Putin se sastao sa Erdoganom

Svetske vesti - Ponedeljak 03.12.2012 - 18:51

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se u Istanbulu sa turskim premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom sa kojim će razgovarati prvenstveno o situaciji u Siriji.

Putin se sastao sa Erdoganom Putin se sastao sa Erdoganom

Povodom Putinove posete na istanbulskom aerodromu Ataturk raspoređene su jake snage policije uključujući specijalce i snajperiste, javlja agencija Anadolija.

Anadolija dodaje da je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov koji je juče doputovao u Istanbul, jutros imao sastanak sa turskim kolegom Ahmetom Davutogluom.

Putinova poseta, najpre planirana za oktobar, dolazi u trenutku povećanih tenzija između dve zemlje zbog Sirije.

Odnosi Rusije i Turske posebno su se zaoštrili kada je Turska u oktobru primorala sirijski putnički avion koji je leteo iz Moskve da sleti u Turskoj, zbog sumnje da prenosi vojnu opremu. Moskva je saopštila da je avion legalno prenosio delove radara u Siriju.

Putinov savetnik za spoljne poslove Jurij Ušakov rekao je novinarima da bi taj incident mogao da bude tema razgovora sa Erdoganom.

Turska će tokom današnjih razgovora pokušati da ubedi Putina da prestane da podržava sirijskog predsednika Bašara al-Asada, ali, kako dodaje agencija Asošiejted pres, Moskva do sada nije pokazala nameru da uskrati svoju podršku Damasku.

Jedna od glavnih tema razgovora, kako se očekuje, biće i ekonomski odnosi. Turska je veliki potrošač ruskog prirodnog gasa, a Rusija je glavno tržište za turske građevinske kompanije.

Trgovinska razmena između dve zemlje je prošle godine dostigla 32 milijarde dolara, a očekuje se da će narednih godina porasti na 100 milijardi dolara. Rusija takođe gradi prvu nuklearnu elektranu u Turskoj.

Poseta Istanbulu je prvo Putinovo putovanje u dva meseca, što je neobično duga pauza za ruskog predsednika, zbog čega se spekulisalo o njegovom zdravstvenom stanju.

Putin takođe planira da u sredu poseti Turkmenistan kao i još nekoliko drugih zemalja do kraja godine.

Tri osobe uhapšene zbog "negativnih izjava" o Putinu

putin

Tri osobe uhapšene su u Istanbulu kada su se ispred palate Dolmabahčeu, u kojoj su u toku razgovori ruskog predsednika Vladimira Putina i turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana, predstavili kao "Inicijativa za prava Čerkeza".

Oni su, kako je javila Anadolija, davali negativne izjave o predsedniku Rusije koji se nalazi u jednodnevnoj zvaničnoj poseti Turskoj.

Beta

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: