Utorak, 20.11.2012.

21:33

"Srećan sam što sam kod kuće"

Hrvatski general Ante Gotovina stigao je u rodne Pakoštane u Dalmaciji, gde ga je dočekalo oko 30.000 građana.

Izvor: Beta

Default images

"Nakon toliko godina našao sam put do svoje kuće, i tu sam s vama. I šta vam drugo mogu reći nego da sam srećan. Hvala vam na hrišćanskoj ljubavi iskazanoj svih ovih godina", izjavio je Gotovina, a prenela je Hrvatska radiotelevizija.

On je dodao da tu "hrišćansku ljubav treba čuvati i dalje, i iskazivati posebno prema onima koji su najslabiji i najugroženiji kako bismo videli da svaki naš čovek može živeti srećno u ovoj državi".

"To je naš zajednički cilj i verujem da je to naše sutra", poručio je Gotovina koji je u petak, 16. novembra, zajedno sa generalom Mladenom Markačom, u Haškom triobunalu oslobođen krivice za ratni zločin tokom i posle akcije "Oluja" 1995.

U organizaciji dočeka Gotovini učestvovale su gotovo sve opštine zadarske županije, a oslobođenog generala dočekale su baklje i skandiranje "Ante, Ante", kao i pesme "Zovi, samo zovi" i "U boj, u boj za narod svoj". Prilikom dolaska Gotovina je prolazio kroz špalir građana.

Osim Pakoštanaca, na skup su došli i autobusi iz drugih krajeva Hrvatske, poput Dubrovnika, Splita i Šibenika.

Organizatori su najavili da će zabavni program trajati do kasno u noć.

Gotovina i Markač u petak su, posle izricanja pravosnažne oslobađuće presude, doputovali u Zagreb gde im je priređen doček na Trgu bana Jelačića, na kojem se okupilo oko 60.000 građana i veterana.

Apelaciono veće Haškog tribunala oslobodilo ih je krivice za progon srpskog stanovništva iz Kninske krajine 1995. godine. Prvostepenom presudom Gotovina je bio osuđen na 24, a Markač na 18 godina zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: