Svet

0

Metodom "Trojanskog konja" izlečili rak

Autor: AM

Izvor: Vijesti/Novi magazin

Metodom "Trojanskog konja" izlečili rak

Nova tehnika lečenja dobila je ime po konju iz Odiseje jer je u njoj britanski tim u bela krvna zrnca odbrambenog sistema eksperimentalnih životinja sakrio viruse koji ubijaju ćelije raka i "prokrijumčario" ih u tkivo tumora.

Istraživanje, predstavljeno u novom broju časopisa Cancer Research, pokazalo je da su se virusi, kada su jednom ušli u tumore, razmnožili i u desetinama hiljada napali njihove ćelije.

Autori navode da su rezultati vrlo uzbudljivi, međutim, ističu da je potrebno sprovesti testove na ljudima, jer je poznato da neke tehnike lečenja nisu jednako efikasne u ljudskom organizmu kao u miševima.

Korišćenje virusa za uništavanje tumora važno je novo područje u lečenju raka, ali jedan od izazova je kako ubaciti dovoljno virusa duboko u centar tumora gde mogu da izazovu štetu.

Vođa tima Kler Luis sa Univerziteta Šefild je objasnila kako se to postiže metodom Trojanskog konja.

Na kraju 40-dnevne studije svi miševi koji su prošli 'trojansku' terapiju bili su zdravi i nisu pokazivali nikakve znake raka. Kod životinja iz kontrolne grupe rak se proširio i oni su uginuli.

Profesorka Luis kaže da je terapija u potpunosti uništila tumore i onemogućila njihov povratak. Ako se tehnika potvrdi na ljudima, označiće veliku prekretnicu u lečenju raka prostate i drugih malignih bolesti.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR