Četvrti međunarodni festival queer filma Merlinka održaće se od 13. do 17. decembra, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za štampu u Domu omladine.


Festival je prvi put održan 2009. godine u DOB-u sa ciljem da se publici prikažu filmska ostvarenja koja se bave gej, lezbejskom i transseksualnom tematikom i da se na taj način, pored uživanja u gledanju visokokvalitetnih filmova, utiče na smanjenje homofobije u društvu.

I ove godine, sa istim ciljem, organizatori su odabrali 42 kratkometražna, igrana i dokumentarna filma. Predrag Azdejković, direktor festivala, rekao je da je na internacionalni konkurs koji su organizovali u maju dospelo preko 100 filmova i da je veliki broj njih bio dobar, kao i da je selekciju filmova koji će se ove godine prikazivati vršio u saradnji sa Gej lezbijskim info centrom. Azdejković je napomenuo da će Merlinka i ove godine dodeliti Dorotinu cipelicu za najbolji film. Pobednički film će biti prikazivan u utorak i projekcija tog filma biće besplatna. Na festivalu će publika moći da pogleda filmove uglavnom evropske produkcije, ali i američke, pa i domaće.

Jedan od njih je i film mladog reditelja Nikole Ljuce „Narednik“, jedno od retkih ostvarenja na ovu temu u domaćoj kinematografiji. Film je finansirao Hartefact fond, a već je bio prikazivan u pojedinim gradovima u Srbiji.

– Naš cilj je da bude što više domaćih i studentskih filmova, kao i da posećenost bude što veća. Prošle godine smo imali oko 500 posetilaca, ali ove godine očekujemo više. Program festivala je znatno kvalitetniji, bolji, a imali smo i dobru medijsku kampanju. Ove godine imamo i gosta iz inostranstva – Antoni Hiklinga, čiji će film „Mali gej dečko Krist je mrtav“ biti prikazan u petak – dodao je Azdejković, zahvalivši se Kancelariji za ljudska i manjinska prava, Ministarstvu kulture i informisanja Srbije, kao i Hajnrih Bell fondaciji koji su pomogli održavanje festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari