Poreska uprava počinje unakrsnu kontrolu imovine i prihoda

Bez autora
Dec 16 2012

Ministar finansija i privrede u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić uputio je poziv građanima Srbije čija je imovina u zemlji i inostranstvu vrednija od 35 miliona dinara da najkasnije do 31. marta 2013. godine Poreskoj upravi prijave sve prihode i imovinu. Dinkić je najavio da će početi unakrsna provera imovine i prihoda, i precizirao da je rok za prijavu od 15. januara do 31. marta naredne godine, kada će početi kontrola.Cilj Ministarstva finansija i privrede je da se na ovaj način uvede red i u tu oblast, ali i da se omogući da država oporezuje imovinu koja do sada nije evidentirana.

Poreska uprava počinje unakrsnu kontrolu imovine i prihodaMinistar finansija i privrede u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić uputio je poziv građanima Srbije čija je imovina u zemlji i inostranstvu vrednija od 35 miliona dinara da najkasnije do 31. marta 2013. godine Poreskoj upravi prijave sve prihode i imovinu.

Dinkić je najavio da će početi unakrsna provera imovine i prihoda, i precizirao da je rok za prijavu od 15. januara do 31. marta naredne godine, kada će početi kontrola.

Cilj Ministarstva finansija i privrede je da se na ovaj način uvede red i u tu oblast, ali i da se omogući da država oporezuje imovinu koja do sada nije evidentirana.

Javni poziv za podnošenje poreske prijave objavljen je u dnevnim listovima, dok su sva potrebna objašnjenja i obrasci dostupni na sajtovima Ministarstva finansija i privrede i Poreske uprave.

Dinkić je istakao da će imovinu biti moguće prijaviti i elektronskim putem, i upozorio na to da će sankcija za neprijavljivanje imovine biti poreska stopa od 20 posto na razliku između prijavljene imovine i prihoda. Obaveza prijave se odnosi i na nerezidente koji u Srbiji obavljaju svoju delatnost.

Ministar je napomenuo da će u naredne dve godine biti sprovedena radikalna reforma Poreske uprave u Srbiji koja je birokratizovana i zastarela. Srbija će do kraja 2014. godine dobiti moderan poreski sistem sa elektronskim poslovanjem i bez pet miliona različitih obrazaca koji se sada koriste u komunikaciji između privrede i te uprave. Nakon što bude sprovedena reforma na javnom konkursu biće izabran direktor, ukazao je ministar i podsetio na to da će do februara 2013. godine biti imenovani gotovo svi direktori filijala na osnovu konkursa iz oktobra 2012. godine.

Cilj reforme poreske uprave jeste da što više olakša poslovanje građana i privrede.

Dinkić je potvrdio i da neće biti odlaganja primene Zakona o privrednim komorama, koji će početi da važi od 1. januara naredne godine.

Prema njegovim rečima, izmene i dopune tog dokumenta predviđaju dobrovoljno članstvo i organizovanje u komorama, kao i ukidanje obaveznog plaćanja doprinosa privrednika privrednim komorama. Takođe, kako je naveo, komorski sistem mora da se reformiše i pokaže na tržištu, a ne samo da prihoduje od članarine.

Vršilac dužnosti direktora Poreske uprave Srbije Ivan Simič izrazio je očekivanje da će svi građani koji su u obavezi da prijave imovinu to i učiniti, uzimajući u obzir sankciju u vidu poreske stope od 20 posto na razliku između prijavljene imovine i prihoda.

Simič je naglasio i da je Srbiji potrebna reforma poreske uprave slična onoj kakva je sprovedena u Sloveniji, samo u većem obimu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik