na "Najradosniji hrišćanski praznika" koji odiše radošću, suživotom, porodicom, mirenjem zavađenih...