Rusi prave raketu “Sataninog” sina

Branko VLAHOVIĆ

22. 12. 2012. u 20:57

Rusija nastavlja modernizaciju svog oružja - stiže prototip nove balističke rakete. Raketu “RS-20 vojvoda” na Zapadu zbog ogromne razorne moći nazvali “Satana”.Trka u naoružanju dobija novi zalet i niko ne žali novac

OD STALNOG DOPISNIKA: MOSKVA

Uz pomoć jake državne “finansijske infuzije” ruski raketni konstruktori rade punom parom pa će se već 2013. pojaviti prototip nove balističke rakete, a za desetak godina najmoćnija sovjetska raketa “vojvoda” dobiće svog naslednika. Ma šta govorili političari u Moskvi i Vašingtonu, trka u naoružanju dobija novi zalet a Rusi ne skrivaju da će potrošiti mnogo novca da bi održali atomski paritet.

Upravo zbog toga, ali i zbog “ravnoteže straha”, Rusija će produžiti vek svojoj teškoj strateškoj raketi “RS-20 vojvoda” koju su na Zapadu zbog ogromne razorne moći nazvali “Satana”.

- Ona će ostati na bojevom dežurstvu do 2022. godine - izjavio je general Sergej Karakajev, komandant raketnih jedinica strateške namene.

Rusi ne skrivaju da je “vojvodama” znatno prešao garantni rok ali su stručnjaci uspeli da joj produže rok trajanja za 30 godina. “Vojvode” će ostati na dežurstvu dok se ne proizvede dovoljan broj raketa “topolj M” i “jars” kao i “bulava”, koje će biti na podmornicama.

NEMA OPASNOSTI - U SADAŠNjOJ situaciji američki PRO zaista nije opasnost ruskim raketama. Ali u sledećoj etapi kad SAD napravi globalni PRO koji će moći da presretne balističke rakete Rusija mora imati bržu raketu od presretača. Svima je jasno da ti američki presretači nisu zbog Irana jer interkontinentalne rakete ima Rusija - otvoreno kaže general Sergej Karakajev i ističe da je američki PRO antiruski.

Bez nekadašnje sovjetske tajnovitosti Rusija je ovih dana saopštila da namerava da pravi novu tešku interkontinentalnu raketu na tečno goriva koja će zameniti “vojvodu”. Tu novi raketu su već nazvali ovdašnji novinari “Satanin sin”. Ministarstvo odbrane Rusije je početkom oktobra odobrilo projekt nove rakete. Zadatak da razradi tu raketu dobio je Državni centar “Makejeva” u Čeljabinskoj oblasti kao i Naučno industrijski kompleks mašinogradnje iz Reutova u Podmoskovlju.Kad oni završe posao raketu će praviti Krasnojarska fabrika mašina. Stručnjaci u Reutovu kažu da je za pravljenje nove rakete potrebno desetak godina.

Rusko rukovodstvo zna da ako izgube “atomski adut” Vašington ih uopšte neće doživljavati kao ozbiljnog partnera za razgovor.

- Poslednjih godina se deo savremenih raketa u atomskom arsenalu povećava i sada iznosi oko 30 odsto. Planira se da će broj novih raketa do 2016. biti 60 odsto a već 2021. Rusija će obnoviti čak 98 odsto svog raketnog arsenala - kaže general Sergej Karakajev.

Rusija trenutno ima 384 raketa, a najnovija u atomskom arsenalu je “jars” (raketa “RS-24”) koja koristi tvrdo gorivo. Ona je na transporteru i lako se može prebaciti sa jedne na drugu lokaciju. Napravio ju je Moskovski institut toplotne tehnike, a posebno je važno da može da u završnoj putanji odvoji atomske projektile. Zahvaljujući dodatnim brzim motorima raketa može da “dribla” tj. menja visinu pa i pravac leta.

- Do 2019. godine, kada će biti dovoljno savremenih raketa, “jars” će biće na dežurstvu kao i mobilne rakete “Topolj” sa raketom “RS-12M” - kaže general Karakajev.

Nova raketa na tečno gorivo će biti gotova 2018. godine.

Koliko se sadašnja Rusija razlikuje od SSSR dokaz je da se sada na stranicama listova vodi polemika među konstruktorima oko toga koja je raketa bolja i pouzdanija. U sovjetsko vreme se takva diskusija mogla voditi samo iza zaključanih vrata. Kao i u drugim zemljama koje proizvode rakete jedan broj specijalista smatra da su daleko pouzdanije one na tvrdo gorivo. Najglasniji protivnik pravljenja nove rakete “satana” je konstruktor Solomonov koji je autor “topolja”, “jarsa” i morske rakete “bulava”. Solomonov tvrdi da je pravljanje nove rakete “satana” nepotrebno bacanje para jer je raketama na tečno gorivo “prošao vek”. Konstruktor Solomonov uporno ponavlja da je bolje da se novac investira u sasvim nove tehnologije i rakete.

Na drugoj strani generali objašnjavaju zašto im je potreban “satanin sin”.

- Ako Amerikanci razmeste svoje udarne ešalone presretača mi moramo imati dovoljno svojih raketa. Zato je neophodno da se napravi i naslednik “satane”, sa deset bojevih glava. To su rakete koje su na startu teške sto tona i imaju prednost u odnosu na one sa tvrdim gorivom jer mogu da nose znatno više bojevih glava. Raketa naslednik “satane” imaće veći domet što je vrlo važno. Uprave te rakete bi mogle da budu nosači visokopreciznog ruskog oružja globalnog dometa - objašnjava komandant ruskih raketnih jedinica general Sergej Karakajev.

Paralelno s tim, već 2013. Rusija će ispitati prototip nove mobilne rakete. U Moskvi ne skrivaju da rade na novoj raketnoj tehnici a opet se razgovara i o pravljenju “raketnog voza” koji je imao Sovjetski Savez.

DESET GODINA FORE

AKO je verovati Juriju Solomonovu, glavnom konstruktoru Moskovskog instituta toplotne tehnike, po razradi strateškog raketnog oružja Rusija beži ostalim zemljama 10 do 15 godina. Govoreći ove godine u Savetu federacije RF Jurij Solomonov je objašnjavao da ne treba strahovati od američkih presretača i raketnog kišobrana.

- Ako ruski naučno-proizvodni instituti budu dobijali na vreme i dovoljno državnog novca naše rakete će biti sposobne da zaobiđu i izbuše svaku protivničku odbranu - kazao je Solomonov.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (47)

Srbinovic

22.12.2012. 21:22

Smrt za americku PRO se zove Bulava i nema te sile koja ce u skorije vreme moci da zaustavi tu savremenu raketu sa promenjivom trajektorijom i dometom od 11000 km. Tim vise sto se iste lansiraju sa podmornica koje nikada nisu na jednom mestu . Mislim da ce SAD u narednih 20 godina dozivet totalni krah ekonomski i vojni krah, gori od onoga koji je imao SSSR.

josip,zagreb

23.12.2012. 12:32

@Srbinovic - kupit će 3D naočale i čekati da padnete sa oblaka na kojim plovite

Aiwendil

24.12.2012. 01:28

@Srbinovic - Pa sta trazis ti ovde medju ocajnicima .... crni toni ? ;-) haha

Miro Markovic

22.12.2012. 22:05

Rusija nema pouzdanih prijatelja u svetu osim svoje vojske, mornarice i avijacije. Ono malo odanih Srba i Belorusa nije dovoljno ni za dorucak a kamoli da se Rusija na njih oslanja. Rusija je kroz istoriju bila meta mnogih osvajaca, koji su pokusavali da uniste njen narod, otmu njena Bogom data bogastava i da od nje naprave koloniju. Ali svi su odlazili kucama 'podvijenog repa'. Za danasnje neokolonizatore, koji sire 'demokratiju' bombama, Rusija sprema lep docek - satanama. Zivela Rusija!

@miro

23.12.2012. 08:53

@Miro Markovic - u pravu si druze,ali zamisli ovde u srcu evrope da im das ladjevce,batajnicu i naravno za to da uslov bude da uzmu od amera aerodrom pristina...sta mislis sta bi bilo sa avianom ili nekim drugim nato centrom????pored suhoja i ovih raketa ja mislim da bi se nato jako brzo raspao ili bi stvarno bilo smak sveta!!!a nas niko tada nebi smeo da pogleda a kamoli da tri otima teritorije ;) nego smo mi srbi glupi jer neznamo da se postavimo kako treba,pored rusije imas sve ali sve u svakom smislu....

Sava M.

23.12.2012. 00:03

@sreto - Svi nasi dusmani bi se odmah slozili da je Velika Srbija prava i pravedna stvar, cak bi i insistirali na tome.

Srbija

23.12.2012. 09:29

@sreto - Eehh kad sam ja rekao da nasi daju Rusiji jednu veliku vojnu bazu u Srbiji,to je automatski jedan vid saveznistva,i Kosovo se nikad ne bi dovodilo u pitanje,njima bi itekako to odgovaralo jer smo na idealnoj poziciji,a nama radi zastite,njima treba jedan iskren prijatelj,koji ce nekako i da im pomogne a ne kao nasi vodeci ljudi,koji trce Americi a da im je da budu dobri i sa Rusima,zato i nemamo 100%-tnu pomoc od Rusije,niko nece protiv sebe.A Ameri nas g.... gde stignu.Živela Rusija-Srbija

englez

23.12.2012. 06:32

@Goran - Oni jesu jaci, ali nisu stariji od Srba, stoga ne mogu biti nasa matj ili sta vec. Bolje je reci da su lazni prijatelji koji koriste nasu nesrecu.

Montenegrin

23.12.2012. 00:09

Svi koji su se do sada pisali na ovu temu zive u zapadnim zemljama i niti jedan jedini u Rusiji.Nije to dvolicnost to je trolicnost.Sjecam se za vrijeme NATO bombardovanja bio sam u Amsredamu tada su se neki koj u Holandiji i zive toboze pobumili protiv bombardovanja i rekli da ce ici da se bore protiv NATO.Holandska vlada im je rekla oki nije problem samo vratite holandske pasose prije toga.Znate li koliko ih je vraceno?Niti jedan jedini.

naranca

23.12.2012. 12:34

@Montenegrin - @monte.Nemas pojma. Ni jedna zemlja ne moze da oduzme pasos zbog takve stvari.Moze da te uhapsi,stavi u zatvor ali da ti oduzme pasos ne moze.A i ti znas koliko ih je vraceno.Sta si ti Ambasador u Hereceg-Bosni?

mi

23.12.2012. 15:30

@Montenegrin - Montenegrin , jel si tim Holandjanima objasnio kakva je to zapadna demokratija kad Srbin ne sme da podrzava zemlju svog porekla....da su turci isli da se bore protiv Kurdistana onda bi im Holandjani oberucke jos i pomoc poslali...!!!

maks

23.12.2012. 02:50

У русији је воз ракета... аутобус ракета... камион ракета... брод ракета... авион ракета... ма бре и дечја колица су ракета...

Teca

23.12.2012. 06:56

Srecna Nova 2013 Godina i Mir Svima!Nema nista od raketnog nadmudrivanja i trke.Mir nema alternativu, jer u protivnom svi odosmo u prasinu!Bilo koja strana prva da ispali raketu, druga ce odgovoriti i nastace totalni rat.Bus Stariji je obmanuo svet i Gorbacova-Jelcina jer je obecavao razoruzavanje, trazio od SSSR-a da demontira svoj ogromni vojni i nuklearni potencijal, placali su topljenje oruzja i bombi.Posle su krenuli u osvajanja.Rusi su shvatili obmanu i lose se svima pise!

Миодраг

23.12.2012. 13:43

@Vojvoda - Мислио си на Јосифа Висарионовича Џугашвили Стаљина.Ћирилица је много лепша за писање.

A

23.12.2012. 10:06

tako se rasteze amerova imperija, svaka imperija je pala sto se rastegla previse, sa jedne stranu nek oru Rusi sa druge Kinezi i to je to...

Vojislav

23.12.2012. 10:07

Oni koji isticu da je Rusija nasa majka imaju ocigledno ozbiljnu krizu identiteta. Moja zemlja se zove Srbija. Uzgred, sta to ima da mi se toliko svidja sto neka zemlja, kako god da se zvala, ima rakete sa kojima moze da unisti ceo svet?

izmedju imperijalista biram kvalitetnije

23.12.2012. 12:42

@Vojislav - volim ruse , ali slušam zapadnu muziku,živim zapadni život, gledam zapadne filmove,uživam u zapadnoh tehnici i konforu,vozim zapadna kola, lečim s ezapadnom medicinom,i idem da radim na crno na zapad koji mi daje hleb.moje srce ide ka zapadu, jer ne mogu protiv sebe i svoje dece.ne mogu da budem licemer.a i ne mogu da oprostim Rusiji što su uništili monarhiju Srbiju i doveli tita i komunizam na vlast, obezbožili narod.

zoks

23.12.2012. 13:18

@Vojislav - Vojislave,stara narodna izreka kaze "majka Rusija,zemlja Srbija"!A sto se ostalog komentara tice ....malo si pobrkao stvari!Kao prvo Rusi nisu nikada bacili takve rakete,ili slicne njima,na nikoga,a A-bombe su bacene znamo na koga i od koga!Kao drugo,zapad je od uvek napadao na Rusiju i Rusija se mora spremati ne za napad nego za odbranu,kao sto je i uvek!Zaadnji put kad nisu bili spremni i kad su verovali zapadu mnogo skupo ih je kostalo!I samo bi budala dozvolila da mu se to ponovi!

Pjotr Cibukov

23.12.2012. 13:42

@Vojislav - Vojislave, sto se petljas u ove stvari!? Eno ti astrologija, fudbal, estrada, tablic... Za pohvalu je da znas kako ti se zove zemlja, ali trebalo bi da i o srpskom, slovenskom i pravoslavnom identitetu znas malo vise.

zoks

23.12.2012. 16:26

@Vojislav - Nisu ti Rusi unistili Monarhiju nego Srbi!Kao drugo,upravo taj "divni" zapad je i pustio niz vodu Cica Drazu,znajuci da ce komunizam uzdrmati iz temelja Pravoslavlje!Naivnim Rusima i Srbima,komunistima,niko nije kriv do oni sami!A zapad je naravno podrzao uvodjenje kominizma u Pravoslavlje znaju svu destruktivnost tog istog komunizma,i u dobroj meri to i postigli!Na tom zapadu imas svega osim poboznosti!Njihov "bog" je dolar !Samo ti uzivaj u blagodetima zapada koje ne pomazu kod Gospoda Boga!

Ruben Lonuestro

24.12.2012. 11:05

@Vojislav - @zmedju imperijalista biram kvalitetnije; ima ih sto slinu koja im iz nosa curi uzimaju kao dokaz kulture i prosvecenosti ; optuziti ruski narod za postavljanje crvenog ustase za kralja u Bgd moze samo neko ko o istoriji balkana nezna nista ; ko ni o Rusiji nezna nista ; al' eto... Srbija nestaje iz mnogo razloga ; jedan od kljucnih je bas taj: narod koji o sebi i svojoj istoriji toliko malo zna ni ne zasluzuje bolju sudbinu.

bravo

23.12.2012. 11:00

Tacno je da Rusi jačaju u svim segmentima i moraju da spriječe satane sa zapada da ih razbiju ko što su Srbiju i neke druge zemlje.Nije primjeren naziv ''satana'' koji su dali satane sa zapada.

Миодраг

23.12.2012. 13:36

Те ракете треба и Србија да добије.Ваљда би нас ови са запада онда оставили на миру и вратили нам Косово ,Западну Славонију и Крајину.

Boki

23.12.2012. 13:46

Pa da rusi nemaju sve te rakete već bi američki anđeo stigao i kod njih da im donese blagostanje kao i Srbiji.

Niki

23.12.2012. 14:05

Koliko samo srcu naseg coveka prija infantilna uspavanka o jacem bratu koji ce jednom doci,zastiti nas i povratiti nam ocas sve ono sto nam je od mrskog neprijatelja oteto. On sam-nas zastitinik je najmocniji,najjaci i ima "najduzu" raketu.. Ljudi, pa vi budni sanjate. Ta mocna najveca drzava sveta ima svoje takodje imperijalne planove koji su kroz istoriju mnoge pekli. Zemlje kao sto je nasa joj samo sluze da njome povremeno,kad joj odgovara,bocne svoje takodje super-mocne rivale. Budjenje...

gagymad

23.12.2012. 14:18

Rusija da nema ovo oruzije raskomadali bi je ove sotone sa zapada na 10 drzava uz pomoc ruskih izdajnika kao sto ih svaka zemlja ima kao sto mi u Srbiji npr. imamo...

Niki

23.12.2012. 14:24

U snu neki od nas vide spas od neprijateljskog zapada, mrskog otimaca (nase svetinje koju usput sami nismo cuvali na mudar nacin), u nuklearnom ili bar raketnom zagrljaju sa velikim bratom. Nek se tresu gace celom svetu.Jos bolje kad bi moglo da se zarati ali da nekako strada ceo svet. Pa nek kosta sta kosta. Sami oni koji su vec bili u najtesnjem savezu sa velikim bratom jedva su docekali priliku da se iz istog ispisu prvom prilikom. I nauk svima,kad propadaju imperije niko ne prolazi nedirnut

Бранко Стеванович

20.02.2013. 15:52

@Niki - Ste bre ti naprica? Mnogo rece,malo kaza!

sas

23.12.2012. 15:30

Stari tracevi Nove price;) Na zapadu nista novo Na istoku stare price. Na Balkanu se nikad nije odlucivalo svetski poredak A ne pogotovu u Arapskom svetu;). Kina ide svoim starim stazama ni plus ni minus;) Svetske sile su vec dugo poznate:) PS:i jos su na sceni;) i bice:)

Бранко Стеванович

20.02.2013. 16:02

Rusija nas podrzava vise nego iko u zadnje vreme.Medjutim treba trezno znati gde su granice te podrzke,da ne bi ocekivali vise nego su rusi spremni da daju,pa da posle placemo kada ne dobijemo sto smo hteli.Mi smo im i dragi i vazni,ali ne mogu da vole vise Srbiju od nas niti je posteno to od njih traziti.Ako mi necemo da se naoruzamo i branimo svoju zemlju,zasto bi Rusija ratovala za nas,nije im potrebnije nego nama,pa da im posle okrenemo ledja i odemo zapadu.Pomoizimo sebi i oni ce nam pomoci

cevocg

06.04.2014. 16:36

anglosaksonski centri moci, podrzani od finansijskog lobija kojim upravljaju 2,3 familije zele da kontrolisu sve ii pak vecinu prirodnih rsursa na planeti zemlji. to je dugorocan proces koji planiraju dekadama unaprijed. jedna od opcija njihovog odvracanja je da zemlje koje su pod njihovim udarom rade na razvoju svog vojnog potencijala.