Srbi su najveće žrtve etničkog čišćenja

Njujork tajms o haškom sudu

Srbi su najveće žrtve etničkog čišćenja

Politika -
Tribunal je oslobodio sve prijatelje Zapada, a srpske optuženike osudio, kaže Dejvid Harland, bivši predstavnik UN u BiH

BEOGRAD - Selektivna pravda.Haški tribunal je oslobodio „skoro sve prijatelje Zapada“ i gotovo sve srpske optuženike osudio iako su u ratovima u bivšoj SFRJ upravo Srbi najviše stradali od etničkog čišćenja, za šta niko nije odgovarao, konstatuje u autorskom tekstu u Njujork tajmsu izvršni direktor Centra za humanitarni dijalog Dejvid Harland, bivši predstavnik UN tokom rata u BiH.Povodom oslobađanja Ante Gotovine i Mladena Markača i bivšeg lidera OVK Ramuša Haradinaja, Harland ukazuje da takav rezultat ne odslikava pravi balans zločina koji su počinjeni na terenu, iako nema simpatija za Srbe koji su osuđeni, jer se seća opsade Sarajeva, u kojem je boravio.- Ono što se desilo u Hagu, daleko je od pravde. To je nastavak rata legalnim sredstvima sa SAD, Nemačkom i drugim zapadnim silama, na jednoj strani, i Srbima, na drugoj. Zbog takvih presuda sada će biti pojačani najgori politički porivi kod naroda bivše Jugoslavije - kompleks progona kod Srba, trijumfalizma kod Hrvata, osećaj žrtvi kod bosanskih muslimana, opravdanja za kosovske Albance koji traže rasnu čistoću - navodi Harland.

Dejvid Harland: Ono što se desilo u Tribunalu u Hagu daleko je od pravde
Dejvid Harland: Ono što se desilo u Tribunalu u Hagu daleko je od pravde

Divljanje HrvataHrvatske vođe su, piše Njujork tajms, osmišljavale razbijanje SFRJ i doprinele užasima u BiH.- Lično sam video nasumično divljanje hrvatskih snaga prilikom napada na predivni grad Mostar. Bio sam u gradu u kome su odsečene muslimanske glave bile izložene na pijaci. Lično sam video desetine hiljada srpskih civila kako beže iz Hrvatske pred napadom 1995. godine („Oluja“) - tvrdi Harland.

Albanci ekstremistiHarland kaže da je kosovska vlast izvršila najekstremnije etničko čišćenje, potpuno izbacivši Rome i stotine hiljada Srba - „uglavnom staraca, žena i dece“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track