Hamas se sprema za borbu sa Fatahom

Svetske vesti - Nedelja 23.12.2012 - 14:45

Lider Hamasa Kaled Mašal dao je uputstva uspavanim ćelijama te islamističke organizacije na Zapadnoj obali da se pripreme za borbu sa Fatahom.

ilustracija ilustracija

U izveštaju britanskog lista "Sandej tajms", koji se poziva na izraelsku bezbednosnu službu Šin bet i vojnu obaveštajnu agenciju Aman, Hamas se u ime Irana priprema da preuzme kontrolu nad Zapadnom obalom, kao što je to učinio u pojasu Gaze 2007. godine.

"Sandej tajms" takođe navodi da su izraelskog premijera Benjamina Netanijahua upozorile izraelske obaveštajne službe na moguću uzurpaciju vlasti.

"Bibi (Netanijahu) razume geopolitičke promene na Bliskom istoku. Ni u kom slučaju neće dati ni pedalj Zapadne obale- on je ubeđen da su obavestajne procene o preuzimanju kontrole Hamasa čvrste", rekao je navodno jedan bliski Netanijahuov saveznik.

"Sandej tajms" takođe navodi da su odnosi između Hamasa i Irana u usponu, nakon kratkog perioda zahlađenja, kada je Hamas odustao od podrške sirijskom predsedniku Bašaru Asadu, glavnom savezniku Irana u regionu.

List dodaje da je Iran motivisan da stvori treću savezničku snagu na Zapadnoj obali, posle Hezbolaha u Libanu i Hamasa u Gazi preko koje bi mogao da se osveti za potencijalni izraelski napad na teheranski nuklearni program.

Takođe, citira člana Fataha i bivšeg šefa palestinske obaveštajne službe generala Tafika Tiravija da "Hamas hoće intifadu (ustanak) i preuzeće Zapadnu obalu".

Prošlonedeljna ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da bi 48 procenata Palestinaca s pravom glasa na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze glasalo bi za lidera Hamasa iz Gaze Ismaila Hanijea kada bi se održali izbori, a 45 posto za sadašnjeg predsednika Mahmuda Abasa.

Tanjug

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: