Tri miliona sudskih poziva nije našlo adresu

V. C. S. - R. Dr.

11. 12. 2012. u 20:58

Uručenje sudskih obaveštenja je rak-rana srpskog pravosuđa, zbog čega se postupci razvlače godinama. Pisma od suda najčešće lutaju u brakorazvodnim i svojinskim postupcima

NA željene adrese svake godine ne stigne najmanje od dva do tri miliona sudskih poziva. Jer, samo za polovinu ukupnog broja postupaka u Srbiji zakazano je makar jedno ročište, i da se samo po jedan svedok, okrivljeni ili druga stranka ne odazove pozivu suda, milioni papira napune kontejnere. U ovom trenutku, u svim sudovima u Srbiji u radu je oko šest miliona predmeta, od čega oko 4,5 u osnovnim i višim.

Zbog zloupotrebe dostave sudskih poziva, suđenja se razvlače godinama, a troškovi pravosuđa enormno rastu. Ovo predstavlja rak-ranu posebno kod brakorazvodnih parnica, podele imovine i utvrđivanja prava svojine.

BROJKE 320.000 podstanara godišnje promeni adresu 30.000-50.000 kazna za neodazivanje svedoka
317 prijava u 2012. za lažiranje adrese

- U krivičnom postupku, okrivljenom ili svedoku sud prvo dostavlja poziv za pretres poštom, pa ako to ne urodi plodom, preko sudskog dostavljača. Na kraju, može naložiti i policijsko privođenje - kaže Ivana Ramić, portparol Prvog osnovnog suda u Beogradu.

Ako je u pitanju okrivljeni, pa sud smatra da nije uredno prijavio prebivalište ili policija više puta nije uspela da ga nađe, za njim može biti raspisana i poternica. Svedok za kog postoji dokaz da je uredno pozvan, a on se ne odaziva na pozive suda, može biti i novčano kažnjen, iznosom od 30.000 do 50.000 dinara.

Takođe, policija protiv onih koji prijave sudu lažno prebivalište može podneti prekršajnu prijavu, a njihova prava adresa utvrđuje se uvidom u registar MUP. Koliko je teško pronaći tražene osobe na pravoj adresi svedoči podatak da u zemlji živi čak 320.000 podstanara koji bar jednom godišnje promene dom. Na ovo treba dodati još toliko onih koji se presele iz sela u grad ili zamene stan.

TABLA SUDA BIĆE REŠENjE NOVI Zakon o parničnom postupku, koji bi uskoro trebalo da se nađe pred poslanicima, predviđa precizne rokove za sve radnje i onemogućava zloupotrebu dostave sudskih poziva. Tako će se smatrati da je poziv uručen stranki koja odbija da prima pozive, pod uslovom da je adresa tačna, isticanjem na tablu suda.

Samo u Beogradu je tokom ove godine podneto 306 prijava zbog neprijavljivanja prebivališta (103 osuđujuće presude), tri zbog boravišta (dve osude) i osam u slučaju kada je policija utvrdila da građanin ne živi na adresi gde se prijavio (dve osude).

Kazne za ova dela su 10.000-50.000.

Međutim, i sam prekršajni sud, prema rečima Milana Marinovića, predsednika beogradskih prekršajaca, ima problem da dođe do učesnika u postupku:

- Ako ne možemo da uručimo poziv, obaveštavamo organ koji je podneo prekršajnu prijavu, a to je najčešće MUP, da se postupak privremeno prekida. Onda ga policija, kada se pojavi da produži ličnu kartu ili vozačku dozvolu, pošalje u sud da bi se postupak okončao.

Ovo se, ipak, ređe dešava. Najčešće se lica ne pojavljuju dok postupak ne zastari.

DECENIJU IZBEGAVALI POŠTARA NAJDUŽA parnica u Srbiji trajala je više od 33 godine, a jednom, čak, 10 godina nije bilo nijednog ročišta, jer stranke nisu primale sudske pozive. Najduži radni spor trajao je, umesto zakonskih šest meseci, gotovo osam godina.

Kada je u pitanju parnica, obično nakon trećeg neuspelog pokušaja uručenja poziva, privatni tužilac može da predloži i plati privremenog zastupnika.

On prima sudske dopise umesto tuženog i zastupa njegove interese na sudu.

Početna tarifa je 20.000-30.000 dinara, plus plaćanje svakog ročišta posebno.

Ako dobije spor, stranka može troškove da naplati od tuženog - ako mu uđe u trag.

Inače, dostavljanje poziva za sud može se smatrati uručenim i ako se zalepi na vrata traženog ili ako se uruči njegovom punoletnom ukućaninu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Spasoje

11.12.2012. 21:27

Resenje da se poziv okaci na sudsku oglasnu tablu je interesantno ali kolika bi bila ta tabla, ko bi bio nadlezan da je azurira i naposetku kako da gradjani to citaju i ko ce da plati to gubljenje vremena obilazeci sudove da mu nije nek prikacio tuzbu! Lepljenje na vrata je besmisleno sta ako covek ne zivi iza tih vrata ili neko odlepi poziv? Posao suda je da sudi a ne da pravi pare ne valja sistem kakvi sl. zastupnici i kako onda tuzilac sa presudom da nadje tuzenog i da utera dug? Zalosno

Kragujevcanin

11.12.2012. 21:55

Kako da im dostave pozive kad samo jedan nas gradski ''biznismen'' ima adresa nezna im se broj. Cas je na broju 17, cas na 19, pa 21, u jednoj ulici a onda u drugoj, trecoj, i tako redom. Na sudu se pojavi samo da proceni sta mu je sledeci put ciniti a onda se opet ''izgubi'' dok se protiv njega vodi vise desetina postupaka medju kojima oko 30-tak izvrsnih. Sve se to zna ali njemu ne moze niko nista, on je profesionalac u vozanju i svojih zrtava ali i suda koji ga tolerise dok samo on zna zasto.

Novinar

12.12.2012. 00:55

@ - Najduzi radni spor trajao je osam godina. Moj radni spor je zavrsen posle deset godina i vec dve godine trpim torturu od bivseg poslodavca sto sam prinudnim izvrsenjem nsplatio svoja potrazivanja.

Marko Bg

12.12.2012. 01:21

Ja znam za slucaj gde je u sudskom sporu firme,poslato sudsko resenje na adresu u Beogradu koja nema nikakve veze sa firmom niti je firma ikada imala veze sa pomenutom adresom! Sudija je u dogovoru sa drugom stranom NAMERNO poslala/o u toku leta i godisnjih odmora resenje na potpuno pogresnu adresu kako bi firma propustila rok za zalbu.NEMA OVDE SRECE DOK SE NE POHAPSE KORUMPIRANE SUDIJE,to je JEDINO resenje!!!

Ivan

12.12.2012. 02:13

Cemu sluzi email? Sa emailom nema greske. Primio si i kraj price. Svaki gradjanin bi morao da ima svoj email registrovan, zasto da ne?

Dudule

12.12.2012. 06:31

pazi sad ovo: ljudima se dostvavlja sudski poziv da svedoće za nešto i valjda u korist ili protiv nekog, a oni nemaju pojma o čemu se radi, u prevodu neko te uzeo za svedoka, a nije te ni pito da li bi mu bio svedok - koji humor

RESENJE

12.12.2012. 10:26

Treba da se zna samo policajac nadlezan za taj i taj region.On cuva i rije poziv kad posalje sud.Kad zastari kazna (saobracajna),sudija nesme da naplati jer moze da odgovara i on.Evo meni stizalo i da mi se novcana kazna zamenjuje kaznom zatvora u trajanju od toliko i toliko dana i sta?Nista.Ej oni se maskiraju po zbunje,civilna vozila a oce da ja budem posten!Nek budu posteni pa da mi daju uzor,a ne mene da me j... a da ja ne mog da j..!Nece to moci tako!

Rajko

12.12.2012. 13:10

Samo MUP,i niko više.Koga nema na adresi prijavljenoj kod njih,odmah ide Prijava i rešen problem.Ali,Ministar policije nije ni u teace,ni u goveda,da bi rešio problem jednom Naredbom.Samo u Beogradu,jedan veliki broj građana nije promenio boravište.Onih koji nisu promenili Prebivalište,ima za izvoz.Dakle, MUP,a ne sud.