Tekst objavljen: 22.11.2012 15:47        


Ekonomista Miroslav Prokopijević kaže da će inflacija u Srbiji u ovoj godini biti verovatno 15 odsto.

Prokopijević: Inflacija će biti verovatno 15 odsto

- Inflacija nije mogla slučajno da se desi. Ona može da nastupi samo ako država pušta više dinara nego što tržište može da apsorbuje - kazao je Prokopijević.

Prema rečima Prokopijevića, posle Srbije najveću inflaciju imaju Mađarska (šest odsto), Češka (3,6 odsto), Poljska (3,4 odsto) i Litvanija (3,2 odsto), dok najnižu godišnju inflaciju imaju Grčka (0,9 odsto) i Nemačka (2,1 odsto).

On je dodao da nisu tačne ocene predstavnika Narodne banake Srbije da je hrana glavni uzrok visoke inflacije u Srbiji, precizirajući da je uticaj cena hrane na infalciju u zapadnoj Evropi oko 15 odsto, a u istočnoj do 35 odsto.

Prokopijević je kazao i da su projekcije koje je dala Vlada da će u narednoj godini privredni rast biti dva odsto, a kasnije četiri odsto, potpuno neodržive.

- Vlasti u Srbiji su odavno digle ruke da same nešto naprave i svi se nadaju da će pomoć doći spolja, ali i oni tamo imaju problema - kazao je on i ocenio da u Evropi nema oporavka u narednom periodu koji bi mogao da se prenese u Srbiju.

Prokopijević je naglasio da niko nije spreman da izvrši reforme jer su one jako bolne i veliki su politički trošak. - Penzioni sistem u Srbiji ne može da se privatizuje jer ceo sistem živi na tome i političari tada ne bi imali ništa sa njim - kazao je on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    гром 23.11.2012 10:39

    Баш тако! а све је тако јер су ''политичари-кројачи наших судбина'' сви до једнога у степену квалитета: се мој до мојега а из народа су дошли; то значи да народ за боље и није јер боље или није изабрао или нема!
    Ја све мислим да је још увек прво а да све више нагињемо другом!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prokopijević inflacija Srbija ekonomska kriza poskupljenje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana