Capital.ba

Industrijska proizvodnja pala 14,2%

30.04.2009. / 14:00

industrija11BEOGRAD, Industrijska proizvodnja u Srbiji u martu bila je manja za 14,2 odsto nego u martu 2008. godine, saopštio je Republički zavod za statistiku. Industrijska proizvodnja u martu ove godine je tako za 12,2 odsto manja od prosijeka 2008. godine. U prva tri mjeseca ove godine industrijska proizvodnja manja je za 16,9 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Prerađivačka industrija je u odnosu na mart prošle godine zabilježila pad od 20,2 odsto, vađenje ruda i kamena pad od 3,2 odsto, a proizvodnja i distribucija električne energije, gasa i vode rast od 6,1 odsto.

Posmatrano po namjenskim grupama, pad proizvodnje zabilježen je kod intermedijarnih proizvoda, osim energije, za 33,1 odsto, trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 25,4 odsto, kapitalnih proizvoda, za 24 odsto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 6,8 odsto. Rast je zabilježen u proizvodnji energije -za 3,5 odsto.

Obim industrijske proizvodnje u martu 2009. godine u odnosu na mart prošle godine zabilježio je pad kod 22 oblasti, čije učešće u strukturi industrijske proizvodnje je 75 odsto, a rast kod sedam oblasti, čije je učešće 25 odsto.

Najveći uticaj na pad industrijske proizvodnje u martu imale su proizvodnja osnovnih metala, hemikalija i hemijskih proizvoda, prehrambenih proizvoda i motornih vozila i prikolica.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za mart, u odnosu na prosijek 2008. godine, za industriju ukupno, pokazuje da je ostvaren pad od 11,6 odsto, a za preradjivačku industriju pad od 16,8 odsto.

Taj indeks industrijske proizvodnje za mart u odnosu na februar pokazuje da je ostvaren rast industrijske proizvodnje od 1,5 odsto, a kod prerađivačke industrije zabeležen je pad od 0,7 odsto. B92

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!