Capital.ba

Prosječna neto plata u RS u oktobru 817 KM

22.11.2012. / 12:24

BANJALUKA, Prosječna neto plata u Republici Srpskoj u oktobru iznosila je 817 KM, što je nominalno 1,7 odsto više nego u septembru, a realno za 0,6 procenata, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

U odnosu na prosječnu neto platu u 2011. godini, prosječna oktobarska neto plata veća je nominalno za 1,1 odsto, a realno manja za 1,9 odsto, a u odnosu na isti mjesec prošle godine nominalno povećanje je dva odsto, dok je realno manja za 0,4 procenta.

Prosječna bruto plata u oktobru bila je 1.349 KM.

Najviša prosječna neto plata isplaćena je u području finansijskog posredovanja i iznosi 1.300 KM, a najniža u području ugostiteljstva 561 KM.

Najveći nominalni rast neto plate zabilježen je u oblasti vađenje rude i kamena 5,6 odsto, u obrazovanju 3,8 odsto, u finansijskom posredovanju 2,2 odsto, dok je nominalno niža plata u područjima ribarstva četiri odsto, zdravstva 2,8 odsto, poljoprivrede, lova i šumarstva 0,8 odsto i poslovanja nekretninama 0,5 procenata.

Godišnja inflacija mjerena u oktobru iznosila je 2,4 odsto, dok je mjesečna inflacija bila 1,1 odsto.

Povećanje cijena proizvoda i usluga za ličnu potrošnju u oktobru u odnosu na septembar od 1,1 odsto uzrokovano je prelaskom obračuna električne energije sa ljetne na zimsku tarifu, što je uzrokovalo rast cijena stanovanja od 10,9 odsto.

Najveći uticaj na ukupan rast cijena u oktobru osim stanovanja imali su hrana i bezalkoholna pića od 0,7 odsto, u okviru kojih je najveći uticaj imalo povećanje cijena jestivog ulja od 11,3 odsto.

Industrijska proizvodnja u oktobru u odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju u prethodnoj godini zabilježila je rast od 3,9 odsto, a u odnosu na prethodni mjesec veća je za 0,4 procenta, dok je u odnosu na isti mjesec prošle godine manja za 2,7 odsto.

Industrijska proizvodnja za 10 mjeseci ove u odnosu na isti period prošle godine manja je za 4,4 odsto, pri čemu je negativna stopa zabilježena u području vađenja ruda i kamena od 3,3 odsto, prerađivačkoj industriji 4,4 odsto i proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom od 4,8 procenata.

Broj zaposlenih u industriji u odnosu na septembar manji je za 0,4 odsto.  Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!