Nije nikakva tajna da su advokati Miroslava Miškovića još prvog dana njegovog pritvora ponudili jemstvo sudu za odbranu sa slobode, ali u ovoj fazi to je pravno nesprovodljivo, saznaje Danas nezvanično u Specijalnom sudu u Beogradu.



Prema spekulacijama iz štampe, u slučaju vlasnika Delta holdinga i njegovog sina Marka, taj iznos je 19 miliona evra, odnosno tačno onoliko za koliko se sumnjiče u istrazi da su prisvojili nezakonitom kupoprodajom putarskih preduzeća. Međutim, visinu iznosa određuje sud, a ne „ponuda“ advokata.

Ali prema rečima našeg sagovornika, zakonski je moguće da sud prihvati da se optuženi brani sa slobode samo ako kao osnov za njegov pritvor ostane opasnost od bekstva. U slučaju kada je pritvor određen i po drugim osnovama – opasnost od uticaja na svedoke i ometanje istrage, te uznemiravanje javnosti, prihvatanje novčanog jemstva u zamenu za odbranu sa slobode nije moguće. Tokom istrage, dok se prikupljaju dokazi, moguće je da pojedini od ovih osnova prestanu da važe, kada se saslušaju svedoci na primer, i stoga je moguće da protokom vremena pritvor bude ukinut uz novčano jemstvo.

Spekuliše se da će Marku Miškoviću prvom biti ukinut pritvor, pošto su svi svedoci koji se tiču poslovanja njegove firme Mera invest, navodno već saslušani.

Tužilaštvo za organizovani kriminal danas nastavlja saslušanje svedoka, a prema nezvaničnim informacijama, poziv je primilo troje svedoka iz brokerskih kuća Delta broker i Emisio broker. Oni će biti ispitani o kupoprodaji akcija PZP Niš. Prethodno je 21. decembra bilo saslušano četvoro svedoka, troje pravnih zastupnika i direktor firme Mera invest, čiji vlasnik je Mišković mlađi.

Osim protiv Miškovića, istraga se vodi i protiv vlasnika Nibens grupe Mila Đuraškovića i još sedmorice osumnjičenih da su zloupotrebom službenog položaja izvlačili novac iz putarskih preduzeća i sebi pribavili korist od oko ukupno 30 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari