Selaković: Reforma pravosuđa nije dobro sprovedena

Tanjug

19. 12. 2012. u 18:22

Ministar Nikola Selaković je u razgovoru sa predstavnicima OEBS rekao da reforma pravosuđa nije dobro sprovedena, o čemu govori i odluka Ustavnog suda koji je vratio neizabrane sudije i javne tužioce

BEOGRAD - Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković danas je u razgovoru sa predstavnicima OEBS-a rekao da reforma pravosuđa nije dobro sprovedena, u prilog čemu, kako je rekao, govori i odluka Ustavnog suda koji je vratio neizabrane sudije i javne tužioce u pravosudni sistem.

Selaković je razgovarao sa ambasadorom Peterom Burkhardom, zamenikom šefa Misije OEBS Polom Tidi i izvršnim savetnikom Đovanijem Gabasiem, saopštilo je Ministarstvo pravde i državne uprave.

Predstavljajući rezultate rada Ministarstva, ministar Selaković je naveo da je u toku izrada tri nacionalne strategije - za reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije i reformu javne uprave i da se sprovodi izmena više od deset pravosudnih zakona.

Ambasador OEBS-a Burkhard naglasio je da jedan od osnovnih pririoriteta u Srbiji mora biti reforma pravosuđa, kako bi se osigurala nezavisnost sudija i sudske vlasti.

On je pohvalio jasnu viziju i volju Ministrastva ka unapređenju pravosudnog sistema i ocenio da se Ministarstvo susrelo sa velikim izazovima kada je u pitanju stvaranje vladavine prava i vraćanje poverenja građana u pravosuđe, navodi se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Toma,STARO SELO

19.12.2012. 18:36

tACNO JE DA REFORMA SUDSTVA NIJE DOBRO IZVEDENA,trajala je nekoliko godina za to vreme biv.sudije i tuzioci primali plate,sada vraceni na popsao,.Sada je problem sto je sudstvo glomazno,mnogo ljudi malo rada,i siguran sam da nova reforma nece biti nista bolje,jer opet ce stranke gl;edati da za sudije i tuzioce uguraju svoje clanove.Sudstvo u Srbiji od 1945.godine nikad nije bilo neZavisno,uvek partisko,prvo jedne partuije a posle visepartisko.U sudstvu nece biti departizacija.

Sladjana

19.12.2012. 21:46

@Toma,STARO SELO - Sudije i tužioci su primali platu zbog toga što su nezakonito isterani s posla. Ovo nezakonito je blaga reč. Brutalno su oterani uz medijsku pompu da su nestručni. U stvari, bez pravog razloga ali je javnosti ostavljena mogućnost da puste mašti na volju. Sudstvo nije glomazno. Naprotiv, zatrpano je predmetima jer nema dovoljan broj ni sudija, ni tužilaca, ni zaposlenih. Nema zgrada, nema finansijskih sredstava, u dugovima je do guše! A vi lupate kao otvoren prozor!

Isidora

19.12.2012. 23:37

@Toma,STARO SELO - Muka mi je od kukanja te uslovi rada, te nepravda prema sudijama, te male plate... a u stvarnosti neke sudije vode traceve po sudnicama umesto da rade, razvlace predmete jer su zaboga ''prezauzeti'' a u stvarnosti nemaju radnih navika a o dostojnosti da ne govorimo. Sudija na ciji se rad pozali zrtva izrice kaznu za ''uvredu suda'' a predmet razvlaci citavu deceniju. Ma gade mi se, zaista.

Sladjana

20.12.2012. 00:02

@Toma,STARO SELO - Isidora, realnost jeste da su uslovi rada nemogući. Što se tiče vašeg nezadovoljstva i to je normalna reakcija, mislim vaša subjektivna. Nažalost, takav je posao sudova - jedna strana je zadovoljna druga nije, to jest pola-pola. Nadam se da je sudija doneo odluku u skladu sa zakonom, a da li je taj zakon pravedan je diskutabilno. Vaše pravo predstavlja ono što je u zakonu, a sudija ne donosi zakon već ga samo primenjuje. Kako znate da nekad nisam bila oštećena?

Isidora

20.12.2012. 16:33

@Toma,STARO SELO - Problem i jeste u tome sto sudije NISU postovale zakon i krsile su moja prava flagrantno inace ESLJP u Strazburu ne bi ponovo prihvatio moj slucaj koji je vec jednom ocenjen kao nepravican. Vi kao da neznate kako sudije intepretiraju zakone i u CIJU korist, cak sta vise primenjuju neprimenjive zakone na odredjeni slucaj kada pomazu svojim pajtasima. Zao mi je ako ste bili osteceni ali tek onda treba da znate sta je gnev koji vam se uteruje nepravdom i to bezobrazno.

ana

19.12.2012. 20:53

Poverenje gradjana u pravosudje vraticete samo ako uspete na pravi nacin da odvojite " zito od kukolja" to jest prepoznate strucne , profesionalne i postene sudije i tuzioce i one koji su sudijsku funkciju dobili po partiskoj liniji a inace su studirali po 10 i vise godina, te o njihovoj strucnosti netreba ni raspravljati pretpostavljam da ce te obratiti paznju u reizboru ovih koji su postavljeni na tri godine u ostalom i nagomilani predmeti Vam govore koliko su strucni i osposobljeni.

Sladjana

19.12.2012. 22:04

@ana - Vi ste baš ogorčeni na pravosuđe toliko da trujete sebe. Priliv predmeta ne može da se savlada sa nedovoljnim brojem zaposlenih. Ne očekujete valjda da sudije zidaju sudnice, kupuju kancelarijski materijal, plaćaju advokate, veštake, porotnike... itd?

Isidora

19.12.2012. 23:33

@ana - I Vi bi ste Sladjana bili ogorceni kada bi Vas sud dodatno ostetio nakon sto Vas je ostetio neki prevarant ''biznismen''. Kada bi postupajuci sud OTVORENO pokazivao pristrasnost i kada se Vi kao zrtva pozalite na nacin sudjenja (10 godina za kristalno jasno kr.delo prevara sa svim validnim dokazima bez ijednog protivdokaza) pa sud Vas kazni za ''uvredu suda'' dok pred Vama namiguje gradskom prevarantu kojeg godinama tolerise i ne kaznjava za zloupotrebe procesnih prava. Takva sudija je unapredj

Sladjana

20.12.2012. 00:09

@ana - Draga Isidora mogle bismo do sutra da se dopisujemo. Nagađam da ste potpisali neki ugovor sa tim biznismenom, pa je procenjeno da kod njega nije postojala prevarna namera, jer da jeste ne bi se obavezao ugovorom, pa ste upućeni da podnesete privatnu krivičnu tužbu. Ukoliko smatrate da sudija odugovlači, podnesite prijavu disciplinskom tužiocu u Visokom savetu sudstva, i tražite od Ministarstva pravde da izvrši nadzor u vašem predmetu.

ana

20.12.2012. 13:13

@ana - Naravno da neocekujem da Sudije zidaju sudnice jer za to nisu osposobljene, ocekujem samo da rade svoj posao za koji su dobro placene, da im efektivno radno vreme traje bar 7 casova a ne kao sada otprilike 4 casa, a ostatak radnog vremena provode ispijajuci kafice , caskanje , pa cak pripremanje rodjendanskih zurkica , sve za vreme radnog vremena a posao naravno ceka, inace mislim da je to nekada funkcionisalo mnogo bolje, postenije , efikasnije i profesionalnije.

Dudule

20.12.2012. 07:12

ne treba zaboraviti da se za pisanje tj. prepisivanje raznoraznih reformi uzimaju velike pare, zato svi koji dođu bi da pišu i reformišu - pljačka državnih para na mala vrata, a učinak nula