Stranke su na kampanju za majske izbore na svim nivoima potrošile ukupno oko 26 miliona evra, od čega je više od 17 miliona iz javnih izvora, što je u proseku oko šest evra „po biraču“, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji Agencije za borbu protiv korupcije, na kojoj je predstavljen izveštaj te nezavisne institucije o finansiranju izborne kampanje 2012. Samo šest stranaka je u kampanji potrošilo više od miliona evra, a najskuplju promociju imale su koalicije oko DS i SNS, kao i URS.

Agencija je utvrdila da nijedna od većih parlamentarnih stranaka i koalicija nije u potpunosti zadovoljila rokove za podnošenje finansijskog izveštaja o troškovima u kampanji, čime su prekršile odredbe Zakona o finansiranju političkih aktivnosti. Predsednik Odbora Agencije Zoran Stojiljković najavio je da će Agencija za deset do 15 dana početi da podnosi prekršajne prijave protiv odgovornih lica u strankama.

Stojiljković je procenio da je novac potrošen u kampanji „relativno mali“ i ukazao da se u njoj „uspostavljaju veze oko tendera, nabavki, ulazi se u sivu ekonomiju, i to je rodno mesto zavodljivog delovanja novca na politiku“.

Stranke su za parlamentarne izbore više od polovine novca dobile iz javnih izvora, a na predsedničkim oko 85 odsto. „Gotovo trećina prihoda stranaka na parlamentarnim izborima dolazi od kredita koje su uzimale, često pod nekomercijalnim uslovima i od banaka koje su u većinskom državnom vlasništvu. To može da bude problem“, naveo je Stojiljković.

Svi politički subjekti su predali izveštaje o finansiranju kampanje za predsedničke izbore, dok tri partije nisu Agenciji podnele izveštaje za parlamentarne izbore – Komunistička partija – Josip Broz, Reformistička stranka i Crnogorska stranka. Kod ostalih su zabeleženi nedostaci ili kašnjenja.

Kasni i Agencija

Agencija za borbu protiv korupcije zakasnila je s podnošenjem izveštaja o kontroli trošenja novca tokom izborne kampanje, upozorio je na jučerašnjoj konferenciji predsednik Transparentnosti Srbija Vladimir Goati. „Sada se govori o novim izborima i ove papire možete u vetar da bacite“, rekao je Goati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari