Dačić: Trajno rešiti pitanje Kosova

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je cilj da se do kraja mandata njegove vlade trajno reši pitanje Kosova.

Izvor: Beta, Blic

Nedelja, 30.12.2012.

23:23

Default images

"Cilj je da do kraja mandata rešimo pitanje Kosova koje nije priznavanje, nego da se dodje do sveobuhvatnog rešenja koje bi uvažilo i albanske i srpske legitimne interese", rekao je Dačić u novogodišnjem intervjuu listu "Blic".

Premijer je naveo da platformu o Kosovu i Metohiji, izmedju ostalog, čine tri dokumenta - principi za pregovore, predlog rešenja autonomije i analiza medjunarodnog položaja Srbije.

"Od početka je bilo dogovoreno da samo principi za pregovore idu u parlament, a konkretan predlog rešenja autonomije nije predvidjen za usvajanje u parlamentu. To će na kraju pregovora i onoga što se postigne biti pretočeno u zakon o suštinskoj autonomiji Kosova i potom usvojeno u Skupštini", rekao je Dačić.

Dačić je kazao da će 17. januara u Briselu sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem razgovarati o rešenju za paralelizam institucija na Kosovu i za posebnost Srba.

Prema njegovim rečima, do kraja leta bi trebalo da se postigne rešenje o tim temama.

Upitan da li će vlada izdržati ceo mandat, Dačić je kazao da bi izbori sada odgovarali Socijalističkoj partiji Srbije (SPS), čiji je on predsednik, i Srpskoj naprednoj stranci (SNS).

"Naše dve stranke bi osvojile više od 60 odsto mandata. Ali zašto bi išli na izbore? Imamo u sledećoj godini veoma važne ispite iz većine predmeta - ekonomsku krizu, Kosovo, EU", ocenio je Dačić.

Govoreći o promeni vlasti u Beoradu, Dačić je rekao da nije bilo incijativa ili razgovora o toj temi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: