Capital.ba

Bevanda: Ova godina sa suficitom u budžetu

18.12.2012. / 16:20

SARAJEVO, BiH će ovu godinu završiti sa suficitom u budžetu institucija i međunarodnih obaveza, bez ijedne marke duga, rekao je danas u Sarajevu predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

Bevanda je na godišnjoj konferenciji za novinare istakao da su u ovoj godini isfinansirane sve potrebe svih institucija – ministarstava, agencija i ostalog što je pod obavezom finansiranja iz budžeta institucija BiH.

On je podsjetio da su u ovoj godini usvojeni globalni fiskalni okviri za periode od 2012. do 2014. i od 2013. do 2015. godine.

“Tu smo, prije svega, definisali iznos, odnosno veličinu, gabarite budžeta za finansiranje institucija BiH”, naveo je Bevanda.

On je najavio da je u 2015. godini predviđeno povećanje globalnog fiskalnog okvira.

Prema Bevandinim riječima, procjena je na bazi makroekonomskih podloga da je nakon krize, koja je prisutna ove i naredne dvije godine, 2015. godine moguć određeni rast i samim tim planirano je veće izdvajanje za budžet institucija BiH.

“Naša je procjena da će doći do poboljšanja makroekonomskih pokazatelja i da je 2015. godina godina koja nosi nadu da bi se moglo desiti puno toga dobrog”, tvrdi Bevanda.

On je dodao da je pokrenut proces revizija rada državnih institucija i troškova, što će biti nastavljeno i u narednom periodu.

Bevanda je istakao da su neke stvari ograničene i da je urađena inventura, prije svega, zakupa na koje se svake godine trošilo 30 miliona KM.

“Izdvojili smo sredstva za kapitalne investicije, nismo više spremni da plaćamo u ovoj krizi pojedine lokacije 40 evra po metru kvadratnom kada se oni mogu naći i za 16 evra. Napravili smo presjek voznog parka i ustanovili šta sve tamo imamo, a ne znamo i počeli smo jednu po jednu agenciju da stavljamo na dnevni rad”, precizirao je Bevanda.

On je saopštio da je Savjet ministara BiH danas donio odluku o zahtjevu za povlačenje druge tranše stendbaj-aranžmana sa MMF-om i ona će biti uplaćena na račun Centralne banke BiH iduće sedmice.

Bevanda navodi da nema nikakvih informacija od MMF-a kad je riječ o izmjenama Zakona o Centralnoj banci BiH.

“Evropska komisija i MMF pratiće dalja dešavanja kad je riječ o stendbaj-aranžmanu. Nećemo ulaziti u avanturizam da nešto što smo dobro započeli uništimo. Slušaćemo svačije dobronamjerne sugestije, ali mislim i da je vrijeme da mi u BiH preuzmemo odgovornost. Malo je previše toga što je do sada bilo nametano. Vlasti treba da pokažu odgovornost”, smatra Bevanda.

Kad je riječ o inicijativama iz sporazuma SNSD-a i SDP-a o usvajanju nekih zakona, Bevanda je potvrdio da su njihovi prijedlozi došli u Savjet ministara BiH.

“Svi ti zakoni su upućeni svim ministrima, a posebno resorima kojih se tiču. Resorna ministarstva će pripremati zakone i o njima će se raspravljati kao prijedlozima ministarstava”, pojasnio je Bevanda.

Prema njegovim riječima, unutar Savjeta ministara BiH nije postojala kriza zbog smjena ministara iz SDA. “Trudili smo se da ne dodajemo ulje na vatru i da radimo svoj posao”, naglasio je Bevanda. Srna

 

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!