Tekst objavljen: 22.11.2012 13:38        


Katalonci sve više priželjkuju nezavisnost od Španije, a ekonomska pitanja sve više se pretvaraju u glavni motiv za separatizam, navode politički i ekonomski analitičari.

Katalonci hoće nezavisnost i spas od španske krize

Pošto EU sve više nameće politiku stroge štednje, stanovništvu niza regiona unutar članica Unije čini se realnim da izbegnu ovaj nepopularni i težak kurs, koji se posebno aktivno provodi u Španiji, Grčkoj i Portugalu. Tako se pojavljuje potreba za otcepljenjem.

Početkom novembra Katalonija je predstavila u Briselu plan sticanja nezavisnosti od Španije i ulaska u EU. Predsednik regionalne vlade Artur Mas kaže da Katalonija nije jedini region koji želi da stekne nezavisnost. Po njegovim rečima, rastu šanse za odvajanje Katalonije od Španije, Flandrije od Belgije, Škotske od Ujedinjenog Kraljevstva…
Otuda i želja većeg dela stanovništva Katalonije da istupi iz sastava Španije. Katalonce bi u nameri da se otcepe moglo da zaustavi jedino upozorenje Brisela da će u tom slučaju Katalonija morati da stane u red za prijem u EU. To je najveći adut onih koji ne žele otcepljenje kao i vlade u Madridu.

Ako se (bogata) Katalonija odvoji od Španije, prvo što će dobiti je oslobađanje od pritiska koji se vrši na čitavu špansku ekonomiju.

Istovremeno, Katalonija dobija mogućnost da napusti evro, da emituje sopstvenu valutu kako bi nekako pokrivala svoje budžetske probleme. Tako bi postepeno bio devalviran dug Katalonije.

Istovremeno, ekonomska situacija u Kataloniji verovatno će biti bolja nego u preostaloj Španiji jer neće biti provođena politika stroge štednje, koja se opravdava ogromnim nacionalnim dugom.

Ipak Brisel je malo ohladio žar Katalonaca. U slučaju odvajanja od Španije i predavanja prijave za članstvo u EU oni će morati da stanu na kraj reda sa drugima koji žele da stupe u Uniju i da prođu sve za to predviđene procedure. 

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
katalonija Španija nezavisnost evropska unija kriza u Evropi kriza evrozone ekonomska kriza dužnička kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana