NOVI VANDALIZAM: Oskrnavljen manastir Mrtvica kod Vladičinog Hana?

- Vandali su odvalili vrata hrama, a potom napravili pustoš na ikonostasu i u celoj svetinji. Zasad je izvesno da su četiri ikone oštećene, a da je netaknuta ostala jedino ikona Svetog Jovana Krstitelja - tvrdi otac Miodrag Draško

  • 3

Zasad nepoznati počinioci su u ranim jutarnjim satima 3. januara obili manastir Bogorodično uspenje u selu Mrtvica kod Vladičinog Hana.

- Vandali su odvalili vrata hrama, a potom napravili pustoš na ikonostasu i u celoj svetinji. Zasad je izvesno da su četiri ikone oštećene, a da je netaknuta ostala jedino ikona Svetog Jovana Krstitelja - rekao je otac Miodrag Draško iz tog manastira za lokalni OK radio.

On podseća da se sličan vandalizam dogodio nekoliko puta prošle godine u hramu sela Prekodolce i da je svaki put u tim nasrtajima ostala neoštećena jedino ikona Svetog Jovana Krstitelja.

Prema rečima sveštenika, obijači su odneli oko 8.000 dinara i dva kilograma sveća.

- Slučaj je prijavljen policiji, koja traga za počiniocima, a danas će u manastir stići ekipa Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša, kada ćemo znati više pojedinosti o ovom činu, koji je uznemirio meštane sela Mrtvica - objašnjava otac Draško.

Manastir Bogorodično uspenje u selu Mrtvica udaljen je 14 km od Vladičinog Hana prema Leskovcu, a smešten je na visu jedva širem od samog manastira, koji domirira selom i okolinom. Prema podacima Eparhije vranjske, temelji Manastira postavljeni su krajem 5. ili početkom 6. veka, a unutrašnjost hrama oslikana je u vizantijskom stilu.

(E. T. / okradio.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA