Ponedeljak, 04.05.2009.

10:14

Okršaj žandarma i zatvorskih čuvara

U najvećem evropskom zatvoru u Fleri Merožisu, južno od Pariza, došlo je do okršaja žandarma i zatvorskih čuvara, koji protestuju zbog teških uslova rada.

Izvor: Tanjug

Default images

Snage reda su bacile suzavac i uspele da uklone prve barikade koje su postavili čuvari, ali su zaustavljeni kod drugog reda blokada, koji je zapaljen. U ovom zatvoru ima 3.700 zatvorenika, mada je predviđeno 2.855 mesta.

Čuvari u 194 zatvora počeli su jutros blokadu na poziv sindikata, posle neuspelih pregovora sa vladom, pošto im je zabranjeno da organizuju štrajk.

Blokada zatvora odražava tenzije koje rastu u zatvorima od pre godinu dana, kada se broj zatvorenika popeo na 64.000, iako postoji ukupno 50.000 mesta, što je nezabeleženo u poslednjih pola veka.

Od tada je zabeležen rekordni broj samoubistava u zatvorima među zatvorenicima, ali i među čuvarima. Od početka godine samoubistvo je izvršilo deset čuvara.

Predviđeno je da blokade zatvora traju do četvrtka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Potvrđeno: Tenkovi su ušli u centar grada

Izraelski tenkovi su prvi put u utorak stigli do centra Rafe, prema izjavama svedoka, tri nedelje nakon početka kopnene operacije u južnom delu Gaze koja je izazvala globalnu osudu.

13:26

28.5.2024.

19 h

Podeli: