KRIJU KO PLAĆA KIRIJU: Država ima skoro 16.500 stanova koje izdaje!

Knjigovodstvena vrednost stanova je oko 19,8 milijardi dinara, dok je tržišna daleko veća. Oni se prostiru na nešto više od 750 hektara, najviše u Beogradu

  • 0

Država poseduje 16.425 stanova koje mahom izdaje, ali su imena korisnika nepoznata. Prosečan zakup za 4.668 podstanara je 150 evra, što znači da se u budžet slije 700.000 evra.

Država, uprkos brojnim pokušajima poslednjih decenija da se "raskući" državna imovina, ipak nije sasvim pala na prosjački štap. To pokazuje podatak da i dalje ima u vlasništvu 16.425 stanova. Njihova knjigovodstvena vrednost je oko 19,8 milijardi dinara, dok je tržišna sigurno daleko veća.

Oni se prostiru na nešto više od 750 hektara, najviše u Beogradu, ali i u Novom Sadu, Pančevu, Zrenjaninu, Nišu i u ostalim gradovima. Republička direkcija za imovinu je evidentirala i ukupno 4.668 korisnika, odnosno zakupaca tih nekretnina.

Sve ovo navodi se u zvaničnom odgovoru koji je ova institucija poslala Agenciji za borbu protiv korupcije, odgovarajući na njihov zahtev od 5. decembra.

Agencija je tada tražila pisani odgovor na pitanje koliko je stanova u svojini Republike Srbije, ko ih trenutno koristi i po kom osnovu, kao i da im dostave kopije ugovora o zakupu za izabrana i postavljena lica. Presek državne imovine urađen je na dan 17. decembar, dok su u Direkciji odgovorili da podatke o tome ko je stvarni zakupac tih stanova - nemaju.

Stanovi se, u skladu sa Vladinom uredbom o rešavanju stambenih potreba izabranih, postavljenih, i zaposlenih lica, daju u zakup na određeno vreme ili za službene potrebe. 

Ugovor o zakupu stana zaključuje se između državne institucije i zaposlenog kome je stan dat na korišćenje, dok se službeni stanovi daju na korišćenje zaposlenim, izabranim i postavljenim licima dok obavljaju službenu dužnost, a na osnovu odluka Vladine komisije za stambena pitanja.

- Agencija će pokušati od drugih organa da pribavi podatke ko i po kom osnovu koristi državne stanove. Najpre ćemo se obratiti Komisiji za stambena pitanja i raspored službenih zgrada i poslovnih prostorija Vlade. Tražićemo da nam dostave i ugovore o korišćenju zaključene sa izabranim i postavljenim licima - navodi Tatjana Babić, v. d. direktora Agencije za borbu protiv korupcije.

U međuvremenu, i "Novosti" su pokušale da saznaju ko sve iznajmljuje državne nekretnine i po kojim cenama. Kako im je rečeno u Direkciji, prosečan mesečni zakup za državni stan je 150 evra.

Ako uzmemo da svako od 4.668 zakupaca iznajmljuje samo po jednu nekretninu za tih prosečnih 150 evra, to bi značilo da se za stambenu kiriju mesečno u državnu kasu slije oko 700.000 evra.

- Od 2006. godine u zakup nije izdat nijedan stan za zaposlene u državnim institucijama. Dodeljivali su se samo službeni stanovi za koje se ne plaća zakup, i koje koriste postavljena ili izabrana lica dok im traje mandat - rekao je za "Novosti" Srba Panić, pomoćnik direktora Direkcije.

On potvrđuje da je u poslednje dve godine, po Vladinoj uredbi, pravo na otkup, odnosno kupovinu stana, ostvarilo 20 zakupaca. Ta uredba omogućavala je da državne nekretnine otkupljuju samo zaposleni u MUP, tužilaštvima za organizovani kriminal i za ratne zločine i BIA, koji imaju status službenih lica i koji su u tim stanovima živeli.

Svaka dalja prodaja državnih stanova zaustavljena je posle odluke Ustavnog suda od 8. novembra ove godine da član 6, stav 4 ove uredbe proglasi neustavnim jer omogućuje diskriminaciju. U ovom trenutku, dakle, nijedan državni kvadrat ne može da bude otuđen dok se ne donese nova uredba. Ona bi, kako se očekuje, trebalo da omogući svim službenicima da kupe od Srbije stanove po tržišnoj ceni.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti / Foto : Ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA