Prvi 3D film Anga Lija „Pijev život“ premijerno se prikazuje od danas u domaćim bioskopima. Film je zasnovan na istoimenom romanu poznatog kanadskog pisca Jana Martela, i prati avanture mladića iz Indije, Pija. Tokom oluje na brodu koji je, između ostalog, prevozio i divlje životinje, Pi uspeva da se popne na čamac u kome se nalaze bengalski tigar i zebra. Film prati nekoliko meseci tokom kojih se Pi bori za opstanak na okeanu, suočen sa divljom životinjom i nepreglednim vodenim prostranstvom.


Pija Patela igra debitant, sedamnaestogodišnji Suraj Šarma, koga je Ang Li izabrao na audiciji među 3.000 prijavljenih kandidata. Osim Šarme, u filmu igraju i Žerar Depardje, Tabu i Adil Husein. Odraslog Pija igra Irfan Kan, poznat po ulozi policijskog inspektora u filmu „Milioner iz blata“.

„Pijev život“ nominovan je za Zlatni globus u kategorijama: najbolji film, najbolja režija i najbolja muzika, a ovu magičnu avanturu koja govori o velikim idejama – veri, nadi i borbi za opstanak, kritičari i mediji već svrstavaju među glavne favorite za predstojeću dodelu Oskara. Film je svetsku premijeru imao na 50. Njujorškom filmskom festivalu 28. septembra.

Ljubitelji knjige sa nestrpljenjem su očekivali Lijev film jer se dugo smatralo kako je ovu priču nemoguće preneti na veliko platno. Pisac Jan Martel tim povodom kaže da je knjiga, koja je 2002. osvojila Bukerovu nagradu, prevedena na 42 jezika i da je film 43. jezik.

„Jezik filma je univerzalni, tako da je ovo prevođenje bilo divno. Publika će biti zadivljena vizuelnim efektiva. To je odličan primer magije filma. Izlišeno je reći da slika predstavlja hiljadu reči, ali u ovom slučaju, to je tačno“, zaključio je autor.

Reditelj Ang Li rekao je da je snimanje ovog filma bilo najteže iskustvo za njega do sada.

„Bilo je kao kada gledate Ričarda Parkera (bengalski tigar u filmu) – strašno! Kako prikazati vodu na platnu? I najvažnije, kako prilagoditi veliki budžet za filozofsku knjigu? Kako napraviti ravnotežu?“

Li kaže da je osetio da je knjiga sa svojim maštovitim slikama toliko veličanstvena, da je filmskoj adaptaciji bilo neophodno dodati još jednu dimenziju kako bi se one u potpunosti mogle preneti na veliko platno.

Da je njegovo ostvarenje uspešno potvrđuje i izjava majstora 3D tehnologije, reditelja Džejmsa Kamerona, koji je oduševljen je filmom „Pijev život“.

„3D tehnologija omogućila je Angu Liju da stvori remek-delo“, kaže Kameron, i dodaje: „Teško da može bolje od ovoga“.

Karijera reditelja Anga Lija traje već 20 godina. Za film „Planina Broukbek“ nagrađen je Oskarom za najbolju režiju 2005. godine, dok je 2000. zlatnu statuu poneo za najbolji film van engleskog govornog područja za film „Pritajeni tigar, skriveni zmaj“. Li je poznat i po ostvarenjima „Razum i osećajnost“, „Hulk“, „Ugrabiti Vudstok“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari