Ponedeljak, 17.12.2012.

07:49

Rođendan Koordinacionog tela za jug

U Bujanovcu će svečanošću i projekcijom dokumentarnog filma biti obeležena 12. godišnjica formiranja Koordinacionog tela za opštine Bujanovac,Preševo i Medveđa.

Izvor: Tanjug

Default images

Koordinaciono telo za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa formirano je 16. decembra 2000. godine, na zajedničkoj sednici Vlade SR Jugoslavije i Privremene Vlade Srbije, koja je održana u Bujanovcu.

Formiranje ovog državnog organa usledilo je posle manje od mesec dana od početka otvorenog sukoba naoružanih albanskih ekstremista sa vojskom i policiom i značilo je novi pristup u rešavanju etničkog sukoba na jugu Srbije.

Prethodno su albanski ekstremisti, 21. novembra 2000. godine, na padinama Dobrosina, 16 kilometara istočno od Bujanovca, uhvatili i izmasakrirali trojicu srpskih policajaca, a sutradan zaposeli Kopnenu zonu bezbednosti - pojas dug 95, a širok pet kilometara uz administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom.

Za prvog predsednika Koordinacionog tela izabran je Nebojša Ccović, tadašnji kopredednik Vlade Srbije, koji je na toj duznosti ostao do srediune 2005. godine.

U proteklih 12 godiina u izgradnju mira, sigurnosti, tolerancije i kvalitetnijeg načina života na jugu Srbije, posebno u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđu, iz budžetra Srbije uloženo je više od 5,4 milijarde.

Zajedno sa sredstvima brojnih donatora i međunarodnih organizacija koje su tamo prisutne već 12 godina, procenjuje se da su ukupna ulaganja u jug Srbije oko 110 miliona evra.

Na poziv Zorana Stankovića, predsednika Koordinacionog tela, svečanosti će danas prisustvovati Nagio Arifi, Ragmi Mustafa i Slobodan Drašković, predsednici opština Bujanovac, Preševo i Medveđ, Simo Vuković, državni sekretar u Ministrastvu zdravlja, predstavnci Službe Koordinacionog tela i drugi gosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: