Prijepolje u 2012. godini – Čekajući turiste i investicije

0
13

Prijepolje – Izbori su obeležili 2012. godina u Srbiji. Svi se spremali za izbore, pa i Prijepolje, ali niko nije postavljao pitanja zašto se decenijama ne rješevaju problemi deponije, vodovoda, kanalizacije, zašto je nekoliko stotina metara asfalta dovoljna izborna kampanja u 21.vijeku?

Niko ne traži odgovornost za one koji su po službenoj dužnosti morali da znaju, a nisu spriječili da se dogodi da kao posljedicu nezakonito uvedenog samodoprinosa imamo odlivanje para iz budžeta kako bi se građani namirili.

Tokom prošle godine, protiv opštine je riješeno 1.697 parnica, još 1.585 čekalo je sudski epilog, 2.000 građana je ostvarilo prava poravnjanjem, a 1.200 čeka na red. Više od 150 miliona ili 15 odsto budžeta otišlo je za vraćanje građanima nezakonito uzetih para od samodoprinosa. Pri tom, ni jedan savjesni građanin što revnosno povrati pare od samodoprinosa, ne zapita: za šta se troše pare po mjesnim zajednicama?

Ni na koji način Prijepolje nije obeležilo 80 godina novinarstva, što je godišnjica kakvom se ne mogu pohvaliti daleko veće sredine. Niko od zvaničnika, vlasti, partijskih prvaka, privrednih vizionara, društvenih, kulturnih, prosvetnih radenika i trudbenika, o poslenicima da i ne govorimo, ne uputi čestitku maloj redakciji povodom 60 godina od kako u ovom gradu izlazi Polimlje.

Milivoje Žugić 1. februara 1932.godine pokrenuo je u Prijepolju Sandžak, prve novine u zabitom sandžačkom vilajetu, u gradu u kome je samo 17 odsto stanovnika bilo pismeno. Bila je misija da u kraju bez puteva, fabrika i radnika, sirotinjskom, nabusitom, pokreneš novine. Novine Sandžak u prijepoljskoj kasabi značile su civilizacijski skok, ali Prijepolje nije obeležilo ovaj jubilej, a u istraživanje u koje su bile uključene 32 opštine u Srbiji, pokazalo je da je prijepoljska opština najmanje izdvojila za informisanje.

Osnovan je Klub privrednika opštine zarad unapređenja poslovnog ambijenta. Kakav je to ambijent? Za 15 godina broj zaposlenih je prepolovljen, broj nezaposlenih je 50 odsto veći od proseka države, zarade su 30 odsto manje od državnog proseka, narodni dohodak je samo 39 odsto državnog proseka, od 14 preduzeća koja su bila „podvrgnuta“ privatizaciji 11 je likvidirano u stečaju ili je u postupku stečaja. Industrija koja je činila 35,6 odsto narodnog dohotka, sada čini samo 14 odsto.

Projekat „Zelena ekonomija i put ka energetskoj efikasnosti“, vredan više od 100.000 evra, počeo je da promoviše grejanje na pelet. Posle više godina provedenih u muzejskim „programima za narednu godinu“ jednom od retkih preostalih objekata koji svedoče o gradskom životu i arhitekturi, Jusufagića kući, o trošku Ministarstva za kulturu, upristojen spoljni izgled kako dalje ne bi propadala. Šta bi sa Musalom?! Od kako se skocka koalicija, više niko od „perjanica“, ne pomenu objekat sa popisa „islamskog nasleđa grada“.

U jeku izborne kampanje prestizali jedni druge brojni odličnici raznoraznih partija i stranaka. Obećavaju, ulažu, grade, krče, probijaju. Posle izbora sve je bilo jasnije. Tomislav Nikolić je postao predsjednik države. Vladu je formirala koalicija predvođena SNS i SPS. A u Prijepolju, u vlasti prvi put učestvuju SDA i SRS.

Prijepoljci su imali priliku da glasaju za čak 14 listi na kojima je bilo 528 kandidata ili skoro duplo više nego na prethodnim izborima. Rastu politički afiniteti građana jer se pokazalo da bez političkog angažmana nema ni nasušne egzistencije, nema tih pojedinačnih kvaliteta koji bi nadvisili stranačku pripadnost. Prijepoljski Muzej dobio je specijalnu nagradu Evropskog muzejskog foruma. A u Brodarevu vode nije bilo iako je počelo leto, a temperatura skočila na preko 35 stepeni.

Da je turizam „zajednička šansa Prijepolja i Berana“ nije bilo dileme, pa je uloženo 178.000 evra „stranih“ para da se unapredi to zajedničko nastupanje na sajmovima i edukacija i afirmacija seoskih domaćina koji će usluživati turiste. Kad nahrupe. A kad će, akcioni će plan pokazati. Prijepoljci su radoznalo čekali sanaciju svoja dva trga jer je Društvo srpskih domaćina sa 100.000 evra pokrenulo inicijativu kako bi se adekvatno saniranim spomenicima u Vakufu i centru grada, obeležilo 100 godina od oslobođenja Prijepolja od Otomanske imperije.

U cilju poboljšanja rasnog sastava stoke uvezene su junice iz Nemačke i podeljene domaćinima. Jedna, kada je videla destinaciju u koju je stigla, namah obudovela, te su morali da „reklamiraju“. Za ovaj sveži priplodni materijal uloženo je 12 miliona dinara. Bilo je leto vruće.

U tom će i koalicija da se „skocka“ pa vlast da se formira, pa i hitna sjednica Skupštine opštine da se sazove u sali Gimnazije kako bi funkcioneri mogli da primaju platu. To je, dakako, najpreče i najhitnije jer je funkcionera sve više. Kako i ne bi kad su plate prijepoljskih funkcionera među najvišim u državi, na nivou plata poslanika, ministara i nešto manje od plate gradonačelnika Beograda.

Uz sve to, Prijepolje, a sve kako zakon dozvoliti da, hrani i bivše funkcionere o svom budžetskom trošku. Tako plaćamo šest meseci dva predsednika opštine, skoro dupliran broj članova Opštinskog veća. Ima se, transferna sredstva stižu u opštinu koja se nalazi u četvrtoj, poslednjoj, kategoriji siromaštva. Tako opštinski budžet, posle rebalansa, doterao skoro do milijarde dinara, a sopstvene pare učestvuju u strukturi budžeta sa manje od devet odsto.

Ali leto je bilo. A leti brojne manifestacije uz i u reci, nazvane turističkim. Takmiči se, zabavlja, leti, pliva, skače, kuha, jede, peva. Prijepoljci se skupljaju, okupljaju, šire se jer se osećaju turisti u sopstvenom gradu. Šta bi bili drugo nego turisti jer đe god da mrdnu „turistička manifestacija“?! O branama i hidrocentralama zamuknu javna rasprava kad ono u sred podnevnog zvizdana u potkrovlju ispod usijanog limenog krova zgrade Opštinske uprave okupiše građane, a oni se pobiše.

U septembru siromašna opština Prijepolje se protokolarno sprijatelji sa opštinom Ejup, jednom od najbogatijih opština Istanbula. Najavljena bogata kulturna, sportska i edukativna saradnja. Došli i privrednici iz Turske i Društvo prijatelja Sandžaka. Doneli i svečana odela i bicikle za kolektivno osunećenu bošnjačku decu. Dostignut je istorijski minimum vodostaja Lima i Mileševke. Jedna od najvećih suša pogodila je Prijepolje. Ženski odbojkaški klub „Putevi“ obeležio 30 godina postojanja kao jedna od najuspešnijih sportskih ekipa ovog kraja. Prijepoljski šahisti ušli u Prvu ligu.

Društvo srpskih domaćina u saradnji sa opštinom obeležilo „100 godina od oslobođenja Stare Srbije“. Prijepoljsku „Livnicu“ posetilo rukovodstvo „Albajraka“, kompanije iz Istanbula koja ima 22.000 zaposlenih, kako bi eventualno dogovorili poslove. Jedna turska firma zainteresovana za pokretanje proizvodnje papirne galanterije u Brodarevu.

Turska razvojna agencija donirala je 35.000 evra za opremanje Bolnice. Ista agencija donirala je više od 100.000 evra za poprvke i saniranja u Domu kulture. Ista TIKA, kako je najavljeno plaća i 400.000 evra za trajno rešavanje vodosnabdevanja u Brodarevu. U decembru je pao sneg i svi su bili radosni jer se ulice čiste redovno, a i putevi su prohodni.

Kalendarska zima je pala na dan koji je, navodno, proročanstvo drevnih Maja označilo kao dan za „smak sveta“. I čekali su mnogi šta će se dogoditi. Malo li je sve ovo što nam se događa?

(Danas)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.