NINOVA NAGRADA: U užem izboru 11 knjiga

Odluka o laureatu biće poznata 14. januara, kada će najboljem domaćem piscu biti i uručena nagrada od milion dinara. Romani Basare, Velikića i Gatalice među favoritima

  • 0

Od 150 naslova u uži izbor za NIN-ovu nagradu ušlo je jedanaest knjiga. Predsednik žirija Vasa Pavković u dogovoru sa ostalim članovima: Ljiljanom Šop, Vladislavom Gordić Petković, Miletom Aćimovićem Ivkovim i Mićom Vujičićem, u trku za prestižno književno priznanje, uvrstio je sledeće naslove: „Dugovečnost” Svetislava Basare, „Bonavia” Dragana Velikića, „Veliki rat” Aleksandra Gatalice, „Posmrtnu masku” Lasla Blaškovića, i knjigu „Štampar i Veronika” Katarine Brajović.

Osvrnuvši se na stvaralaštvo domaćih književnika u ovoj godini, i na neki način obrazlažući odluku žirija, Vladislava Gordić Petković rekla je, između ostalog, i da je 2012.  oblikovala interesantnu tematsku sliku srpske književnosti.

- Ova godina je, pre svega, bila prilično disperzivna. Pisalo se o istorij, pojedincu, porodici, egzilu i povratništvu. I, sve to u maniru žanra, romana reke, tradicionalnog realističnog romana... Romani ženskih autora su, istina, malobrojni, ali su, moram reći, vrlo suvereni. Među njima su svakako i:„Štampar i Veronika” Katarine Brajović, „Nesreća i stvarne potrebe” Ivančice Đerić i „Zoja” Mire Otašević.

Odgovor na pitanje ko će biti ovenčan ovogodišnjom NIN-ovom nagradom dobićemo 14. januara, kada će u Skupštini Beograda biti upriličeno i svečano uručenje na kojem će najbolji domaći autor biti nagrađen novčanim iznosom od milion dinara.

(K. V. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA