• Search form

27.11.2012 | 22:12

Dani srpske kulture u Zagrebu

Dani srpske kulture u Zagrebu

Dani srpske kulture u Zagrebu, godišnja manifestacija koju organizuje SDK Prosvjeta i u sedmom izdanju, od 1. do 6. decembra, obogatiće hrvatsku kulturnu ponudu filmskim, pozorišnim, muzičkim i književnim programom Srba u Hrvatskoj i iz Srbije.

Filmski program biće održan 1. i 2. decembra u bioskopu Europa, a prikazaće šest novih filmskih ostvarenja u rasponu od karakterističnih crnohumornih ostvarenja (Crna Zorica), preko najnovijih filmova iznimno zanimljivog mladog umetnika Srđana Keče (Pismo ocu, Mirage), do aktivističkih i intimističkih kratkih filmova mladih filmaša,

Predstava “Maja i ja i Maja” predstaviće značajnu koprodukcijsku saradnju Hrvatske i Srbije, dok će se za muzički deo maifestacije pobrinuti Lazar Novkov i Frame Orchestra.

Organizatori intrigantne izložbe “Glasačka mašina” pozivaju publiku da pridonesete postavci svojim predmetima iz (anti)herojskih ’90-ih godina.

Književni program predstaviće dve knjige autorke Jasne Bjeladinović Jergić na temu srpske narodne nošnje, dok će za sve zainteresovane biti organizovane radionice pletenja i vezenja, kao i dečja kreativna radionica za učenje ćirilićnog pisma.

Tradicionalno obožavani žanr srpske crne komedije ove godine će predstaviti “Crna Zorica” reditelja Radoslava Pavkovića i Christine Hadjicharalambous. “Crna Zorica” je avanturistička komedija čija je radnja smeštena u današnju istočnu Srbiju, koja je i dalje prepuna praznoverja i predrasuda. Uz Ljumu Petrov i Branislava Trifunovića, u filmu glumi i Mirjana Kranović.

Film je premijerno prikazan početkom ove godine, od kada je na uspešnoj evropskoj i svetskoj turneji, a strani kritičari su ga poredili s bizarno-crnom poetikom Tima Bartona (Burton), proglašavajući ga jednim od “najneobičnijih filmova koje ćete videti ove godine” i hvaleći mešavinu komedije, bajke i horora, kao i fotografiju i izvanredne srpske glumce.

Dokumentarni program broji tri izuzetna ostvarenja: “Walter” Andreja Aćina, “Pismo ocu” i “Mirage” Srđana Keče.

Glavni protagonisti filma “Walter” su Velimir Bata Živojinović i Emir Kusturica koji se, zajedno s drugim govornicima, bave raskrinkavanjem stvarnih i filmskih mitova na primeru filma “Valter brani Sarajevo” reditelja Hajrudina Krvavca. Mladi i cenjeni srpski filmski autor Srđan Keča zagrebačkoj publici će se predstaviti s dva filma. Prvi je intimni dokumentarac “Pismo ocu” u kojem Keča pokušava da nađe uzrok smrti svoga oca, drugi je “Mirage” – portret Dubaija koji počiva na kontradiktornostima toga grada – simbola napretka i bezgraničnog luksuza.

Filmski program zatvaraju kratki filmovi “Momci, gde ste” studentkinje beogradske Akademije dramskih umetnosti Jelene Gavrilović i “Hrvatski crnci” mladog studenta sociologije i antropologije Miloša Vlaisavljevića.
“Hrvatski crnci” govore o pripadnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj i njihovim životima, a nakon ove projekcije (subota, 18.00 sati, kino Europa) biće održan “okrugli sto” na temu problema nezaposlenosti Srba u Republici Hrvatskoj. Voditelj razgovora je novinar Rade Dragojević, a učesnici su Zoran Pusić, predsednik Građanskog odbora za ljudska prava, Ilija Obradović, bivši načelnik opštine Donji Lapac i autor filma Miloš Vlaisavljević.
Sve filmske projekcije su besplatne.

Pozorišni program 7. Dana srpske kulture čini predstava “Maja i ja i Maja”, koprodukcija Bitef teatra iz Beograda i UO De facto iz Zagreba, rediteljke Anje Suše i dramaturga Saše Božića.

Radi se o jednom od većih pozorišnih koprodukcijskih zahvata u regiji koji radi na uspostavljanju prekinutih kulturoloških veza i preispitivanju obrazaca tih veza. Projekat je inspirisan romanom srpskog autora Sretena Ugričića i serijom slikovnica za decu o Maji, a istražuje post-jugoslavensko naseđe i problematizuje vlastita sećanja u okviru kolektivne memorije i trauma 90-ih.

Predstava je na programu u ponedjeljak 3. decembra u Teatru &TD.

Zahvaljujući Danima srpske kulture, Zagrepčani će moći da pogledaju izuzetno zanimljivu, ozbiljnu, a opet zabavnu izložbu “Glasačka mašina” koja će biti otvorena u utorak 4.decembra u prostorijama SKD Prosvjete.

“Glasačka mašina” je interaktivna dokumentarno-umetnička izložba čija je postavka sastavljena od propagandnih spotova, novinskih panegirika, predizbornih obećanja itd. Posetioci će dobiti jedinstvenu priliku za reprizno glasanje, a pozvani su i da kolekciju izložbenih eksponata obogate prilaganjem vlastitih predmeta, ličnih ‘fetiša’ iz (anti)herojskih ’90-ih godina.

Za 5. decembar najavljeno je muzičko uzdizanje uz akustični instrumentalni ansambl Frame Orchestra iz Novog Sada koji izvodi 12 kompozicija kompozitora i muzičara Lazara Novkova.

Kompozicije predstavljaju simbolično oživljavanje meseci koji pak obeležavaju neprestani tok vremena, a koncert će biti održan u klubu Attack.

Književni program zatvorit će 7. Dane srpske kulture u Hrvatskoj.

Za 6. decembar u prostorijama SKD Prosvjete najavljene su promocije knjiga “Narodne nošnje u 19. i 20. veku - Srbija i susedne zemlje” i “Narodne nošnje Srba u 19. i 20. veku” autorke Jasne Bjeladinović Jergić, nakon čega će biti organizovana radionica pletenja i vezenja.

Još dve radionice će biti održane u DSK u Hrvatskoj – dečja kreativna radionica (nedelja, 1. decembar) učenja ćirilice, kao i radionica žongliranja za stariju decu. Tom će prilikom biti izvedena i kratka žonglerska priča “Tačkica, loptica”.

Kulturna manifestacija Dani srpske kulture, prema navodima organizatora, predstavlja pogodnu formu kulturne razmene i saradnje srpske i hrvatske kulturne sredine, s obzirom na tradicionalne veze tih dveju kultura, njihovu značajnu komplementarnost i uzajamne interese. Gostovanje istaknutih stvaralaca srpske umetnosti i kulture reafirmiše srpsko-hrvatsku kulturnu saradnju, podstiče recipročne programe hrvatske kulture u Srbiji i odgovara potrebama ne samo srpske manjine u Zagrebu i Hrvatskoj, već i ukupnim potrebama kulturne sredine.

Dani srpske kulture zamišljeni su kao dugoročan projekat i održavaju se od 2006. godine jednom godišnje.

Više o Danima srpske kulture moguće je naći na sajtu http://www.danisrpskekulture.com, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav