Afera Azotara: Budžet kraći za 193 miliona dinara

Z. U. - N. B.

27. 12. 2012. u 08:36

U nastavku akcije povodom afere u „Azotari“, operativci UKP MUP Srbije u četvrtak priveli osam osoba.č Krivičnom prijavom obuhvaćeno i petoro protiv kojih postupak traje od novembra

PRIPADNICI Radne grupe Uprave kriminalističke policije MUP Srbije, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, u nastavku istrage o malverzacijama u pančevačkoj „Azotari“ priveli su u četvrtak osam osoba.

Privedeni su Dragan Tanasković (50), vlasnik i direktor preduzeća „Tan trejd“ iz Beograda, Dragan Mitić (47), faktički direktor beogradskog preduzeća „Agro Forum“, Sabo Igor (43), direktor preduzeća „Agroseme invest“ iz Sremske Mitrovice, Vera Isaković (62), vlasnik preduzeća „Hem Ko“ iz Beograda. Pored njih privedeni su i Gordana Marković (42), direktor novosadskog preduzeća „Citadela“, Srboljub Žujović (42), direktor preduzeća „Srbokop“ iz Mionice, Aleksa Obradović (52), odgovorno lice preduzeća „Da-Kar Euro“ iz Arilja i Veljko Radojević (62), bivši zamenik direktora „Azotare“. Svima se na teret stavlja zloupotreba službenog položaja.

Dopunom krivične prijave biće obuhvaćeni i Radosav Vujačić (60), privremeni zastupnik kapitala „Azotare“, Mihailo Grujić (55), zamenik direktora „Azotare“, Milan Veljović (41), bivši direktor PKB, Dragi Lazarević (50), bivši direktor kruševačkog „Instituta za krmno bilje“ i Borislav Stojković (55), vlasnik i direktor preduzeća „Tera Bo“ iz Vrbasa. Oni su privedeni 24. novembra i nalaze se u pritvoru. Prijava se odnosi i na Vladana Vujadinovića (47) iz Čačka, vlasnika preduzeća „Vujadinović RMV“, protiv koga se istraga vodi pred Višim sudom u Čačku.

SASLUŠANJA SVI koji su u četvrtak privedeni, kao i oni protiv kojih se već vodi postupak, bili su saslušani u Tužilaštvu za organizovani kriminal. Posle toga je doneta odluka o daljem vođenju postupka, kao i to da li će sudiji za prethodni postupak biti upućen zahtev za određivanje pritvora.

MUP Srbije navodi da su Vujačić, Grujić, Veljović i Lazarević, od jula 2009. do kraja marta prošle godine, pored preduzeća koja su obuhvaćena prijavom od 24. novembra, omogućili i preduzećima vlasnika koji su u četvrtak privedeni da od „Azotare“ nabave regresivno đubrivo po cenama nižim u ukupnom iznosu od 58.550.000 dinara, na šta po Uredbama Vlade Srbije nisu imali pravo. Tako su, kako je saopšteno, omogućili „Azotari“ da izvrši naplatu u navedenom iznosu na ime regresa od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede čime je oštećen budžet Srbije.

- Vujačić i Grujić su tokom 2010. godine omogućili vlasnicima preduzeća „Vujadinović RMV“, „Da-Kar“ i „Tera Bo“ da nabave regresirano đubrivo, takođe po nižim cenama za vrednost regresa u iznosu od 134.635.600 dinara. Oni su tako oštetili državni budžet za 193.185.600 dinara - saopštila je policija.

Hapšenja u aferi „Azotara“ počela su 24. novembra kad su privedeni Saša Dragin, bivši ministar poljoprivrede, Zvonimir Nikezić, vlasnik konsultantske kuće „Ces Mekon“ i još sedmoro njihovih saradnika. Posle saslušanja istraga je sprovedena protiv svih privedenih, a u pritvoru su pored Dragina i Nikezića ostali Vujačić, Grujić, Lazarević i Stojković. Troje osumnjičenih - Arsenije Katanić, bivši direktor poljoprivrednog dobra „Aleksa Šantić“ kod Sombora, Milan Veljović i nekadašnja direktorka firme „Invej“ Verica Spasić brane se sa slobode.

MALVERZACIJE

DVOJICA osumnjičenih, Vujačić i Grujić, kako navodi MUP, su, odobravajući prodaju neregresiranog mineralnog đubriva bez odgovarajućeg obezbeđenja plaćanja omogućili Vujadinoviću i Obradoviću da oštete „Azotaru“ za 1,6 milijardi dinara.

Na isti način, Vujačić i Radojević su tokom prošle godine to isto omogućili Stojkoviću, čime je „Azotara“ oštećena za 255.387.484 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Železničar

27.12.2012. 15:37

@Železnice Niš - Da li ste mislili na kompletnu nišku železnicu ili samo na naše "vajno" sindikalno rukovodstvo?Mislim da su ovi drugi zanimljiviji gospodinu Vučiću.Pozdrav...

Flanker

27.12.2012. 12:34

Pa krajnje je vreme da svi koji su krali, zlouptrebljavali polozaj i ucestvovali u korupciji budu kaznjeni, ja se divim Vucicu koji je pokrenuo ovu borbu i sto nikog ne stedi.

Dodjoska kvalifikacija nije dovoljna

27.12.2012. 13:43

U procesu privatizacije i demokratizacije Srbije kompanije vodice ljudi koji imaju korene u grada u kom se nalazi kompanija. . Kraljevic Marko

Stevan Savic

27.12.2012. 14:33

@Dodjoska kvalifikacija nije dovoljna - Gospodine "Kraljeviću Marko ".Moji roditelji su ono što biste Vi nazvali "dođoši" .Ja sam rođeni pancevac i zavrsio sam dva državna fakulteta u roku.Ne vidim razlog zašto mi "dođoši" ne bismo trebali da dobijemo posao?Jel to zbog Vaše urođene ljubavi prema Austrougarskoj i nostalgiji koju su Vam preneli Vaši roditelji?Komentar Vam nije na mestu,a bogami i pravopis Vam je diskutabilan.Hvala na prostoru...

srbin

27.12.2012. 16:05

@Dodjoska kvalifikacija nije dovoljna - Svi su DODJOSI...Niko nije domaci u Vojvodini....razlika je samo u tome ko je kada dosao...prema tome Stevane ti imas ista prava kao i on mozda i veca zato sto si ti dodjos sa dobrim namjerama a on je dodjos sa losim...pozdrav

ponovac

27.12.2012. 15:49

Svrati malo iu Kragujevac da vidis sta radi stecajni sudija i upravnica sa "bivsim "vlasnicima Arenemotors.

Milan,konobar

27.12.2012. 23:11

Kao bivsi radnik PKB.a sa stazom od 30 godina,morao sam da napustim kompaniju zbog kojekakve torture,a znao sam da ce pravda kaad tad stici gospodine Veljovic,Zelim mu mnogo uspeha u odbrani.