Tražimo entitet za sever

V. N.

17. 12. 2012. u 09:10

Novosti saznaju - šta je cilj državne platforme za KiM o kojoj je konačno postigao dogovor državni vrh? Beograd hoće poseban status dela teritorije, bez priznavanja Kosova

DRŽAVNI vrh Srbije postigao je dogovor o strategiji za buduće političke pregovore o Kosovu i Metohiji. U središtu nove platforme koju će u narednim danima da predstavi predsednik Tomislav Nikolić je status severa južne pokrajine - saznaju ”Novosti”.

Ovaj nacionalni dokument, koji bi suštinski mogao da utiče na sudbinu KiM, overen je punom podrškom lidera vladajućih stranaka na nedeljnom sastanku u vili ”Bokeljka”. Preostalo je da se o njemu izjasne poslanički klubovi, Srbi iz pokrajine i, na kraju, i Narodna skupština.

Prema našim nezvaničnim informacijama, Srbija bi trebalo da se bori za što šira statusna i formalna prava sunarodnika na KiM. Naša ideja je da sever dobije najširu moguću teritorijalnu, suštinsku autonomiju i da bude neka vrsta entiteta, poput, recimo, Republike Srpske. U praksi, tamo više ne bi bile institucije Srbije, već te srpske autonomije. Taj predlog biće tema za raspravu sa međunarodnom zajednicom.

Ali, platforma će se, takođe, pozivati i na Ustav Srbije, jer Beograd ni pod kojim uslovima neće priznavati nezavisnost takozvane kosovske države. Sa ovakvim pristupom brani se glavni cilj - da se što više olakša svakodnevni život naših sunarodnika, a da, istovremeno, oni ne budu striktno vezani za institucije u Prištini.

Predsednik Nikolić upoznao je u ponedeljak ambasadore Ruske Federacije, Kine i Velike Britanije, Aleksandra Čepurina, Džang Vansjuea i Majkla Devenporta, o postignutom napretku u izradnji državne strategije za KiM.

MOSKVA SPREMNA DA POMOGNE ČEPURIN: Moskva je spremna da u međunarodnim organizacijama pomogne u zastupanju stavova Srbije. VANSJUE: Po pitanju KiM imamo jasan i dosledan stav i zalažemo za poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije. DEVENPORT: Pozitivna je odluka Srbije da se primene ranije postignuti sporazumi, kao i nastavak pregovora sa Prištinom. Nedavna odluka Evropskog saveta je pozitivan znak za evropsku budućnost Srbije.

Premijer Ivica Dačić potvrdio je za ”Novosti” da će šef države platformu ove nedelje predstaviti i opoziciji.

- Predočićemo im predloge za pronalaženje održivog rešenja. Ne možete napraviti platformu koja bi vas mogla dovesti u situaciju da posle toga ne možete ni napred, ni nazad. Veoma je delikatna situacija u kojoj se Srbija nalazi. Kad se saslušaju sva mišljenja, ići će se dalje na realizaciju onog što je naš pogled za razrešenje kosovskog čvora - rekao nam je Dačić.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun očekuje da se strategija brzo nađe u parlamentu.

- Ne treba žuriti, treba promisliti i usaglasiti stavove, to može biti, za dva, tri ili deset dana. Treba izbeći da se u tekstu nađu kontradiktornosti.

Poslanik DS Borislav Stefanović smatra da od platforme ne treba očekivati ništa spektakularno.

- Vlast nema ni jasan stav, niti plan za rešavanje tog pitanja. Javnost je dovedena u situaciju ”čekanja Godoa”. Kada dokument bude objavljen, proučićemo šta u njemu piše, pa ćemo tek onda odlučivati o eventualnoj podršci.

Potpredsednik DSS Slobodan Samardžić kaže nam da je kasno da platforma bilo šta promeni nabolje, jer vlada vodi politiku po ugledu na prethodnu.

- Srbija je daleko zabrazdila u predavanju Kosova Albancima i daleko je otišla u podređivanju intenzivnim zahtevima EU da se to učini.

Funkcioner LDP Bojan Đurić ironično poručuje da ozbiljnog teksta nema zbog potrebe vlasti i Nikolića da istovremeno očuvaju rejting nacionalnog borca i da se niveliše situacija u kojoj funkcioneri vladajuće koalicije pregovaraju sa Tačijem i postižu dogovore.

U Narodnoj skupštini potvrdili su nam da ne bi bilo tehničkih prepreka da se o platformi glasa do kraja godine. Ako tekst stigne u parlament, verovatno će biti prekinuta sednica započeta u subotu, i otvorena nova na kojoj bi se poslanici izjašnjavali o strategiji za KiM.

U VILI ”BOKELJKA” JEDINSTVO, ALI I BURE I PRETNJE IZBORIMA

IAKO su čelnici vlasti javno sumirali da je postignuto apsolutno jedinstvo, iza kapija ”Bokeljke” bilo je na momente veoma burne i žustre rasprave.

Kako nezvanično saznajemo, u jednom momentu Aleksandar Vučić jasno je partnerima nagovestio čak i mogućnost da se ide na vanredne izbore, ukoliko bude opstrukcije u nastavku borbe protiv korupcije, a posebno u vezi sa ”slučajem Mišković”.

Na tapetu je, na insistiranje Mlađana Dinkića, bilo i poslovanje EPS, ”Telekoma” i ”Srbijagasa”. On je tražio od Dušana Bajatovića da izloži plan da ”Srbijagas” postane samoodrživ. Krupnije svađe u koaliciji otklonili su Dačić i Vučić koji su posle šireg sastanka nasamo spustili loptu.

- Između dve najveće stranke u vladajućoj koaliciji postoji potpuno jedinstvo o svim najvažnijim pitanjima. Ozbiljnost situacije u kojoj se nalazi država i narod, nameće neophodnost jedinstva i političke stabilnosti - kaže premijer.

Lider Nove Srbije Velimir Ilić potvrdio nam je da je diskusija bila burna, ali da je postignuto maksimalno jedinstvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (232)

VasaS

17.12.2012. 09:30

Borba protiv korupcije u redu!To vec jednom treba isterati na cistac!Ali pravedno i odrzivo resenje za KiM i evropski put je smejurija! Sad prodajemo Kosovo da nam deca ne bi bila gladna, sutra cemo prodati Vojvodinu za plate i penzije, prekosutra jug Srbije za decije dodatke...Sta je sledece?Da li je to mudra politika ili samo dnevno resavanje problema koje ce ostaviti nemerljive posledice narednim pokoljenjima?A da li je to stvarno resavanje problema ili samo cuvena nedostizna sargarepa?

berisa

17.12.2012. 15:54

@VasaS - jesi li ti normalan .kakva prodaja kosova.Kosovo je vracena onima cija je .kosovo nikad nije bila niti ce biti srbska.zasto sanjate jos.kosovo silom ste uzeli i silom ste je vratili ,pa sta vise hocete .ako jos jednom udjete u rat ja ti garantujem da mi se ne vracamo vise do cervene jabuke preko neisusa-nisa.pamti to.

sanjin

17.12.2012. 09:39

Lijepo je da su se slozili o priznanju Kosova i uspostavi granice. A onakav rat protiv DS, koji je sada za njih "tvrda" linija.

Sudija

17.12.2012. 09:50

Vrlo dobro sto ste se slozili da zajedno uveliko idete putem krsenja Ustava i velizdaje zemlje!!! Da ne bude jednog dana,kada vam se bude sudilo: Nisam znao,naterali me,nisam hteo mame mi...

Leksikon Zdravlja

17.12.2012. 09:50

Još da se složno i ravnomerno pune novčanici gradjana i milina bi bila, 55000 preduzeća u blokadi, beda na sve strane i svakodnevno sve veća.

DENIS

17.12.2012. 15:25

@Leksikon Zdravlja - Bedu i kontejnere su doneli bogati demokratski ministri, poslanici, gradonacelnici.

MatijaBG LDP

17.12.2012. 10:02

jedinstveni su bas kao devedesetih i Srbija bas sve vise tako izgleda pod njihovim jedinstvom....jos da ne zaboravim,u prosloj vladi rece Dacic,jedinstvo DS i SPS/a oko svega:)))

vukan

17.12.2012. 10:10

Nemoj samo da to"jedinstvo" bude kao 90-tih,kada ste nas ujedinili "dva metra pod zemljom" to jest nase najmilije.To vase jedinstvo vec smo debelo platili i dan danas placamo !

escort

17.12.2012. 10:14

Jao, rasplakah se :) Do juce se najgore pljuvali, a sad su u velikoj ljubavi :) Sta ti je politika.....a sto narod nema sta da jede, koga briga...bitno je da se oni tako lepo slazu...

Penzos

17.12.2012. 10:25

znači i jedinstvo oko izrade novih nižih kontejnera, da može lakše da se bunari po njima, ovi sadašnji su visoki pa zabolu leđa

nidža

17.12.2012. 10:30

Ovo su ohrabrujuće vesti: jedinstvo kako državnog vrha tako i mnogobrojnih stranaka (posebno vladajuće koalicije) veoma je bitno. Samo tako i nacija može očekivati smislene i državotvorne poteze vlasti.A tri su težišna pitanja oko kojih mora biti jedinstva: Kosovsko pitanje, borba protiv korupcije i oporavak posrnule ekonomije.

caslav

17.12.2012. 11:28

Lako je da budu jedinstveni kad su nas uspešnim rezom oslobodili kosova. U Srbiji se istorija izdaje mnogo brzo ponavlja.

Milena

17.12.2012. 11:37

Kakva je to medjusobna i velika ljubav izmedju SNS-a i SPS-a da drze nocne,vampirske sastanke! Zar sve to nije moglo da saceka ponedeljak i ako je ljubav toliko ogromna i velika cemu visesatno izjavljivanje ljubavi???

cantacuzino

17.12.2012. 11:41

Posle Miskovicevog hapsenja najbitnije je jedinstvo vlade. Onaj koji misli da poentira izlaskom iz vlade sebe osudjuje na ulogu opozicije zbor rasta Vucicevog rejtinga.

Bonamassa

17.12.2012. 12:06

Sta ce reci zli jezici koji veruju u pad vlade. Srbija je sada u stanju gde jedinstvo vlasti je od vitalnog znacaja i dobro je ucestvuje bukvalno citav drzavni vrh. Ovakvih sastanka potrebno je da bude cesce.

Brana

17.12.2012. 12:10

Jedinstvo po pitanju ovako ozbiljnih tema i jeste glavna odlika jedne ozbiljne vlade. To mi samo uliva poverenje da će ova vlada ispuniti svoja obećanja.

Deki

17.12.2012. 12:30

Ja od danasnjih politicara ne ocekujem ama nista dobro.Posle 11 godisnje bede i vladavine DS/a,ovi novi su definitivno postavili granicu na Jarinju.Ne znam oko cega se jos dogovaraju,kad je njihova politika svima jasna,a to je;izvrsavaj sve sto ti narede iz Brisela i Vasingtona,da bi se ostalo na vlasti,a Srbija postaje sve manja i manja.Ulaskom u propalu EU ne dobijamo nista,primjera u EU koliko hocete.Narod treba konacno da preuzme drzavu u svoje ruke,otisli smo dodjavola.

jovan

17.12.2012. 13:33

Sta je bilo sa tzv Platformom, sta se folirate? koga boli uvo za vase bratstvo i jedinstvo.

Mali bata

17.12.2012. 13:56

Platforma sluz za kupovinu vremena, u slucaju da odustanem od ih proganjam. Kad nece da slusa starije od sebe, ja sve mocniji.

Aleksandar Markovic

17.12.2012. 14:25

Drago mi je sto postoji jedinstvo po svim vaznim pitanjima! Mislim da je to izuzetno znacajno imajuci u vidu sveukupnu situaciju u zemlji!

Soni

17.12.2012. 14:27

U ovim trenucima, kada Vucic predvodi borbu protiv kriminalaca i tajkuna, zaista je bitno da mu cela Vlada pruzi podrsku!

DACKO

18.12.2012. 09:51

@NATO - Ovo sto ovi rade to nije zapisano u istoriji nema vece izdaje od ove cak i u istoriji srbije Vuk Brankovic je malo dete za njih . Neznam ovaj narod da li je toliko bio naivan i galsao za ove izdajnike kad se jasno videlo koja je njihova politika ali tuzno je to sto se nece zavrsiti samo na Kosovu nego sledi Vojvodina pa Sandzak pa (Bujanovac, Presevo,Medvedja) eto nam velike Srbije od ovih naprednjaka.

Vracarac

17.12.2012. 14:34

Vucic je otpoceo obracun sa korupcijom i kriminalom. To je, nesumnjivo trenutno najvaznije pitanje! U toj borbi potrebno je da ima podrsku celog drzavnog aparata ali i gradjana!

Miljacka

17.12.2012. 15:21

Sada je najmanje potrebno da bilo kakve stranačke razmirice dolaze do izražaja. Sada je potrebno jedinstvo kompletne vlade , jer samo tako se možete izboriti sa korupcijom i kriminalom.Mišljenja smo da ova vlada deluje jedinstveno i zato joj građani daju iskrenu podršku.

Mali bata

17.12.2012. 15:25

Nakon svega bilo bi ispravno crnogorac da se na vreme povuces. pescani sat curi

aleden22

17.12.2012. 15:28

Da bi vam poverovali u jedinstvo i dobronamernost za sve gradjane moracete da promenite vlast u Beogradu. Ne moze jedinstvo, dobrobit da budu selektivni.

Mali bata

17.12.2012. 15:43

crnogorac i tvoje fuckalice traze da predju u moje jato, ima vas nekolicina, gde ce te?

dudule

17.12.2012. 15:55

Dva sata o Kosovu, dva sata peglali nesporazume. Eto na sta oni trose energiju i gde je Kosovo na listi prioriteta.

Bonamassa

17.12.2012. 16:32

Teska vremena iziskuju jedinstvo i slogu pre svega medju vladajucim strukturama. Samo vreme odrzavanja ovog sastanka i duzina, kao i ljudi koji su u tome ucestvovali je vazan znak da su i nasi vlastodrsci to shvatili.

Gary

17.12.2012. 16:33

Jedinstvo je sada jedino sto nam preostaje, jer drugo sebi ne mozemo sebi da priustimo. Cenim sto i Vucic i Dacic to shvataju i rade na tome.

Vaughan

17.12.2012. 16:35

Konsekventnost u jedinstvu mora da bude zacementirama. ovu nasu Srbiju potresaju rak rane prethodne vlasti koja nam je iscrpela sve zivo. Vucic je resen u svojoj borbi, zato se nadam da ce ovo jedinstvo opstati i onda kada mnogi Dacicevi bliski saradnici odu u zatvor.

Cubura

17.12.2012. 16:36

Ovakvi sastanci moraju redovno da se odrzavaju, jer od ove vlade zavisi da li ce nam se vratitit dostojanstvo normalnog zivota ili ce mo i dalje da tonemo. Do sada nisu losi, posebno Vucic koji ostvaruje nezamisivo, ali nadam se da ce istrajati.

Demokrit

17.12.2012. 16:39

Budite jedinstveni makar jedan puni mandat, jer ako nam se opet vrate Demokrate, pa jos sa Djilasom na celu, onda smo ga ugasili.

Umnjak

17.12.2012. 17:18

Očigledno je da Borba protiv korupcije ne može više da se oteže jer su istrage stale kod političara. Nije valjda da će samo Čeda da strada. Sve između redova ukazuje da će Nikolić morati što pre da raspiše izbore - ode pola vlade. Što pre to bolje.

DENIS

17.12.2012. 17:37

Ova vlada SNS i SPS nam je vlada nacionalnnog spasa. Od njih ocekujemo da se odgovorno i drzavnicki ponasaju sto znaci da nastave borbu protiV sistemske drzavne korupcije i organizovanog kriminala sto je osnovni preduslov za ekonomski oporavak zemlje. U tome imaju i podrsku i dela opozicije DSS.

mikele

17.12.2012. 22:20

@DENIS - Vucicu samo napred ! sloga nam je naj potrebnija ne samo sad vec uvek ako smo danas jaki i slozni sutra cemo biti jos jaci. Postenje,tolerancija,uvazavanjeisva dobrota mora biti u svakom Srbinu, dosta je bilo javasluka i nereda u Srbijijedino ce nas tako i drugi postovati.

zakonski akt

17.12.2012. 18:02

Ova vlada sve vise pokazuje da ima prespektivu, dosta dobro rade svoj posao, pogotovo borba protiv korupcije i kriminala.

nemilosrdno pravedni

17.12.2012. 19:59

Svako od nas vid demokratiju na neki svoj nacin, a za mene je da li postoji zloupotreba narodnog poverenja. I to spreciti.

Gogolica

17.12.2012. 20:09

Ako nesto moze da se uradi, moze jedino slogom. Vlast radi slozno,prvi put posle dugo vremena i ja im zelim svu srecu u ispunjavanju duznosti,koje nimalo nisu lake i jednostavne.

vladimir

17.12.2012. 20:59

O kakvim platformama pricaju:Naftnim,ili softverskim?Jesu li samo pricali ili je bilo nesto za pojesti,to niste izvestili....I ako je bio i Velja bilo je sigurno nesto i za popiti

mozak

17.12.2012. 22:34

@Crnogorac - Dok god je vas crnogoraca da radite sta hocete u ime Srbije mi nemozemo napred.A vi crnogorci nemate ljudi zato drzite jednog istog predsednika skoro 20 godina.

paranoja

17.12.2012. 22:54

@Crnogorac - Prevod molim?? Nisam nista razumeo kakava je to prozivka ako imaju predsednika 20godina verovatno jer su ga oni birali.

Miha

17.12.2012. 23:06

@Crnogorac - Tale, u na Srbiji, bar još tri grada su veća od Crne Gore. Ako budemo manji od pašaluka, opet su ova tri grada veća od Crne Gore.

Nislija

18.12.2012. 12:33

@Crnogorac - E jado jadna,moja ulica ima vise ljudi od te tvoje drzavice, a vi Crnogorci cete u vlastitoj drzavi da budete manjina za dvadeset godina :)))

Nislij

18.12.2012. 12:41

@Crnogorac - Nikada nece da se odvoji albanski deo, jer ce CG za pedeset godina da ima 85% Albanaca :)))

kiza

17.12.2012. 21:59

Rekao sam pre i reći ću opet: ova Vlada je poslednja kakrika u lancu izdaje i prodaje Kosova. BSeveru status Republike Srpske? To znači da je Kosovo nezavisna država. I vidim da smo legli na rudu: niko od komentatora ne spominje Kosovo. Sad je Vučić važniji. Kakva prevara, kakva izdaja! Današnji Srbi se ne bi borili u Kosovskom boju, nego bi se predali Muratu, a od Lazara tražili da isstraži aferu sa kovanjem novca Vuka Brankovića.

S-500 SRB

17.12.2012. 22:53

Jednom su se milosrdni andjeli zeznuli (Republika Srpska) , sada nece.Sta cemo sa mucenicima juzno od Ibra? Pregovaranje sa andjelima ima smisla ako imamo ledja, ovako nista.Za ovakvu platformu niste izabrani.

HMMMMMMM

17.12.2012. 22:56

Poseban status za sjever a bez priznavanja siptarske drzave? Ljudi moji, kakva farsa, pa automatski priznajes onoga od koga trazis poseban status i samim tim mu dajes i pravno vlast nad tom teritorijom!

Zeljo

17.12.2012. 22:57

Tako je vlado samo tako nastavite i jos se vise okrenite zapadu i nato-u jer takav nam je geografski polozaj da nas ni Rusija ne bi branila. Molim da mi ne udaraju minuse oni koji ne zive u Srbiji.

MatijaBG LDP

17.12.2012. 22:57

Opaaaaaaa.....pa ispade DS tvrdjih stavova za Kosovo od ovih.....pa niej ni cudo sto ih hvali Vesna Pesic......hahahahahhahahaahhahahahahhha

Sladjana

17.12.2012. 23:27

Dakle, ako traže entitet posredno priznaju Kosovo. Oni gaze Ustav a mi bismo kao građani trebalo da se zabrinemo. Neka raspišu referendum i neka se građani izjasne po pitanju Kosova.

atlas2000

18.12.2012. 04:57

@Sladjana - "Građani" su izgubili rat, sjećaš se onih bombica po Srbiji, e to je tada bilo i gotovo! Referendum može za "veselo veče", hahaha!

Dusan

18.12.2012. 06:09

@Sladjana - A da bi se ustedelo na organizaciji jos jednog, referenduma, nek postave pitanje o prekidanju pristupnih pregovora sa EU. U Srbiji samo politicari hoce u EU. Jedino oni imaju korist od toga. Svima ostalima cista steta.

kepri

18.12.2012. 08:36

@Sladjana - I šta onda,pa ne može se u politici odgovoriti sa da ili ne, nažalost kod nas će se ustav usklađivati sa međunarodnim zakonima,a ne obrnuto. Treba postići politički koncenzus,i opozicija i vladajuća koalicija trebaju biti složni po tom pitanju. Zamisli tu slogu da nas 3 000 000 krenemo složno,peške prema Kosovu,kako bi to bilo lepo,ali nažalost oplitičari su ti koji nam kroje sudbinu

zoran

18.12.2012. 09:20

@Sladjana - Slazem se sa vama,sto sa tim predlozima nisu izasli u predizbornoj kampanji.Trgedija Srbije je sto Srbi nemaju Srpsku vladu vec vladu stranih ambasada.

Djole

18.12.2012. 00:00

Još jednom da pročitate Ustav i da maknete one kontejnere sa Jarinja. Ne interesuje nas šta želi K. Ešton i briselska kamarila.

Sasa Simic

18.12.2012. 00:09

Ako se ugledamo na Republiku Srpsku, tamosnje institucije se finansiraju iz sopstvenih sredstava. Odnosi izmedju RS, kao jednog od dva entiteta u BiH, i Srbije su i vise nego prisni (takvi i treba da budu) a opet institucije u RS se ne finansiraju transferisanjem sredstava iz Srbije vec iz sopstvenih fondova. Interesuje me kako ce institucije tog srpskog entita na severu da opstaju bez transfera novca iz Srbije. Na severu Kosova privrede skoro i da nema!

lazic sveto

18.12.2012. 00:11

Dakle sve jasno ko dan . Iduce godine vojvodina , sandzak, presevska dolina .Za ove politicare beograda je mnogo beogradski pasaluk. Medutim nisu oni krivi, oni rade u ime svojih glasaca a bogami su na izborima pobedili. Slovence su nazvali beckim konjusarima a vi srbijanci bili bi sretni da vam i ta uloga dopadne, medutim vama je ostalo samo da cistite konjska govna vasih gazda , pa nek vam je sa srecom.

despot07

18.12.2012. 00:35

никад нисам сумњао у компентентност и нарочито у бистроћу ове владе-ово схватите као цинизам

dejan dd

18.12.2012. 01:25

nasa vlada radi sve sta treba i mislim da mora da postujemo taj stav, ulazak u EU je nas cilj! p.s. molio bih tzv patriote gastarbajtere u istoj toj EU da ne komentarisu minusima moj tekst! vas niko nista ne pita,ne smete da se cujete na zapadu zivi,cutite kao muve,,a ovde glumite na kompjuteru patriote tzv. ,,,,Srbija u EU!!

Izbori?

18.12.2012. 02:18

Kome je bre normalnom do izbora, a narod gladuje? Glasao sam za SNS na zadnjim izborima samo u inat " silnom" Borisu i njegovim satelitima, ali neka zaboravi i SNS na podrsku vise, zato sto i oni misle da je narod tup, pa svako malo na izbore da bi sto apsolutnije vladali, a plateee?

Bata Dosen

18.12.2012. 02:18

Kako je moguce davati neki entitet svom narodu u svojo rodjenoj ZEMLJI ??? Ova demokratija je strava !

Dragan Todorovic

18.12.2012. 02:44

Korak po korak.Prvo Etnitet bez priznavanja,pa posle moze i priznavanje ako je taj etnitet dovoljno velik da obuhvati sve Srbe i Nealbance na Kosovu koji ce biti jasna federalna jedinica Kosova sa pravom odcepljenja. Naravno,najbolji partneri za pregovaranje su oni protivnici koje mozete povuci za rep.A ovi srbi koji bi beskonacno cekali da se problem ne resi,zele ustvari to malo jadnih hriscana posvetiti Nebeskom narodu sto naravno Arnauti jedva cekaju!!!

iz glave

18.12.2012. 06:50

gospodo integritet se gradi samopoštovanju, ... šta ste tražili od onih koji su sve dogovore pogazili na štetu Srba... nakon ovoga svi će nas se kloniti, iprijatelji i neprijatelji, nestaćemo u podelama

arsa

18.12.2012. 07:42

Vlast se dogovorila da pljuje po sopstvenom Ustavu i ocekuje da nas svet postuje kao drzavu.Referendum gospodo, izgubili ste kompas, ocigledno.

zoran

18.12.2012. 08:21

Samo napred vucicu prvo postavi na mesto one koji dobro trguju sa svojih 5 procenata ako se bune nove izbore pa ce videti kad osvoje pola procenta pritegnite miskovica nek obelodani ministre koji nas unistise nek narod zna ko ga je doveo do ocaja.

Hang 'em High! -Terazije-

18.12.2012. 08:24

KZRS-Glava 28-KRIVIČNA DELA PROTIV USTAVNOG UREĐENJA I BEZBEDNOSTI REPUBLIKE SRBIJE-Sabotaža-Član 314-Ko u nameri ugrožavanja ustavnog uređenja ili bezbednosti Srbije na prikriven, podmukao ili drugi sličan način u vršenju svoje službene dužnosti ili radne obaveze prouzrokuje štetu koja prelazi iznos od milion i petsto hiljada dinara za državni organ ili organizaciju u kojoj radi ili za drugi državni organ ili drugu organizaciju, kazniće se zatvorom od pet do petnaest godina.

Ruben Lonuestro

18.12.2012. 11:15

@Hang 'em High! -Terazije- - Daca - bucmasti - po tom arsinu bi trebao da vredi desetak dozivotnih.

Vojislav

18.12.2012. 08:29

Ovo ne da je jedino moguce, nego je vise nego maksimum maksimuma. Imaju moju podrsku za ovaj pokusaj a sve sto se uspe je manje lose nego nista. Kada se vidi da postoji mogucnost za realizaciju ovakve ideje, promeniti Ustav da bi se formalno to omogucilo i time nadam se zatvoriti i ovi stranicu istorije i okrenuti se u buducnost a ne u imaginarnu proslost.

Nenad Jovanović

18.12.2012. 08:34

Srbija više ne postoji, zašto bez veze zamajavate ovaj jadan narod?!?? :(

Vlada SM

18.12.2012. 08:35

Prodajete nam rog za sveću? Ili bubrege? Pa to je Ahtisarijev plan. Bićete zapisani u istoriji Srbije sa minusčinama kao KosMet, ako sa ovim izađete pred narod ili potpišete bez naroda. Ne računajte da ćete se ikad više vratiti na vlast.

Nenad J

18.12.2012. 08:38

Ljudi moze se pricate sta se hoce o ustavu itd. Ali bitno je da se nadje neki dogovor a Srbija nije u poziciji da mnogo odlucuje. Bitno je sacuvat te ljudi dole da mogu normalno zivetii da Srbija nema veze omcu oko vrata.

ne razumijem

18.12.2012. 09:07

Jaki ste svi ovdje na rijecima a kad vas je nato malo roknuo odma ste usutili. Prema tome pokrijte se usima, kosovo je izgubljeno.

bole

18.12.2012. 10:38

@ne razumijem - Izrode,nije čudo što ne razumiješ jer inteligencija nije roba koja se može prošvercovati iz Italije ili Šiptarije(kao droga npr.).

Ruben Lonuestro

18.12.2012. 11:13

@ne razumijem - taj narod je pruzio fantastican otpor najjacoj vojnoj aliansi u istoriji covecanstva - tri meseca ; ti i tvoja NDH ste jedino sposobni da sluzite kao lovacki psi pohlepnim zapadnim lovcima ; takvu hrabrost nikada necete imati ; zato i pokazujete toliko zavisti i zlobe.

zoks

18.12.2012. 13:08

@ne razumijem - ne razumem@ naravno da ne razumes,niti ces ikada razumeti,jer ste uvek bili uvlakaci i lizoguzi ko god da vas je okupirao!Za ponos i hrabrost ne znas jer ga niste nikada ni imali!Procitaj Jovana Ducica,niko vas krvate kao on nije opisao!

sanjin

18.12.2012. 09:09

Time je i definitivno Kosovo priznato kao drzava. Jer entitet nema drzavne prerogative (kao ni RSrpska u BiH) nego se nalazi unutar drzave bez prava na odcjepljenje. DS je za njih bio Obraz.

Miško

18.12.2012. 09:10

Ova vlada je naj jedinstvenija. Dok nam jedan skreće pažnju sa Miškovićem drugi pravi granicu sa Kosovom.

goran

18.12.2012. 10:17

@Miško - ma prethodna vlada je bila jedinstvenija. u evropsku uniju pa sta kosta da kosta. dogovore o granici i carinama su oni prihvatili...i...nista nisu dobili. sada ovi ne valjaju sto istrazuju i nasledjuju stetu prethodnih. cudno neko razmisljanje.

vukan

18.12.2012. 09:21

Da nije smesno,bilo bi zalosno jer ljudi iz vlade podsecaju me na likove iz stripa Alan Ford...

dragan

18.12.2012. 09:28

Sve u svemu, mnogo babica, mnogo busanja u prsa, mnogo galame......Zakljucak je jednostavan : Srbija sa svim svojim snagama , ljudskim, materijalnim i kakvim sve ne nije uspela da sacuva Kosovo ! Ova generacija ce uci u istoriju kao totalno nesposobna, jalova i mizerna. Sve je duboko ispod nivoa vremena i problema, prosto ne postoji nista u zemlji cime bi covek utesio osecanje jada i nemoci.

Krusevac

18.12.2012. 10:24

@dragan - U ovom komentaru na koji dajem odgovor je vrlo sazeto ali istinitoopisana situacija od devedesetih do danasnjih dana!Nevidim pozitivni izlaz!Jednostavno mi Srbi nemamo potencijale bilo koje vrste a i zakasnili smo(bas iz tih razloga) da se odrzimo u drustvu naroda Evrope i sveta koji namidu ispred za 30 do 50 godina. Sa Jugoslovenskom drzavom smo nekakouspevali a posle rasturanja Juge ( u cijem smo propadanju ucestvovali )nevidim novo jutro ni iza horizonta.Prokleta Avlija Srbija

Ruben Lonuestro

18.12.2012. 11:09

@dragan - Da su zdrave snage Rusije tako razmisljali 1999 kao vi sada Rusija vise nebi postojala ; shvacam vas nihilizam - on je rezultat ogromne problematike. Konstatacija o generaciji koja drzi vlast je tacna (Dragan) ali fantasticna Hölderlinova "tamo gde raste opasnost raste i ono sto donosi spas" je vec hiljade puta dokazana u Istoriji narodâ. Organizujte masovne demonstracije ; rasterajte kriminalce koji se sluze politickim pozicijama u ostvarenju licnih interesa ; prepoznajte ko je prijatelj.

fića

18.12.2012. 09:42

...srbija je apsolutno u pravu da traži maksimalno za srbe sa severa kosova...da li je svet a pogotovo evropa nešto naučila iz istorije...ako pokušavate da zaljuljate srpski brod može vam se desiti da izazovete svetsku katastrofu...zato vi koji "odlučujete" iz eu i sveta "pamet u glavu"...

botafogo fc

18.12.2012. 10:18

@fića - izadji , bori se....kakvo razmišljanje...čoveče izgubili smo sve ratove, jer smo kasno dobili izliv srpstva u mozak.....ti ćeš da zaljuljaš svet....niko ni čuo za nas...hahahahahhaha....dok svet troši pare za poklone , ti bljuješ ono što bi voleo da se desi...a ispred zgrade ti puno otpadaka....bljak

Lala iz Banata

18.12.2012. 09:44

Resenje koje postoji i za Kosovo i EU ne ogovara, crnogorcu i njegovoj Uniji, nemoze da se ugrade.

Dani Kovac

18.12.2012. 09:47

Citat: Tražimo entitet za sever (Kosova)Komentar: Tražimo entitet za za jug (Srbije, konkretnije za Preshevsku Dolinu)...

king

18.12.2012. 11:11

@Dani Kovac - Uvek kad se trazi treba ga darovati prosjaka,ali ako to sloupotrebi ili u ovom slucaju nije spreman da dade i drugima u nevolji ,onda se taj tretira kao lopuza

Leon Kojen

18.12.2012. 10:08

"Evropski put nas doveo do granice sa KiM" 17.12.2012) - Kada Srbija, kojoj niko vojno ne preti, sama pristaje da podigne granicu sa KiM, treba li možda ćutati? Ili se radovati „evropskom putu” koji nas je dotle doveo? - objašnjava u razgovoru za Danas profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Kojen; zašto je grupa intelektualaca i javnih ličnosti krajem prošle nedelje u Centru Sava organizovala skup pod nazivom „Kosovo da, EU ne“ i podržala protest „Nikad granica sa KiM“.

Leon Kojen

18.12.2012. 10:12

Profesor Kojen je bio savetnik bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića i jedan od dvojice koordinatora državnog tima u bečkim pregovorima pod posredništvom Martija Ahtisarija. U aprilu 2007. dao je ostavku na položaj Tadićevog savetnika i ubrzo se povukao iz politike. *Bili ste savetnik u timu koji je lansirao političku maksimu „I EU i Kosovo”. Zašto sada zastupate stav „Kosovo da, EU ne”?

Leon Kojen

18.12.2012. 10:16

L. KOJEN: Pre i za vreme pregovora s Ahtisarijem, stav „i EU i Kosovo” uopšte nije određivao srpsku politiku... Parolu „i EU i Kosovo” uvek sam smatrao potpuno promašenom i to sam još 2007. javno govorio, zalažući se za to da Srbija potpiše SSP jedino ako joj EU izričito garantuje teritorijalni integritet. Sve što se dogodilo za ovih pet godina pokazuje da sam bio u pravu. Vezujući svoju sudbinu za približavanje EU, Srbija nije postigla NIŠTA -

Leon Kojen

18.12.2012. 10:19

- zemlja je katastrofalno prezadužena i dalje se zadužuje, privreda više stoji nego što radi, a što se tiče Kosova, Ivica Dačić izgleda spreman da uradi i ono od čega je Boris Tadić zazirao. U svemu tome nema nikakvog dobitka za Srbiju, niti ga može biti - poslednji je trenutak da se ta politika menja. - Ključna greška u kosovskoj politici je napravljena kada je Tadić pristao da Srbija razgovara s Prištinom uz posredovanje EU, a ne pod pokroviteljstvom UN i Saveta bezbednosti...

Leon Kojen

18.12.2012. 10:21

Srbija se tako podvrgla diktatu Brisela i on se sada ubrzano sprovodi - granica između Srbije i KiM je već uspostavljena, najavljuje se da će do kraja godine Beograd i Priština na ravnoj nozi razmeniti predstavnike, a onda prema briselskom programu sledi odricanje Srbije od severnog Kosova, gde Srbi još žive kao građani svoje zemlje. Tu bi Beograd trebalo da ukine sve „paralelne institucije”, odnosno institucije Republike Srbije, koje sada normalno funkcionišu i da Albancima preda

Leon Kojen

18.12.2012. 10:23

krupnije privredne resurse koji se tamo nalaze. Ako se sve ovo ostvari, Srbija će na KiM izgubiti poslednje uporište, a ispunjenje briselskih zahteva značiće faktičko priznanje nezavisnog Kosova. Zato bi, dok još nije kasno, nova vlast trebalo da stane i razmisli, a ne da se ponaša kao da će Srbija prestati da postoji ako ne ispuni sve što EU traži od nje. *Šta očekujete od dugo najavljivane državne platforme o KiM? - U politici, kao i u životu, postupci su važniji od reči...

Leon Kojen

18.12.2012. 10:25

Srbija mora da zaustavi briselski proces i vrati kosovsko pitanje u UN i Savet bezbednosti. Bez toga nikakva pregovaračka platforma neće ništa vredeti, jednostavno zato što više neće imati o čemu da pregovara - Srbija će sama omogućiti Prištini da uspostavi punu kontrolu na celoj teritoriji Pokrajine, imaće granicu sa Pokrajinom koju je sama prihvatila, predstavnika Prištine u Beogradu i Beograda u Prištini koji će raditi posao ambasadora samo što se neće tako zvati,

Leon Kojen

18.12.2012. 10:27

- na kraju možda i sporazum o dobrosusedskim odnosima s Prištinom na kojem insistira Nemačka. Naravno, i tada ćemo moći da govorimo „Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo”, ali to će biti samo prazne reči. *Kako objašnjavate da su sve veće stranke u Srbiji, sa izuzetkom DSS, okrenute ka EU? - Ne biti za to da Srbija uđe u EU ne znači biti njen neprijatelj, niti je politika ulaska u EU jedina racionalna evropska politika za Srbiju...

Leon Kojen

18.12.2012. 10:35

Boris Begović je nedavno objavio odličan članak u kojem predlaže da bi za Srbiju, umesto ulaska u EU, bilo korisnije da traži samo članstvo u Evropskom ekonomskom prostoru, kakvo ima Norveška. Ako se hoće veza s Evropom, tako nešto bi za Srbiju bilo racionalnije, ne samo zato što niko više ne bi mogao da nam govori: „Ako hoćete da budete punopravni član evropske porodice, morate da prihvatite sve što se od vas traži”, nego i zbog toga što je sama sudbina EU,...

zika

18.12.2012. 10:50

@Leon Kojen - Boris Begovic je "slucajno" zaboravio da Srbija nije Norveska u kojoj je standard bar dvadeset puta veci nego u Srbiji. Cudna zaboravnost za jednog profesora.

Cedomir

18.12.2012. 11:40

@Leon Kojen - Dragi Ziko, Srbi su samo 30 godina posle 5 vekova turske okupacije finansijsku situaciju drzave doveli u ravnopravan nivo sa Svajcarskom u kojoj isto toliko vekova ni prangija nije pukla. Kada bi Srbi danas imali politicko rukovodstvo koje je prelazom iz 19.-tog u 20. vek imala, presvirali bi mnoge u Evropi pa i Norvesku. Ako si "Zika" ko sto sam ja "Alija", onda ti se ovi redovi nece svideti. Boli me stikla.

zoks

18.12.2012. 12:31

@Leon Kojen - zika@ Tacno da je norveski standard mnogo jaci nego srpski,ali je isto tacno da je Norveska kao i sve zemlje Evrope(osim Svajcarske) etnicki skoro cista!Odnosno broj drugih naroda sveden na najvise 10%!Isto je tacno da Srbija ima mogucnosti prirodnih za ono sto Norveska nema,hranu!U Srbiji bih dozvolio da zivi ko god hoce da radi i postuje zakone drzave,isto kao u Evropi!Niko nije otisao u Evropu zbog ljudskih prava i demokratije nego zbog novca!

VasaS

18.12.2012. 10:37

Neverovatno koliko primedbi imaju gospoda iz DS-a,na resavanje pitanja KiM!Sad su mnogo pametni,iako samo kritikuju ne nudeci nikakvu ideju za resenje!A imali su 12 godina da nesto smisle i urade!Samo sto nisu imali vremena,jer su se bavili pljackom i rasturanjem srbije!Pa sta ako je rasprava bila burna!Tako i treba da bude!Vazno je da se na kraju postigne dogovor i slaganje u sprovodjenju odlucenog!LDP bi se najradije odrekao KiM,kao sto su to i propagirali sve vreme!Bruka!

Leon Kojen

18.12.2012. 10:38

- Suprotno onome što se misli, ti pregovori nisu se završili porazom Srbije. Ahtisarijev plan je propao u Savetu bezbednosti, a Priština je morala da proglasi nezavisnost bez podrške međunarodnih institucija. Zapad tako nije uspeo da se preko UN da legitimnost napadu NATO na Srbiju 1999. godine. Upravo zato se danas traži od Beograda da Srbija, ovako ili onako, prizna nezavisno Kosovo. Ni u današnjem svetu sila nije sve, ali je potrebno imati hrabrosti  da se to iskoristi."

Emil Vlajki

18.12.2012. 10:44

Emil Vlajki: "Trenutno stanje u Srbiji uvod u poslednji raspad zemlje" (16.12.2012.) - Potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki upozorio je da prava Golgota Srba još nije počela, jer postoji zakonitost - ako se nešto počne raspadati, nema kraja tom raspadu. On smatra da je trenutno stanje u Srbiji uvod u posljednji raspad zemlje, da je Kosovo izgubljeno, jer je napredak države ka EU uslovljen davanjem pokrajine...

Nislija

18.12.2012. 10:46

Zasto lepo ova vlada ne prizna sta planira. Zelja Dacica i Nikolica je jasna, ali iz nekog razloga ne sme javno da se kaze. To je Srbija sa severom Kosova i Srpskom. To i jeste idealno, postali bismo skoro etnicki cista drzava, sto je kolko god u EU pricali i dalje neprevazidjena drzavna zajednica.Srbija 7 miliona stanovnika, od toga pola miliona manjine, Srpska 1,5 milion. Ukupno 8,5 miliona stanovnika i pola miliona manjina, odnosno 17 %.Forma ideale !!!

linda

18.12.2012. 11:18

@Nislija - E Nislija kako lepo planirate da vi zivite skupa,jeste usastvu vase izmisljene drzave imate i manjine al nije bitno postepeno asimilisete to i etnicka cista postaje Srbija.Postavio bi ti pitanje sto ne dajete drugima u Srbiju da se odvoje i da se pripoji sfojoj matici ili da formira sfoju drzavu tu gde zive vekovima?.

Nislija

18.12.2012. 12:19

@Nislija - Ja bih najvise voleo da se Bosnjaci pripoje Bsni, a Siptari Kosovu. E onda niko nikom ne bi smetao.

vojko

18.12.2012. 12:48

@Nislija - Nisu tu samo bosnjaci i "siptari"sto ste se sukobili sa njim u proslosti.zvanicne vlasti Srbije priznale desetina manjinskih naroda koji zive u Vojvodini.istocnoj,juznoj i zapadnoj Srbiju.Zamislite samo u BG koliko ima nesrpskog stanovnistfa.

Brus Li

18.12.2012. 18:40

@Nislija - Jeste, ima jos manjina. Ima nas Kineza, a cuo sam da ima i Egipcana, direktnih potomaka Tutankamona, a i par vanzemaljaca. Ja bih da svi mi dobijemo samostalnost !!!

Emil Vlajki

18.12.2012. 10:51

Srbija je trebala vojskom ući u sjeverni dio Kosova, na šta Beograd ima pravo i po Kumanovskom sporazumu. Amerikanci su tamo došli silom, a ne na osnovu "ljudskih prava, demokratije" i slično. Na silu se odgovara jedino silom", rekao je Vlajki za "Vesti". On je podsjetio da je još 2002. godine govorio o tome da će prvo "otpasti" Crna Gora, zatim Kosmet, Preševska dolina, Vojvodina pa Sandžak...

Emil Vlajki

18.12.2012. 10:54

... očekivati da taj sud osudi hrvatske generale, a Hrvatska treba da uđe u EU kao demokratska zemlja. Neće valjda osuditi Nasera Orića čije su trupe od 1992. do 1995. godine ubile 3.500 Srba, jer tada bi do svjetske javnosti doprlo da je prije te njihove takozvane Srebrenice bilo još Srebrenica. Neće valjda Haradinaja osuditi za zločine, a SAD su osnovale nezavisno Kosovo. Dakle, sve je jasno kao dan", dodao je Vlajki...

Emil Vlajki

18.12.2012. 11:11

Milošević je mislio, ako ode Slovenija, nema veze, tamo je 90 odsto Slovenaca, a vidite dokle je došlo. Ovo sada je uvod u poslednji raspad Srbije. Ono što sadašnja vladajuća garnitura Srbije radi je samo kamuflaža da otvoreno ne priznaju poraz. Nisu ni ovi krivi, a možda nisu ni oni pre, ali je sada gotovo. Napredak prema toj čuvenoj Evropi je uslovljen davanjem Kosmeta...

Emil Vlajki

18.12.2012. 11:15

*Ali naša sila nije primerena sili NATO-a? -Kako vi to znate, pogledajte sve druge zemlje. Sve su se borile osim Srbije. Pogledajte Vijetnam, Avganistan, Irak. Gde god su Amerikanci otišli, ljudi su se borili. Jedan narod se možda može uništiti, ali se ne može pobediti iz vazduha. *Je l' vi to Srbima defetizam stavljate kao jedan od većih grehova u 21. veku? -Šta da vam kažem. Tuđman ulazi u Knin i ode 300.000 Srba iz Krajine. Nakon Dejtona, 150.000 Srba napušta Sarajevo...

josip,zagreb

18.12.2012. 15:53

@Emil Vlajki - ti Srbe brojiš ko muhe sve si ispomješao1000.000.simo 150.000 tamo.još malo pa će i Kineza biti manje.

Emil Vlajki

18.12.2012. 11:16

... NATO uđe na Kosovo i 250.000 Srba napušta Kosmet. Izvinite, šta je to? Zašto se ne bore? *Da li Dejtonska BiH ima perspektivu? - Ne. Hoće da naprave unitarnu državu gde će Bošnjaci imati većinu i preglasavati Srbe i Hrvate. *Može li da izbije ponovo oružani sukob? - Ne može. Možda jedino u mojoj varijanti, pošto sam ja borben. Koliko juče sam rekao da mi u RS treba da proglasimo otcepljenje...

Deda

18.12.2012. 13:20

@Emil Vlajki - .. NATO uđe na Kosovo i 250.000 Srba napušta Kosmet.Cudno!? A prema poslednjem popisu, koji su uradili bas srbi 1991 g., brojka srba se nije polela ni na 190000.......!!!?

Dani Kovac

18.12.2012. 18:45

@Emil Vlajki - Ma nemoj da mu zamarash, sigurno misli na policijske, vojene i paravoje snage Srbije koje su napustili Kosovo u saglasnost sa Kumanovskim dogovorom...

Emil Vlajki

18.12.2012. 11:18

*I kakva je bila reakcija Milorada Dodika? - Dodik je političar, a oni mogu da poreknu ono što su do juče govorili. On mora da vodi računa da jedan deo Zapada hoće da ga skine sa vlasti jer se približava Rusiji. Kazne govore za sebe - Srbi su do sada dobili preko 1.000 godina kazne, Hrvati 130-140, a Muslimani sveukupno negde 20-30 godina zatvora. Prema tome, sve je jasno. ZAPAD je napravio haški sud da bi se sudilo i presudilo Srbima. On je ciničan, nehuman, parcijalan..."

serbon

18.12.2012. 11:24

Pa pošto su uspostavili granicu , sada traže pravo za Srbe da žive u svojim kućama. Koliko poštuju svoj narod vidi se i po tome što za nazovi platformu prvo pitaju okupatorske ambasadore pa će se onda obratiti skupštini i narodu. Pitam da li su vas gradjani birali da zastupate Američke i EUrupske interese ili interese Srba. Očigledno da ste odlučili da zakopate Srbiju, a stučnjaka za sarane imate

Hang 'em High! -Terazije-

18.12.2012. 11:32

Krivični Zakonik Republike Srbije - Glava dvadeset osma - KRIVIČNA DELA PROTIV USTAVNOG UREĐENJA I BEZBEDNOSTI REPUBLIKE SRBIJE - Priznavanje kapitulacije ili okupacije - Član 306 - Građanin Srbije koji potpiše ili prizna kapitulaciju ili prihvati ili prizna okupaciju Srbije ili pojedinog njenog dela, kazniće se zatvorom najmanje deset godina.

Dani Kovac

18.12.2012. 12:35

@Hang 'em High! -Terazije- - kad vec citirash taj takozvani Ustav Srbije: Koj bre bre taj ustav Srbije: onaj od vremena kad niste ni bili drzhava, onaj od vremena SFRJ-a ?! Pa vi ste je samo fotokopiral taj takozvani ustav nedrzhave Srbije i stavili sebi nad glavom 2006-te kd ste proglasili drzhavnost, tad, pamtite, Kosovo nije bila pod nadlezhnosti, ni ustavno, ni po koju drugu luridikciju beograda.

globalklick

18.12.2012. 11:33

Bolje da su trazili pregovore pod okviru UN umesto da lizemo dupe evropskim pacovima koji nam nista lepo nece doneti. Cu traze entitet za Srbe u svojoj zemlji ? Ako ne priznaju Kosovo onda ne treba traziti entitet onda je to srbija. Ali izgleda da su se ovi nasi vatreni oprostili od toga. A kake su bili navodno patriote. Patriote dok su trebali da hvataju glasove po srbiji. Sad su u vladi i izdaju srpstvo! Kazu nece da ostave deci !!! A bogami ste ostavili i to veliki teret. Vratiti Kosovo!

Zlatko

18.12.2012. 11:55

Nikakva platforma ,pregovaranje dogovaranje nece ubediti Albance na kosovu da ispunjavaju ono sto je potpisano,svaki eventualni dogovor ce sa njihove strane ostati mrtvo slovo na papiru,osim onih koji su iskljucivo na nasu stetu,prosto i jednostavno...moze im se jer za to imaju otvorenu podrsku.To je ona fora oni ce nas slagati a mi se kao pravimo da ne znamo da ce nas slagati,a cutacemo i trpeti zarad fikcije o integracijama u EU,koje cemo na kraju i sami odbiti na referendumu.

Gane

18.12.2012. 11:55

Citajuci komentare a pre toga tekst naravno covek se zapita gde sve ovo ne jedinstvo vodi i ne sagledavanje ovog istoriskog momenta,Srbi opstase 500 godina pod Turcima pa docekase slobodu svoju!Ljudi ovce su njihove,svet imaju iza sebe,sta treba da radimo,da uzalud ginemo ili da pokusamo glave sad sacuvati a kad ima glava,nada ne umire u protivnom,sta,bez ovaca livada je navek izgubljena a i u proslosti malo gubismo malo dobismo prostor oko, tako ce i sada,cistiji etnos mir dug,ko i drugi svi !

ibro

18.12.2012. 12:00

Kosovo ste okuprali prije sto godina i sad morate da se pomirite sa realnostom,što nije tvoje nemože da bude nikada tvoje.Ne zna dal zn vlada ili se prave kao noji guraju glavu u pesak,Kosovo je nezavisna država i priznata od polovica država u svetu.sada je kasno za bilo šta da se promeni

Era

18.12.2012. 13:38

@ibro - Ibro, u kojoj drzavi zivis, ti kao da si jedva cekao da "nas" optuzis? Gde si ti u svemu tome?! Kada ces Ibro shvatiti da nam je domovina ista, da su nam koreni isti, da smo na istoj zemlji rodjeni, da istu vodu pijemo i isti vazduh udisemo? Ja sam te oduvek video kao brata, a ti? Zar mislis ako svet prizna KiM da mi moramo, e ne moramo jer je to nasa vertikala i nas zivot i za tu zemlju su mnogi dali zivote. Sta ce nama bilo sta ako damo sebe i ne znamo ni ko smo ni sta smo a ni odakle smo?

Vlada SM

18.12.2012. 13:54

@ibro - I biološki otac tvog pradede je okupator Srbije, koji je i doveo Albance na Balkan i smestio ih kao rak ranu Srbima - kao spavače. Sad su ih probudili i otvorili pandorinu kutiju zbog koje će i tvoji rođaci u Turskoj da proklinju dan kada su kročili u Srbiju !

bb

20.12.2012. 06:57

@ibro - "Kosovo je nezavisna država i priznata od polovica država u svetu" Sto prostom logikom znaci da od druge "polovice" nije priznata. Igrom slucaja priznali su je oni koji TRENUTNO vedre i oblace. A odnos snaga se , istorija nas uci, neprestano menja, percepcija o tome ko je koga okupirao moze ocas posla da se promeni u narednim decenijama... Nista jos nije gotovo. Ovo je samo povoljniji momenat za vas.

Нови cрпски шеф без бубица

18.12.2012. 12:00

crnogorac! Mnogi diktatori, teroristi i cinici tezili su za doktrinom Budizma a kao rezultat stvorili rasizam, nacizam. sta mislis kolika ce tvoja kazna da bude..

Vatikanac

18.12.2012. 13:10

@Нови cрпски шеф без бубица - rekao sam crnogorcu! problem moras naci u sebi.

zoks

18.12.2012. 12:20

@nevena - nevina@ a sto bi Rusija ginula za Srbe ili Sirijce kad sami necete da se borite?Ne moze Rus biti veci Srbin,ili Sirijac od njih samih! Zaboravila si kako su Srbi "ponosno" rekli "historijsko NE" Rusima 1948godine!I sta sada?Treba Rusi da vade Srbe iz srpskih g.....?Pa i da ih izvade opet bi smo ih mi Srbi izdali i popljuvali,zarad nekakvog nakaznog bratstva i jedinstva!Nisu Rusi bas toliko naivni!

@kuma

18.12.2012. 12:53

@nevena - bas se lepo zabavlja i zna nevena o plitickim kretanjima,i nemoj ga ignorisati kad manje od nje zns,to se vidi.

Kengur

18.12.2012. 12:55

@nevena - Momak, mogao bi malo da se vratiš u školu. Na Berlinskom kongresu 1878. upravo je Rusija dozvolila otimanje BiH od Srbije u korist austrao-ugarske aneksije. Srbija je mogla ići do Soluna ali ni Rusiji ni velikim silama toga doba nije odgovarala nova sila na Balkanu. Srbi nikada nisu izdali Ruse a obrnuto ima dosta primera - najnoviji 1999. Ja volim Ruse ali malo su kada zbog nas Zapadu pokazali zube.

Era

18.12.2012. 13:22

@nevena - Nevena, nemas ti pojma a ni osnovne kulture! A jesi li ti mozda Amerikanofil? Ti zelis da nas vredjas?! Moja pravoslavna vera, kultura i poreklo vezano je za Rusiju. A ti sto ne znas ni ko si ni sta si ni odakle si Idi kod Kauboja gde su vec odavno mnogi sisli s uma pa se svakim danom masovno ubijaju. Srbija je bila i ostace ono sto je oduvek bila slobodna a sloboda nam je karakterna osobina. Zbogom i ne vredjaj nam inteligenciju.

zoks

18.12.2012. 13:28

@nevena - Razlozi zbog kojih su Rusi postupili kako su postupili na Berl.kongresu su njima poznati,a verovatno i tadasnjoj srpskoj eliti,a cilj je bio da se BiH skloni od uticaja Otomanskog carstva,jer Srbija nije imala resursa u tom momentu da drzi BiH pod svoju upravu i da se usprotivi turadima!Zasto bi Rusi pokazivali zube zapadu kad je nasih Srba bezalo masovno od mobilizacije i krilo se ko zna kuda?I posle rata ti dezerteri bili 12 godina na vlasti u Srbiji!Ko je oslobodio Beograd u Drugom ratu?

Vladimir

18.12.2012. 14:08

@nevena - E kengure,kengure nemas ti pojma ni o istoriji ni o srpsko-ruskim odnosima!!! Jedina,ali jedina. Zemlja koja je gotovo uvek pomagala Srbe je Rusija...Jedino nije mogla pomoci kada je i sama Rusija bila slaba! Pa,da nije bilo cara Nikolaja cela nasa vojska bi pomrla cekajuci ,,saveznike" na albanskim obalama!!! Da ne govorim o mnogobrojnim Ruskim dobrovoljcima koji su svoje zivote davali da bi nam pomogli tokom srpsko-turskog rata,balkanskih ratova,prvog svetskog rata i na kraju drugog svetskog

Maki

18.12.2012. 12:30

Koga bre ovi zamajavaju....Postavili su granicu 10 decembra na Jarinju i Merdaru,i time priznali nezavisno Kosovo.Maticne knjige su predali preko Euleksa,uskoro stize i ambasador sa Kosova u Beograd i sada kao mi nesto trazimo od nezavisne drzave Kosovo.Pobogu vladajuci garnituro,pa prvo ste trebali valjda da trazite ono sto vam treba,pa tek onda da postavljate granice,a ne obrnuto.Sad je kasno.Kosovo se nazad moze dobiti,samo oruzanim putem.

naranca

18.12.2012. 12:42

Ne razumem sta ce Srbiji sever Kosova..koliko srba zivi tamo?Dokle vise se igramo zmurki..ceo svet osim srba priznaje da je Kosovo samostalna drzava...i srbi ce morati kad tad.Kako bi bilo da se ekonomija i zivotni standard normalizuje u Srbiji..o tome treba pricati...a Kosovo zaboraviti zauvek...jel je to propast Srbije.

naranca

18.12.2012. 23:18

@naranca - zoks-Svet je priznao kosovo...pitam se na kojem veku zivis ti i tvojih slicnih...koji "sabljama vitlaju i urlaju"..."Kosovo je nase"...a nikad na kosovo nisu bili i ne znaju gde je i kako izgleda. pozz iz prizrena najlepseg evropskog grada,....hvala bogu nije ni srpski a ni albanski.

Aco

18.12.2012. 12:56

Od koga trazite, od Albanaca, halo sta trazite ono sto je vase ili ste priznali sada da je njihovo pa dajte nama malo AKO HOCETE.Ludnica, hajde pitajte Kinu, Rusiju, Brazil......... mozda ce vam oni dati.... BRUKA

rade ger

18.12.2012. 12:56

Ovi poslusnici iz beograda su pijani ili se drogiraju. Srpski neprijatelji ne sede u briselu i vasingtonu vec u beogradu. Svaki koji potpise ovaj dokument je za dozivotnu robiju. Od danas podrzavam dveri, radikale i kostunicu.

zoks

18.12.2012. 13:21

@rade ger - rade ger@ podugo ti je trebalo!No,ajd,bolje ikada nego nikada!Pa to su jedine stranke u Srbiji koje nisu prevrtljivci i koje su prave srpske stranke!Prevrtljivce niko niti voli,niti postuje,osim onih koji su prevrtljivi kao i oni!A i njih ima nazalost podosta,pa nije ni cudo sto je Srbija ovde gde je!

Нови cрпски шеф без бубица

18.12.2012. 13:07

Ja mislim da kosovo nije tesko pitanje, poput tog sa kojim se suocavamo. Nova generacija politicara, pokazace da vodimo odgovornu politiku i EU ce da promeni misljenje o ovom delu evropske zajednice.

Montenegrin

18.12.2012. 13:41

Kad je CG praiznala realnost umalo gradjanski rat nismo imali eto sad dolazi vrijeme da ga i sama Srbija na mala vrata priznaje.Dvolicnosti i pokvarenjakluku nidje kraja.E sad trazite entitet na Kosovu .Albanci imaju izuzetan primjer u BIH i mogu vidjeti iz prve ruke sta to znaci.BIH je najbjednija drzava u Evropi .Kosovo ih je prestiglo po svim parametrima tako da ne mislim bas da ce biti previse odusevljeni sa ovom idejom.

Hang 'em High! -Terazije-

18.12.2012. 13:52

Aleksandar SNS Vučić (nekad) Vs. Alek SNS N€$$ (sada): - „Ratko Mladić je junak otadžbinskog rata (2001), Koga više interesuje Ratko Mladić (2011)“; - „Kosova ne smemo da se odreknemo (2005), Puta u Evropu nećemo da se odreknemo (2011)“; - "Nikad u NATO i EU (2004), Umrećemo bez EU (2012)"...

Miroslav

18.12.2012. 14:44

@Hang 'em High! -Terazije- - Svaki čovek vremenom menja svoje mišljenje, neko pre neko kasnije, pod uticajem novih saznanja koje u međuvremenu dobije.Najveće zablude su političke jer one nikada nisu utemeljene na vrednosno realnom i logičkom razmišljanju već naprotiv manipulativno-agresivnom (ne)shvatanju i plod su nametanja od strane minornog elitnog dela društva nad ogromnom većinom.

^Pecanac

18.12.2012. 14:12

znaci politicari srbije vide Kosovo kao drzavu dok se bore za neki srpski entitet.postovane komsije budite spremni na priznavanje Republike Kosovo za najkrace vrijeme od vase vlade ,

zoks

18.12.2012. 14:23

@^Pecanac - pecanac@ vlada moze da prizna sta joj god volja,ali vas narod srpski nece nikada priznati!A u to ces se uveriti kada bude vreme!U to mozes biti siguran!

Maja

18.12.2012. 14:13

Pazi, imace autonomiju kao Republika Srpska. Priznace instutucije severa Kosova, a nece biti nadlezne institucije Srbije. Oni priznaju Kosovo sami, nicim izazvani. Zasto? Zasto bi neko sam predavao sopstvenu teritoriju? U cemu je njihov problem?

Velika Srbija

18.12.2012. 14:15

Tražili ste i veliku Srbiju Karlovac,Karlobag,Virovitica.Dobili ste osiromašeni uran.

BACVANIN

18.12.2012. 19:32

@Velika Srbija - Dobili ste ga i vi u Hrvatskoj,koliko je nebacenih bombi na Kosovo baceno u Jadran,ne jedem vise ribu sa Jadrana

Orkan

18.12.2012. 14:24

Prvo vi otpustite Presevo, Bujanovac, Medvedje (Istocna Kosova) itd Pa onda mozemo da se dogovaramo nesto.

Vucicu radi propagandu

18.12.2012. 14:38

Veoma slabu propagandu ima ova vlada na inostrane medije. Pogotovo zapadne na ruskim imamo jaku propagandu ali na CNN,BBC,Tajmsu...Imamo izuzetno slabu propagandu dok oni kod nas imaju veoma jaku NVO je jedan od nacina njihove propagande mi moramo da placamo clanke jednom mesecno za njihove medije vlada mora da nadje sredstva za to da pise sve protiv Albanaca i Bosnjaka ,a na racun Srba sa Kosovo i Srba iz RS.Ovo je jedino resenje da dobijemo nesto bolju medjunarodnu poziciju.

zoks

18.12.2012. 15:08

@Vucicu radi propagandu - Na tim medijima Srbi nemaju nikakvih mogucnosti izneeti istinu!

XXX

18.12.2012. 14:51

Ali ste vi Srbi cudan narod. Poceli ste rat u Sloveniji i izgubili u namjestenoj utaknici. Poceli ste rat u Hrvatskoj i potuceni od golorukog Hrvatskog naroda i to do nogu. Poceli ste rat na kosovu i tu ste potuceni. Za sada je nerjeseno samo u Bosni i Hercegovini, ali vidjeti cemo krajnji rezultat.Kada ce te jednom shvatiti da ste porazeni izvinuti se za ucinjeno, platiti ratne stete i nastaviti dalje zivjeti. Ili vam vrag ne da mira pa se igrate sa vatrom. Ja se samo pitam , a kuda to vodi.

Ratko

18.12.2012. 15:29

@XXX - Sta komentarisati kad je zbog takvih ogranicenih rat i poceo. Rat je dobio samo NATO pakt a istorija netraje samo 10-20 godina. Izvini sto te nisam uspio naci za vreme rata pa da ti se izvinim za zadnjih sto godina.

zoks

18.12.2012. 15:32

@XXX - xxx@ ko li tebi drma kavez?Taj "goloruki" narod je imao nato ispred i iza sebe!Imali su Srbi izbor ili da se brane od vas fasista ili da prodju kao u Drugom svetskom ratu!Ovog puta vam nije uspeo Jasenovac,niti jame po bosansko-hercegovackim gudurama!"Goloruki narod"hahahahahahahahahahaha....,nigde goloruki narod nije pobedio vojsku osim ustase,hahahahahaha..."goloruki narod" sa 19 zemalja i sve njihovom vojskom!Koji si ti lizoguz!

Kraljevic Marko

18.12.2012. 14:53

Sreca da Srbija ima normalne sinove i cerke koji strpljivo cekaju da preuzmu og bolesnog crnogorca i njegove Unije, da vode Srbiju u politicke pobede.

Ponosno da defiluje

18.12.2012. 15:32

@Kraljevic Marko - Marko spremi volove, ne da bacas nego da vucemo od kuce crnogorca do stanice, 29nov.

globalklick

18.12.2012. 15:10

Lepo su nam Rusi rekli: Ne mozemo mi biti veci Srbi od vas !!!!!! Pa sad vi vidite sta nasi politicare rade od toga. Zalost i tuga !

Aleksandar Markovic

18.12.2012. 15:14

Verujem da ce ova Vlada, najvise zahvaljujuci Vucicu, uciniti sve i za srbe na Kosovu i za srbe u Srbiji!

Gotov je???

18.12.2012. 15:16

Sta je bilo narode, sta nije jasno? Dok su se vodili ratovi za oslobodjenje srpskih zemalja pola vas ovde je setalo mesecima po Beogradskim ulicama umesto da je stalo na stranu onih koji se bore, na taj nacin im se zabijao noz u ledja, a sada izigravate tu nekakve toboz patriote? Neobavesteni, kao nekakva mlada hocu-necu.. Upotrebljava se termin "devedesete" umesto godine rata i sankcija kada je Srbija pocela da se komada od strane neprijatelja! Ratno stanje a hoce pun rezervoar goriva?! .......

Vracarac

18.12.2012. 15:17

Najbitnije je da se Vucicu pomogne i da iza njega stane cela Vlada i sav drzavni aparat!

Timbe

18.12.2012. 15:18

Dobro bi bilo da se svi faktori u Vladi usaglase i da zavrse sve poslove koje su zapoceli! Vucicu zelim mnogo uspeha za dalje korake!

Luca Brasi

18.12.2012. 15:20

Realno gledano, borbu protiv kriminala i korupcije vise niko ne moze zaustivati, kao i sveukupne promene! Vucic je otpoceo nesto sto je se u Srbiji cekalo decenijama!

Kataklinder

18.12.2012. 15:21

Verujem da Vucica apsolutno nista nece zustaviti u borbi protiv korupcije i kriminala. Na Ldp i ostale ne treba ni da se obazire, nebitni su!

Marconi

18.12.2012. 15:22

Iako nisam bio glasac nijedne stranke, Vucic ima najozbiljnije sanse da dobije moj glas!

zasto

18.12.2012. 15:56

@Marconi - Sta su uradili Vucic i Dacic za Srbiju ,a da nisu nastavio je tamo gde je Tadic stao!?Ja znam da je on rekao da ce sve u vezi Kosova biti bolno za Srbiju ,a nije rekao da ce sve u vezi KiM biti bolno za Ameriku,EU i NATO.Mnogo vam je losa propaganda bolje bi je ja radio nego vi sto pisete komentare.

Joksimidis

18.12.2012. 15:27

Psi laju, karavani prolaze.... Tako i sa Cedom, nek on prica svoje price, bitno je da Vucic zavrsi ono sto je planirao!

Bojan

18.12.2012. 15:49

Za ove Slovence i Hrvate samo jedno mogu da kazem ! Vi ste proterali sopstveni narod koji je Srpskog porekla !! Dakle sa Srbijom niti ste ratovali niti biste nedaj boze imali neke sanse,jer nas istorija uci da kada hocemo mozemo do Beca da stignemo !! Prema tome zacutite vec jedanput.Sto se Kosova i Metohije tice nas je napala najveca svetska super sila koju je svet ikada video a to je NATO pakt,pa smo nazalost porazeni.Sada moramo da cutimo i trpimo i da radimo kako nam se kaze !!

Stefan Garovic

18.12.2012. 15:56

Nadam se da novinar gresi, i da su sustinski trazili entitet za JUG Kosmeta unutar Srbije, a ne za deo koji je sustinski SPRSKO!!!

zoran

18.12.2012. 16:22

Dacicu produzena ruko Milosevica, dosao si na vlast da zavrsis ono sto nije Milosevic... Da prodaju Kosmeta overis i da stavis tacku na sve vezano za KIM.

BeogradZemun

18.12.2012. 16:53

Ajmo sad lepo svi da nabavite po jedan primerak USTAVA koji je narod izglasao, kakvi administrativni prelazi, carine i entiteti, ne radi se ovde o entitetu nego o teritoriji koju otimaju od Srbije, a mi nista ne preduzimamo kako bi to sprecili, e za to treba da se donese plan kako spreciti dalje otimanje Kosova i Metohije od Srbije.

BACVANIN

18.12.2012. 18:29

@BeogradZemun - Uglavnom se govori o otimanju teritorije,ja bih rekao da je vaznije to sto deo Srpskog naroda silom deportuju u drugu drzavu. Takav nacin u svetskoj istoriji poznat je za vreme robovlasnistva,kada su narodi protiv svoje volje prebacivani u druge drzave pa i na druge kontinente.Srbija nije isla u osvajanje tudjih teritorija,vec je branila svoju drzavnost od separatista i za takavu odbranu je kaznjena.Srpskom narodu na kosovu oduzeto je pravo da zive u drzavi u kojoj su ziveli njihovi predci.

rade ger

18.12.2012. 18:14

Za kraljevcanina: kao prvo, uporedi moje i tvoje preporuke pa komentarisi, kao drugo, ako ovi iz beograda nastave ovako dalje granica ce prvo stici do tvog kraljeva, a ti spavaj dalje.

Nova generacija

18.12.2012. 19:06

crnogorac ne pomaze, taj dokument ja moram da priznam, za dobro svih naroda u Srbiji i regionu, do tada svi dokumenti su nevazeci. Ne ucenjuj, to je los predznak.

zagrepcanka

18.12.2012. 19:17

Odlicna ideja. Neka bude kao entitet/pokrajina RSrpska u nezavisnoj drzavi BiH, bez prava odcjepljenja. Bravo Vucic/Dacic.

Dudule

18.12.2012. 19:24

Kosovo je ratom oteto, ratom će se i vratiti, treba nam samo "veliki brat" da stane na našu stranu i pošalje nešto savremenog oružja - to je najrealnije rešenje

Drzavu za datum

18.12.2012. 20:07

Znaci ovo se zove i formalno priznavanje. Traziti samoupravu i formalna prava u skladu sa zakonodavstvom Hasima Tacija. Alaj ste ga smislili. Posto je sve javno, sami sebi pisete optuznicu za veleizdaju. Ne mislite da cete izbeci zatvor za veleizdaju.

Insajder iz vile "Bokeljka"

18.12.2012. 20:13

Šta očekivati od ljudi koji nemaju jedan radni dan staža, na bilo čemu smislenom. Lezilebovići i mistifikatori. Dolazi mi u pamet Vučićeva slika kako napušta politiku da tobož ide da radi u nekoj brokerskoj kući. Jadnik.I eto, grupa ljudi koja ne zna ništa (a ponaša se poput budala, kao da znaju sve) treba da povuče nacionalno ili ekonomski odgovorne poteze, od kojih će benefite imati tek moja bebica kada, bože zdravlja, dospe u zrele godine.

Insajder iz vile "Bokeljka"

18.12.2012. 20:16

Evo vam jedan insajderski podatak sa zadnjeg sastanka u vili "Bokeljka". Silne svađe i urlanja i teške reči i pretnje da bi se usaglasili. Oko Kosova?!?! Ni u tragovima - glavno čupanje za kosu beše na temu hapšenja i čiji će kadrovi prvo da nahebu... >>> To je ta srb(ijan)ska politikantska "elita". Šta li je Srbija Bogu zgrešila da joj dopadne ovakva "elita".

Dali L.A.

18.12.2012. 20:32

Autonomiju ponuditi Albancima na KiM, a u sastavu Srbije, a ne obratno!

Милан

18.12.2012. 20:52

То је та напредна странка и спс који за србе траже аутономију у сопственој држави.Они то раде по налогу својих газда са запада

Stevan Stamen

18.12.2012. 21:05

...srbija moze da brani KiM i bez velikog brata, jedino joj treba sloga istrpljenje, neprijatelj nas moze tuci sa visine, ali na zemlju bi imao posla sa gerilski rat,a to znaju i fasisti, kad su u srbiju imali 17 divizije bez ili mali uspeh da poraze srbski ratnici, josu su i izgobili rat.

KOLE1

18.12.2012. 22:36

Jedino rešenje ya nas Srbe je da čekamo,jačamo,ekonomski i vojno .....Jednog dana zaštitnici crnih orlova moraće da se poyabave sobom a onda zna se....kako 1912 tako i 20??....Mislim da i oni kojima je matična zemlja Albanija to znaju i da će sami otići kad se to desi ,ako ne odu onda ništa,mi ćemo raditi ono što je naša dužnost.Hrani sina pa šalji na vojsku, Srbija se umirit ne može!!!

zoks

19.12.2012. 01:08

Zalosno je cuti i citati kako neke osobe nisu se opametili od mrznje i rata iza nas...zar treba dalje uzaludno da trujemo mrznjom sledece generacije...kada ce Srbija da se opameti i priznaje da nije sposobna da vodi ratove zato sto je mala i ...nasa buducnost nije kosovo i tacka....okanimose ga zanavek..da nam narodni duh nadje mir.Dosta vise o Kosovu.

Ratnik

19.12.2012. 13:12

Hvala Bogu kad nema vise vodanja koje nas je pre 20 godina odvelo na dno. Tako se radi Vucicu, mlada snago, hrabro, mudro i konkretno.I da pobijemo sve koji su nam do sada skrivili, opet bi se morali dogovarati sa preostalima, zato je ovo najbolja opcija - sto se brze i kvalitetnije moze. A mi koji smo na Kosovu dobrovoljno ratovali za nas narod i rane na srcu doveka nosimo, sta mislite kako se osecamo?! Zbog toga mi dodje da prvo Cedu Jovanovica i njegove istomisljenike preselim da tamo zive.

Petrit

19.12.2012. 19:10

Dobicete autonomiju, cim dajete primer da istu samostalnost priznate Preshevskoj Dolini,Sanxhaku itd.