Crna Gora najviše uvozi iz Srbije

U prvih deset meseci ove godine Crna Gora je najviše uvozila hranu, naftu i električnu energiju, dok su u izvozu zastupljeni obojeni metali, odnosno gvožđe i čelik

  • 2

Spoljnotrgovinska razmena Crne Gore iznosila je 1,84 milijarde evra u prvih deset meseci ove godine, što je pad od 2,6 odsto u odnosu na isti period lane, a Srbija je i dalje zemlja iz koje Crna Gora najviše uvozi, saopšteno je danas iz Zavoda za statistiku Monstat.

Prema podacima Monstata, Crna Gora je u prvih deset meseci 2012. izvezla robu u vrednosti od 302,1 miliona evra, što je manje za čak 20,5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a uvezla za 1,54 milijardi evra, što je više za 1,8 odsto nego za deset meseci 2011.

U strukturi izvoza najviše su zastupljeni obojeni metali, odnosno gvožđe i čelik, dok je Crna Gora u prvih deset meseci ove godine najviše uvozila hranu, naftu i električnu energiju.

Kada je u pitanju izvoz, glavni partneri Crne Gore bili su Hrvatska sa 73,8 miliona evra, Srbija - 65 i Slovenija - 24,8 miliona evra.

Glavni partneri Crne Gore, kada je reč o uvozu, su Srbija sa 457,3 miliona evra, Grčka sa 136,1 miliona i Kina sa 112,2 miliona evra.

Spoljnotrgovinska razmena Crne Gore, kako je saopšteno iz Monstata, bila je najveća sa potpisnicama CEFTA sporazuma i Evropskom unijom.

(Telegraf.rs / Tanjug, Foto: upravacarina.gov.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • crnogorac

    27. novembar 2012 | 16:00

    a ja bi zabranio svaki uvoz od vas iz srbije da jos vise krepate od gladi pa bih uvozio vise iz hrvatske a izmedju nas i vas bih pustio struju na granici pa vi izvozite rusiji jabuke itd sve sto smo uvezli od vas smo po jako visokoj cijeni platili eto uvozimo ne znam koliko miliona eura flasirane vode iz vase srbije a imamo svoju flasiranu vodu i to puno boljeg kvaliteta popisam vam se na sred vase srbije raspale

  • srbijanac

    27. novembar 2012 | 05:46

    za njih bi trebalo cene uduplo (mi smo "naši")

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA