Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Sreda 21.11.2012.
01:05
J. Arsenović - Vesti A

Sramno ćutanje Srbije

Reakcije države Srbije na skandaloznu odluku suda u Tribunalu o oslobađanju krivice hrvatskih generala Gotovine i Markača i besramnog i za žrtve uvredljivog veličanja presude u hrvatskoj javnosti mogle bi se svesti na nekoliko formalnih odluka beznačajnih posledica i jednim - "konsterniranjem".

Tužiti Ujedinjene nacije: Protest u Beogradu
 

Srbija će ubuduće u znak protesta svesti saradnju sa Tribunalom na tehnički nivo (?!) što, kako je objasnio ministar Rasim Ljajić, znači da njeni zvaničnici neće odlaziti na skupove koje organizuje Tribunal, a već je otkazana konferencija koju je Tribunal trebalo da održi 22. novembra u Beogradu.

DSS: Prekinuti evrointegracije

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica juče je od srpskih vlasti zatražio da odustanu od daljeg puta u EU i da proglasi političku neutralnost zemlje.
On je na konferenciji za novinare rekao da je ta stranka odlučila da izađe u javnost sa svojim zahtevom da se odustane od evropskih integracija jer je uverena da je većina građana protiv članstva u EU uprkos onome što, kako je naveo, rade Vlada i državne institucije.
DSS će od 24. novembra širom Srbije krenuti sa akcijom potpisivanja proglasa kojim se od vlasti traži odustajanje od EU i uvođenje neutralnosti.

Nakon što su sudu u Hagu izručeni gotovo celokupan državni i vojni vrh i predati traženi dokumenti, Srbija teško da ovakvom odlukom može da nanese bilo kakvu štetu Tribunalu koji ionako uskoro treba da stavi katanac u bravu.


Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je sa službenog puta u Kanadi, gde ga je zatekla sudska presuda, da je "konsterniran" što, za one koji više vole srpski jezik, u prevodu znači "neprijatno iznenađen".


Slavljem u Zagrebu neprijatno je bila iznenađena i potpredsednica Vlade Srbije Suzana Grubješić, koja je otkazala put u Hrvatsku gde je trebala da produži Protokol o saradnji u oblasti evropskih integracija.


- Besmisleno je to činiti u atmosferi eksplozije palanačkog nacionalizma... Nije sada ni vreme, ni prilika, niti atmosfera. Meni ne bi bilo prijatno da tamo budem i produžavam Protokol o saradnji u takvoj lošoj atmosferi po Srbe i Srbiju - kazala je Grubješićeva.
Ona, međutim, nijednog momenta ne dovodi u pitanje nastavak evropskih integracija Srbije, a i za pomenuti Protokol kaže da važi do marta.


Do tada, prave računicu u Nemanjinoj 11( sedištu Vlade Srbije), Srbi će se od najnovijeg šamara Tribunala i komšija valjda oladiti. Na to računa i predsednik Hrvatske Ivo Josipović kada tamošnjim novinarima lakonski uzvraća da "nisu važne reakcije iz Srbije".

Šokirane presudom: Suzana Grubješić i Milica Delević

Na te reči slavodobitnog Josipovića gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, koji je u nedelju jedini od srpskih zvaničnika bio na parastosu žrtvama "Oluje", uzvraća da "možda nisu bitne reakcije iz Srbije, ali su važne reakcije 200.000 ljudi koji su proterani iz Hrvatske".


- Nema nijednog građanina srpske nacionalnosti ili građanina koji nema isti komentar na presudu osim da je to verovatno jedna od najvećih sramota u istoriji čovečanstva - rekao je Đilas ispred crkve Sv. Marka gde su vladike SPC služile parastos povodom "ponovnog ubijanja srpskih žrtava i pravde".

Prekinuti saradnju sa Tribunalom

U nedelju uveče je u Beogradu održan skup na kojem je od Vlade Srbije zatraženo da prekine saradnju sa Haškim tribunalom i diplomatske odnose sa Hrvatskom, da prizna Republiku Srpsku Krajinu kao legitimnu državu srpskog naroda. Takođe je zatraženo da se pokrene tužba protiv UN, jer nije zaštitila srpski narod od genocida, da se zabrani rad predstavništva Haškog tribunala, zaustavi proces pridruživanja EU i da Vlada traži da se iz Haga puste na slobodu svi optuženi i osuđeni Srbi, kao i da se 4. avgust proglasi Danom genocida.
U protestu su učestvovali i članovi Skupštine RSK, Udruženja boraca i ratnih vojnih invalida, Udruženje Srpska Krajina, kao i članovi organizacija Obraz i SNP Naši.


I iz dalekog Njujorka gde se na uticajnoj poziciji predsedavajućeg Skupštine UN nalazi Vuk Jeremić stigla je reakcija. Jeremić je za 10. april sledeće godine (!) zakazao javnu raspravu u Generalnoj skupštini o ulozi međunarodnih ad hok krivičnih tribunala u ostvarivanju pravde i pomirenja, ocenivši da je oslobađajućom presudom hrvatskim generalima nanet udarac ugledu UN.

Bivši šef srpske diplomatije izrazio je uverenje da istinsko pomirenje u regionu nije moguće zasnivati na negaciji i veličanju zločina, i najavio da će debata biti otvorena ne samo za predstavnike država već i za akademsku zajednicu, istaknute pojedince i građanska udruženja. Do tada, Srbi opravdano strahuju, iz Haga će stići novi udarac u pleksus Srbiji i srpskim žrtvama - oslobađajuća presuda Ramušu Haradinaju.
 

Jeremić: Zločin proglašen za vrednost

Vuk Jeremić

- Odluka žalbenog veća Haškog tribunala u vezi sa operacijom "Oluja" izazvala je razumljivo ogorčenje u mnogim delovima sveta.

 

- Nesporna je činjenica da je oko četvrt miliona Srba prognano sa svojih ognjišta u svega nekoliko dana, a da je sud koji je osnovan da bi istražio ovakva nedela praktično odlučio da za ovaj čin nije bilo ni krivaca niti odgovornih. Iz toga bi moglo da se zaključi da zločina zapravo nije ni bilo, što je u evidentnoj suprotnosti sa realnošću.

 

- Smatram da puno razumevanje rada Haškog tribunala i njegovih posledica mora biti dostupno širokoj međunarodnoj javnosti, kako bi se omogućilo da istorija o tome donese konačni sud, i kako se više nikada i nigde ne bi desilo da zlodelo bude amnestirano i proglašeno za vrednost - kaže se u Jeremićevom saopštenju.

POVEZANE VESTI

Sreda 21.11.2012. 01:29
Kao Srbin, od oca Srbina i majke Srpkinje, tesko mi je, ali ovim cutanjem Srbije, primoran sam da ovo napisem: KAKAV NAROD, TAKVA I DRZAVA! A kada, posle Haradinajevog oslobadjanja, siptarski teroristi i kradljivci tudje zemlje budu slavili, a na ulice srpskih gradova niko ne izadje da protestvuje i da svet to vidi, napisacu da se stidim svog naroda! Stidim se, jer je moj narod izabrao takvu vlast. Ja je nisam birao. Tako je moj narod hteo. Sa zaloscu i gorcinom secam se kada je izabrani DOS srpskog predsednika Slobodana Milosevica isporucio NATO kasapinu u Hag. Zakoracivsi svoj poslednji korak na rodnoj grudi, predsednik se okrenuo, mahnuo i rekao:"Braco Srbi, ajd' zdravo!"
Sreda 21.11.2012. 01:41
vukčević sinoć reće da je ta tehnička saradnja puna saradnja i da on nema nikakve druge instrukcije od vrha države,te da se zakon o saradnji sa haškim kazamatom mora sprovoditi.-meni ovo liči na lud, zbunjen, nenormalan.
Sreda 21.11.2012. 01:48
Sramotno i tuzno! "Srbi će se od najnovijeg šamara Tribunala i komšija valjda oladiti. Na to računa i predsednik Hrvatske Ivo Josipović." Bezobrazluk cisti. Jeste zaboravili zrtve?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online