Zatvorena Plućna bolnica

Z. RADOVIĆ

19. 11. 2012. u 21:48

Građevinska inspekcija zatvorila zgradu Gradskog zavoda za plućne bolesti u Preševskoj 33. Od utorka ne primaju pacijente, hitni slučajevi u Zemunu

GRADSKA bolnica za plućne bolesti i tuberkulozu od utorka neće primati pacijente, jer je Građevinska inspekcija zatvorila centralni objekat u Preševskoj 33. Direktorka ove zdravstvene ustanove primarijus dr Dragana Mandić kaže da će svi Beograđani čije stanje zahteva hitan pregled moći da se obrate u ogranak u Zemunu u Ulici cara Dušana 178.

- Sa Sekretarijatom za zdravstvo tražimo adekvatan prostor u koji bismo izmestili naše službe, ali još nemamo rešenje - napominje direktorka. - Svakoga dana na pregled u Gradski zavod za plućne bolesti i tuberkulozu dođe i do 500 ljudi. Broj pacijenata se svake godine značajno poveća u ovom periodu, kada počinju respiratorne infekcije.

Oštećenja na objektu ovog zavoda u poslednjih nekoliko meseci značajno su se povećala. Posle izlaska na teren, gradska građevinska inspekcija zaključila je da je stabilnost zgrade u Preševskoj ulici ugrožena i da postoji neposredna opasnost od urušavanja!

PRVE PUKOTINE JOŠ 2007. GODINE PUKOTINE se nalaze na zidovima, stepeništu, podu i nosećim stubovima zgrade. Upozorenja o opasnosti gotovo su svuda. Još 2007. godine, kada su se prve pukotine pojavile, celo jedno odeljenje je zatvoreno. Malo pomalo, deo po deo, 4.500 kvadrata velike zgrade iseljavano je i napuštano.

Dr Aleksandar Stefoski, zamenik gradskog sekretara za zdravstvo, kaže da grad Beograd pre svega razmatra mogućnosti preseljenja u zdravstvene ustanove, gde bi se mogao obezbediti adekvatan prostor, ali i sve druge mogućnosti privremenog izmeštanja zavoda na odgovarajuće lokacije do saniranja problema.

Zavod za plućne bolesti jedina je ustanova u gradu za dijagnostifikovanje i lečenje tuberkuloze. Osim centralnog objekta u Preševskoj 33, ima i ogranke u Zemunu u Cara Dušana 178, i u Obrenovcu u Uzun Mirkovoj 10.

POSTOJI PLAN DA SE SVE SRUŠI...

NIJE poznato šta je tačno izazvalo pokretanje pukotina pre pet godina, niti njihovo drastično uvećanje ovih dana. Spominje se da je zgrada podignuta 1963. loše građena, a da je pucanju nosećih stubova i propadanju tla doprinela i suša ovog leta. Odavno već postoji plan da se ceo objekat sruši i na njegovom mestu podigne nov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

A. Vucic

19.11.2012. 21:56

Na zalost nema para za plucnu bolnicu jer smo sve dali za oporavak jednog kluba.Moraju da se znaju prioriteti

cile

21.11.2012. 11:29

@A. Vucic - Ovi sto su pokrali silne pare da vrate, i može da se napravi najmanje 6 klinika.