Sreda, 13.05.2009.

01:14

Poslednji predlog za rešenje spora

Najnoviji predlog Olija Rena o graničnom sporu Slovenije i Hrvatske je i poslednji kompromisni predlog Evropske komisije, kaže Renova portparolka, Kristina Nađ.

Izvor: B92, Beta

Default images

Evropska komisija još uvek čeka zvaničan odgovor Slovenije na poslednji predlog koji je, za rešavanje slovenačko-hrvatskog spora, dao njen komesar za širenje EU, Oli Ren.

Istovremeno, portparolka Olija Rena, Kristina Nađ je za slovenačke medije izjavila da je poslednji predlog Olija Rena i poslednji kompromisni predlog koji je dala Evropska komisija, koja je po njenim rečima, u njega uložila puno napora i elastičnosti pri traženju rešenja.

"Ono što je važno je dogovor između dve strane, to je cilj ove vežbe", rekla je Kristina Nađ.

Hrvatska je, u međuvremenu prihvatila Renov predlog, dok se većina slovenačkih parlamentarnih stranaka tek juče složila oko dopuna predloga, za koje Slovenija očekuje da budu prihvaćeni pre no što ona pristane na Renov predlog.

Ipak, Slovenačka narodnjačka stranka i Slovenačka nacionalna stranka nisu pristale na predložene promene, smatrajući ih kapitulacijom i izdajom slovenačkih interesa.

Slovenački premijer Borut Pahor je već izjavio da ukoliko promene koje predlaže Slovenija, a koje su za nju od vitalnih interesa i koje u četvrtak treba da potvrdi slovenačka vlada, a za njom i parlament, ne budu usvojene, Slovenija neće prihvatiti Renov predlog.

Slovenija, u svojim dopunama Renovog predloga, zahteva da se "u jednom paketu" odlučuje o celoj granici između Slovenije i Hrvatske, kopnenoj i morskoj.

Slovenija očekuje i da se granica određuje po međunarodnom pravu, odnosno prema načelu pravednosti i jednakosti.

Treća slovenačka dopuna predloga predviđa da će Slovenija odblokirati hrvatske pregovore sa EU tek nakon što bude dogovor o arbitraži granice ratifikovan u oba, slovenačkom i hrvatskom parlamentu.

Istovremeno, hrvatski premijer, Ivo Sanader je već pozvao Sloveniju da bez ikakvih dopuna prihvati Renov predlog, dodavši da Hrvatska neće prihvatiti ikakva uslovljavanja, ponovivši da je Renov predlog "uzmi ili ostavi". Sanader, u svojoj izjavi, ostaje pri hrvatskom stavu da sporne delove granice treba rešiti po međunarodnom pravu i da to treba da uradi sastav arbitara kakvog je predložio Oli Ren.

"Ukoliko Slovenija to ne bude prihvatila, potvrdiće ona razmišljanja, koja kažu da Slovenija ne prihvata evropske standarde", rekao je Sanader u utorak.

Mesić: Slovenija ne prihvata međunarodno pravo

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić izjavio je u Zagrebu da se Hrvatska i Slovenija kao međunarodno pravni subjekti moraju ponašati po pravilima međunarodnog prava, a o tome zašto Slovenija ne prihvata međunarodno pravo moraće da se izjasni i EU.

Na pitanje novinara da prokomentariše slovenački stav o najnovijem predlogu evropskog komesara za proširenje Olija Rena za rešenje graničnog spora između dve zmelje, on je naglasio da Hrvatska poštuje pravila međunarodnog prava i da to očekuje i od Slovenije.

"Zašto Slovenija ne prihvata međunarodno pravo, o tome se mora izjasniti i Evropska unija. A Slovenija je rekla da ne prihvata međunarodno pravo. Oni moraju reći zašto", rekao je Mesić posle susreta sa članovima Udruženja branilaca i veterana Vojne policije iz Domovinskog rata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Potvrđeno: Tenkovi su ušli u centar grada

Izraelski tenkovi su prvi put u utorak stigli do centra Rafe, prema izjavama svedoka, tri nedelje nakon početka kopnene operacije u južnom delu Gaze koja je izazvala globalnu osudu.

13:26

28.5.2024.

20 h

Podeli: