EU bez dogovora o vizama za Balkan

Zvaničnici EU nisu se dogovorili o mehanizmu za suspenziju bezviznog režima za zemlje Zapadnog Balkana, proizlazi iz izjave komesarke Sesilije Malmstrom.

Izvor: B92

Utorak, 18.12.2012.

15:46

Default images

"Trijalog o Šengenu i azilantima. Približili smo stavove, ali bi bilo bolje kad bi Savet bio malo fleksibilniji", napisala je Malmstromova na Tviteru, ne navodeći druge detalje.

Ovo praktično znači da mehanizam za suspenziju vizne liberalizacije, za koji je ranije bilo najavljeno da bi mogao da bude usvojen u Evropskom parlamentu već početkom sledeće godine, neće u doglednom roku moći da stupi na snagu.

Ovaj mehanizam, zvanično nazvan "zaštitna klauzula", osmišljen je odgovor na navalu lažnih azilanata u pojedine evropske zemlje, a kao izvor problema obično se navode Srbija i Makedonija.

Usvajanje zaštitne klauzule u EP značilo bi da se građanima zemalja u kojima je konstatovana masovna zloupotreba slobodnog ulaza u šengensku zonu po kratkom postupku mogu privremeno uvesti vize.

Međutim, nakon što ju je Komisija predložila, klauzula je već duže od 18 meseci "zaglavljena" u Savetu, koji ne može da se saglasi o pojedinim detaljima, a svoje nesaglasje sa nekim odredbama u paketu predloženih amandmana izneli su i neki članovi EP.

Zbog toga je danas iza zatvorenih vrata održan sastanak predstavnika sve tri institucije EU, ali izgleda da puna saglasnost još nije postignuta.

Inače, u Briselu je krajnje neuobičajeno da članovi Komisije javno iznose kritike o radu Saveta, čak i vrlo blage i uopštene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: