Capital.ba

Najviše traktora Srbija izvezla u BiH

01.05.2009. / 8:10

traktorBEOGRAD, Srpski poljoprivrednici su prošle godine potrošili 178,1 miliona dolara na kupovinu mašina iz inostranstva, dok su srpske firme koje proizvode poljoprivrednu mehanizaciju izvezle robu vrijednu 43,4 miliona dolara, saopšteno je u Privrednoj komori Srbije.
Prema podacima PKS, u odnosu na 2007. izvoz je veći 45,8 odsto, dok je uvoz porastao 34,9 odsto.
Od poljoprivrednih mašina najviše se trgovalo traktorima. Raznih tipova tih vozila je uvezeno za 64,6 miliona dolara, dok su strani poljoprivrednici od domaćih kompanija kupili traktore vrijedne 11,9 miliona dolara.
Najviše poljoprivrednih mašina izvezeno je u Bosnu i Hercegovinu. Vrijednost te robe iznosila je oko 10 miliona dolara, dok je u Hrvatsku, drugo po veličini srpsko izvozno tržište izvezeno robe vrijedne 8,9 miliona dolara.
Najveći robe uvezeno je Njemačke (oko 45,2 miliona dolara) i Italije (oko 29 miliona dolara).
Grupacija proizvođača poljoprivrednih mašina saopštila je da je u 2007. ostvarila ukupan godišnji prihod od 97 miliona dolara i da učestvuje sa oko 9,3 odsto u ukupnom prihodu mašinogradnje, odnosno 0,12 odsto u ukupnom prihodu privrede Srbije.
Najveći problemi, koje su istakli predstavnici te industrijske grane su enormno veliki i nekontrolisan uvoz polovnih i novih poljoprivrednih mašina koje inače proizvode domaća preduzeća, nedostatak povoljnih uslova kreditiranja proizvodnje za izvoz, te nerješeni problemi u procesu privatizacije.
Na istom skupu, mašinski inženjer Radivoje Matić predstavio je projekat inteligentne poljoprivredne mašine za proizvodnju zdrave hrane.
Novi projekat omogućava proizvodnju organske hrane, ekološku zaštitu povećanje značajno izvoznih mogućnosti što sve doprinosi privrednom razvoju Srbije, istakao je Bogdan Stanić, profesor na Fakultetu tehničkih nauka.
Nove mašine namjenjene su za sađenje krompira i rasada biljaka, kopanje i čupanje korova.
Učesnici tog sastanka istakli su važnost tog prototipa koji bi trebalo što prije primjeniti u poljoprivredi.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!