Crna kombinacija dresova potpuno se posrećila košarkašima Partizana mt:s na domaćem terenu. Trijumfom nad Lijetuvosom (75:74) srpski šampion znatno je uvećao šanse za plasman u Top 16 fazu Evrolige. Gosti jesu bili žilavi, neugodni i istrajni da iz dobitničkog špila domaćinu izbace džokera, ali su sinoć prvo Milutinov i Bertans, a zatim i u najvažnijim trenucima Lučić bili kec iz rukava Duška Vujoševića. Milutinov je ulogu startnog centra odlično odigrao. Ubacio je u cugu sedam poena, isprativši kretnju i dodavanja Vestermana.


Partizan mt:s – Lijetuvos 75:74

(18:11, 21:22, 20:18, 16:23)

Hala: Pionir. Gledalaca: 7.500. Sudije: Hoze (Španija), Robert (Češka), Panagiotis (Grčka).

Partizan mt:s: Milutinov 7, Vesterman 5, Gordić 2, Lučić 13, Milosavljević 10, Bogdanović, Gagić 2, Musli 12, Čakarević, Gordon 10, Anđušić, Bertans 14.

Lijetuvos: Dulkis, Babrauskas 5, Seibutis 12, Buterlevičius, Samardžiski 1, Katelinas 3, Nedović 16, Jomantas, Redikas, Radošević 15, Ivanov 10, Blums 12.

 

Domaćin je u prvom poluvremenu igrapo po principu toplo-hladno. Strast je u vrelinu pretvorio Bertans sa tri vezane trojke, čime je odbranio opasne nalete gostiju. Lijetuvos je u dva navrata poveo dobrom saradnjom pod koševima Ivanova i Radoševića, ali i košgeterskom instiktu Nedovića. Seriju od 9:0 pred kraj prvog Partizan je u drugom poluvremenu upotpunio kolektivnom igrom u napadu. Balans između spoljne i unutrašnje linije pretvoren je u obećavajuće vođstvo, međutim Lijetuvos je nekako došao do daha preko Blumsa koji se zajedno sa Seibutisom probuidio u nastavku meča. Bertans je nepogrešivim šutem za tri poena nakon blokade istisnuo na trenutak vazduh iz pleksusa gostiju, ali se Litvanci nisu predavali.

Umesto da zablistaju, crno-beli su u poslednjoj deonici počeli polako da se gase. Prvo je Blums pripretio, a zatim je Nedović sa dve trojke, uz pomoć Seibutisa, uverio domaćina da neće pre vremena početi da slavi. Lijetuvos je poveo, a zatim i sebično odolevao napadima Partizana. Vujošević se odlučio da poslednjih pet minuta odigra bez klasičnog centra i da se upusti u trku sa rivalom. Sreću u ruke dao je Lučiću koji je znao kako da povede saigrače ka trijumfu. Gosti, kao da su se uplašili pobede u igri koš za koš, odigrali su dosta smušeno u poslednja dva minuta. Vestermanu je to pomoglo da nakon ulaza i asistencije prema Gordonu zapečati sudbinu Lijetuvosa, koji je ishitrenim potezima u poslednjih desetak sekundi znatno pomogao domaćinu.

Partizan je ovim trijumfom od pola koša uvećao šanse za prolaz u Top 16 fazu, mada će meč sa Bambergom u Nemačkoj biti od presudnog značaja. Ukoliko u preostale dve utakmice budu igrali kao što su proslavili pobedu sa navijačima, umesto klasičnog pozdrava publici napravili su međusobnu „šutku“ kao na rok koncertu, trijumfalno će proći prvu etapu Evrolige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari